Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Nem tanultunk semmit az olajkatasztrófákból

2012.02.07. 07:23 majcsi

 Két évvel azután, hogy a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófát oly borzalmasan rosszul kezelték, az Egyesült Államok kormánya alternatív megoldások keresése helyett további part menti fúrásokba kezdene.

Ahogy időben távolodunk a Mexikói-öbölben történt olajfúró-katasztrófájától, egyre láthatóbbá válik, hogy nem vonták le a tragédiából a tanulságokat. Nemrégiben a BP olajkatasztrófa és a part menti fúrások kapcsán felállított Nemzeti Bizottság kiadta végső jelentését. Ebben gyökeres változtatásokat javasolt azzal kapcsolatban, hogyan kezelje a part menti olajfúrás kérdéseit az ipar, illetve a kormány. A többpárti bizottság 30 általános ajánlást fogalmazott meg, melyek célja, hogy javítsák a part menti fúrás biztonságosságát, megvédjék a környezetet, megerősítsék a balesetelhárítási mechanizmusokat és biztosítsák a pénzügyi felelősség megállapíthatóságát.

Ám igen kevés javaslatból lett tényleges intézkedés. Az amerikai Kongresszus tétlen. Néhány - inkább „kozmetikai” jellegű - reformlépés után az Obama kormány ismét azt tervezi, hogy megsokszorozzák a part menti fúrások számát. A Mexikó- öbölben bekövetkezett tragédiát további balesetek követték: a Chevron Brazíliában, a Conoco_Phillips Kínában, a Shell Nigériában okozott komoly katasztrófákat. Mindezek után azt gondolhatnánk, hogy kétszer is megfontolják a bővítéseket, ám ez sajnos nem így van.

A kormány jóváhagyta a Shell északi-sarki terveit, ahol a fúrások már nyáron elkezdődhetnének. E nagyon érzékeny területen még balesetek nélkül is súlyosan károsodik a környezet egy olyan ökoszisztémában, amelyet már amúgy is megtépázott a klímaváltozás. Az amerikai kormány további fúrásokat tervez a Mexikói-öbölben és Alaszkában. Ezek a tervek nemcsak hogy nem vonják le a balesetek tanulságait, de figyelmen kívül hagyják azt is, hogy a világnak és az Egyesült Államoknak át kell állnia a megújuló energiák használatára.  Pedig lejárt az idő! Ma már nagyon jól tudjuk, hogy a környezeti, és nem mellesleg gazdasági katasztrófa elkerülése érdekében azonnal csökkenteni kell a széndioxid kibocsátást. Márpedig az Obama kormány – a sok szép ígéret ellenére – az olajfurások erőltetése révén pont az ellenkező irányba halad, hisz ezzel évtizedekre meghatározza az energiapolitikát.

Bár tettek néhány apró lépést az energiahatékonyság és az alacsony széndioxid kibocsátás eléréséhez vezető úton, ez közel sem elegendő és közel sem annyi, mint amennyi amúgy lehetséges volna. Az USA-ban továbbra is elpazarolják a felhasznált fosszilis energia több mint felét – bár megvan az ahhoz szükséges technológiájuk, hogy ne ezt tegyék. A politikai akarat hiányzik csupán.  Most arra van szükség, hogy Obama elnök tanuljon a korábbi hibákból – leginkább az öbölbeli katasztrófából. Végre kell hajtani a Nemzeti Bizottság ajánlásait, és határozottan támogatni kell a fenntartható energiaforrásokra való átállást.

(forrás: Los Angeles Times,


12 komment

Címkék: olaj shell sarkvidék olajkatasztrófa

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr783744653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laci_52 2012.02.07. 11:55:17

Tipikus idealista Greenpeace-féle megközelítése a problémának.
Maradjunk a realitások talaján: olajra szükség van és az emelkedő árak miatt egyre több helyen lett gazdaságos a kitermelés, hát persze hogy termelnek és bíznak benne, hogy nem lesz újabb baleset.
A klímaváltozás pedig nem is biztos, hogy bekövetkezik: most például ismét olyan hideg van, mint 25 éve volt.

the cat 2012.02.07. 11:59:00

@laci_52:

Idealista éppen a te felfogásod. Bíznak benne, hogy nem lesz baleset?
Deehát mindig van, egyre több, egyree súlyosabb.
És az egész csak azért, hogy nyugodtan autókázhassunk.

nagyfeszültség 2012.02.07. 12:04:53

@the cat:

És ugyanez a helyzet az atomenergiával...egyébként ha igazán radikális zöld blogot akartok olvasni nézzétek meg a noemisszio.blog.hu -t.

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.07. 12:50:03

Olaj kell, fejlődni akarunk. Persze igyekezni kell biztonságosabb megoldásokat találni, de nincs kockázat nélkül fejlődés.

Klímaváltozás? Az meg csak a mesében létezik.

akira2 2012.02.07. 13:06:02

Szerintem is az az idealista, aki azt hiszi, az évmilliók alatt a természet által létrehozott olajat, gázt és szenet további évmilliókig (vagy akár csak száz évig) egyre növekvő mértékben képesek lennénk kitermelni és felhasználni...

Valójában milliószor olyan gyorsan fogyasztjuk a fosszilis energiakészletünket, mint ahogy az újratermelődni képes - a nap energiája biztosította élet által...

A választ épp az olajiparnak kellene megtalálnia - ha nem rövidtávon gondolkodna... Most kellene lépnie, amíg van az olajiparban pénz, mert ha elfogy az olaj (értsd: van az az olajár, amikor a világgazdaságnak már nem éri meg kifizetnie annak reális, az egyre emelkedő kitermelési költséget is magában foglaló árát, így az olajipart is el fog jutni oda, ahová a bankrendszer jutott néhány éve...

A fák sem nőnek az égig, így se a bankrendszer, se az olajipar nem tud vég nélkül, a többi iparág kárára növekedni...

akira2 2012.02.07. 13:08:54

@dr. birca max:

"Persze igyekezni kell biztonságosabb megoldásokat találni, de nincs kockázat nélkül fejlődés."

De amint látjuk, nem egyre biztonságosabb, hanem egyre kockázatosabb kitermelési megoldások irányába haladunk...

Mert az nem nagy kockázat, hogy a sivatagban lefúrnak pár száz méter mélyre és magától tör föl az olaj, csak csapot kell rá szerelni, a kockázat az, amikor a tengeren, akár a jeges tengeren úszó olajfúró tornyokkal, sok km mélyről kell fölhozni az olajat...

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.07. 14:04:25

@akira2:

A fejlődés a megoldás. Mind jobbak a technológiák. Leállni azonban nem lehet, mert az olaj egy kiváló, gazdaságos erőforrás. Ott hagyni a földben kihasználatalanul iszonyú felelőtlenség lenne.

- Rendi - 2012.02.07. 14:09:24

Arra azért kíváncsi lennék, hogy a radikális környezetvédők mennyire rinyálnának villany és fűtés nélkül.

akira2 2012.02.07. 16:44:01

@dr. birca max:

"Ott hagyni a földben kihasználatalanul iszonyú felelőtlenség lenne."

Szerintem az a felelőtlenság, ahogy bizonyos technológiai fejlődéssel éppen a természetes környezetet tesszük tönkre....

Persze lehet hangosan kiabálni, hogy technológia meg fejlődés, attól még létezik környezetkárosító, környezetet veszélyeztető és környezetkímélő technológia is, továbbá létezik fenntarthatatlan de fenntartható fejlődés is... Ezeket a kifejezéseket nem kellene összemosnod.

A tengeri (jegestengeri) olajkitermelés pedig egyértelműen környezeszennyező és környezetet veszélyeztető technológia, csakúgy, mint ahogy fenntarthatatlan az örökös olajfüggőség....

Ha már technológia meg fejlődés, akkor áruld el kérlek, hogy miből lesz energiánk ha nem lesz elegendő olaj, meg földgáz? Szerinted kinek és mikor kellene "kitalálni" ezeket az új és egyben gyorsan megújuló energiatermelő technológiágat?

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.07. 16:55:07

@akira2:

A megoldás a piac. Amint a megújuló energia gazdaságosabb lesz, a részesedése is nagyobb lesz. Más út nincs.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.02.07. 22:54:10

@dr. birca max: A gazdaságosságnak fizikai korlátai vannak. Pl. adott napfénynél több egy felületre nem fog esni és a szél sem fúj sem gyakrabban sem erősebben...

A napenergia ára nagyipari mértéke fotovoltatikusan olyan tízszerese az atomnak. Az, hogy egy nagyságrenddel olcsübb lesz ma, mikor már túlvan egy exponenciális árzuhanáson elég valószínűtlen. Ezen felül továbbra sem oldódna meg egyéb problénma vele szemben...

Egyébként meg vicc, amit írsz. Ha piaci alapon működne, akkor egyetlen szélfarm sem naperőmű nem épült volna, mert mind támogatott. Az építés és az átvétel is. Piaci alapon egyik sem térülne meg soha a büdös életben mai állás szerint és az elmúlt húsz évbe sem.

A németeknél meg 15 évre garantált áron veszik át az áramot és kötelezően. Ez neked piac? Ez neked verseny? Röhög a vakbelem...
süti beállítások módosítása