Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Nincs biztonságos atomenergia

2012.02.15. 08:35 Zöld_Dani

A luxemburgi iroda kétpercese:


12 komment

Címkék: katasztrófa videó atomenergia

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr453275427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Permian 2012.02.15. 15:59:13

Kár, hogy lemarad a vége...
A film címe helyesen: nincs biztonságos repülés!
A géppel ellentétben az atomerőmű valószínűleg igen jól megúszná ezt a jelenetet.

Attól még szörnyű lenne egy ilyen repülőgép-lezuhanás, minimum 200-an meghalnának, meg még lehet, hogy az erőmű dolgozói közül is néhányan.
Úgy látszik, a terroristák okosabbak eme videó alkotóinál: pontosan tudták 2001-ben, hogy mivel érik el a nagyobb hatást. (Magyarázat: nincs messze New York-tól az Indian Point atomerőmű (mely mellesleg a fél várost ellátja árammal, ezzel az USA-ban egyedülálló módon NY államot szinte hazánkhoz foghatóan jó fejenkénti széndioxid-kibocsátásúvá teszi)).

A valóság távol áll ettől a filmtől. Az emberek (helyesen) jobban félnek, hogy az idióta terrorista-pilóta rájuk talál zuhanni. _Általában_ teljesen nyugodt élet folyik az atomerőművek melletti falvakban, városokban. Hála Istennek; semmi szükség nincs a fölösleges pánikrohamokra.

pandava 2012.02.15. 23:03:10

@Permian: Hát, Paks azért betonkupola nélkül igencsak megsínylené a becsapódást.
De az egész film nem a valóságon alapul. Egy terrorista, ha atomerőművet akar rombolni, nem kell egy 200 tonnás repülőgépet eltérítenie. Az macera ahhoz képest, hogy csak be kell jutni a kerítésen belülre –ami a gp-seknek nagyon megy- ott meg kell keresni a reaktoroktól jó messze lévő néhány kis épületet, és azt elintézni. A kolléga terroristának ezzel egy időben oda kell sétálni az erőmű alállomásának kerítése mellé, és bedobálni néhány kézigránátot. Ennyi. Meltdown. (Te biztosan tudod mi van a néhány kis épületben…)

De ebből nem lehet ütős propagandafilmet csinálni, fel kell áldozni hát a realitást a hatásosság oltárán, a repülős sztorit mindenki át tudja érezni.

Permian 2012.02.16. 18:03:27

@pandava:
Hát... Nem tudom. Ha a kis épületek címszó alatt a tartalék dízelgenerátorokra gondolsz, akkor azt valóban egyszerűbb elintézni, de ez még nem jelent katasztrófát. Működő reaktorok pl. saját magukat ellátják.

A "meltdown" szót magyarra általában zónaolvadásnak fordítjuk, viszont valahogy angolul ez "többet" jelent: érzelmi töltetileg valahogy a világvégével rokon értelmű. Szó sincs ilyesmiről.
Egy sima "meltdown" (amiből leghíresebb a TMI baleset, de volt jónéhány kevésbé híres, pl. Szlovákiában, Németországban is, a Szovjetunióban pedig vagy egy tucat) alapból csak az üzemeltetőnek baj, mert dobhatja ki a kukába az erőművet. A fukusimai balesetben ezen felül "fontos" szerepe volt pl. a hidrogénrobbanásoknak; kevésbé elhanyagolt biztonságú helyeken ezt megakadályozzák a passzív rekombinátorok.

...

De a lényeg még mindig nem ez. Szerintem húszévente egy Csernobil és egy Fukusima (normálisan, nem hülyegyerek módjára kezelve a helyzetet) jó ár lenne az egész emberiség bőséges, olcsó és légszennyezésmentes energiaellátásáért. De ennyi sem lesz, mert a biztonság fejlődik. NEM "még egy Csernobil" történt Japánban. A következő atombaleset sem "újabb Fukusima" lesz.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.02.18. 14:05:38

Szoksáos gp-s balfaszság. Nem is vártam mást.

fuck.the.system 2012.02.18. 23:40:49

Szokásos molniblange-s balfaszság. Nem is vártam mást.

pandava 2012.02.19. 09:43:47

@Permian: Igen a dízel generátorokra gondoltam. És igazad van, tényleg el tudják magukat látni az egyes blokkok szigetüzemben is, erre nem gondoltam. Akkor a rosszakaróknak a korábban elmondottakon kívül ki kell erőszakolniuk valahogy egy vészleállást is. Gondolom azt nem olyan nehéz:)

Fukusimában nem voltak ilyen rekombinátorok???

A lényegben mi egyetértünk.

Permian 2012.02.19. 12:32:01

@pandava:
Tudom, hogy a lényegben egyetértünk; nem is feltétlenül neked szánok néhány megjegyzést, hanem annak, aki esetleg olvassa még. :)

Én úgy tudom (de lehet hogy rosszul), hogy Fukusimában nem voltak (vagy nem működtek) rekombinátorok, pedig elhanyagolható költséggel lehettek volna. Teller Ede (sok hülyeség mellett) mondott okosakat is: "az atomerőmű annyira biztonságos, amennyire az azt üzemeltető emberek megbízhatóak". A csernobili baleset tanulsága ugye pont ez volt: még az RBMK-k közül is itt volt a leghányavetibb a személyzet, itt "csúcsosodott ki" a szocialista társadalom közerkölcse. A TEPCO adathamisítási és egyéb bortányait és általános hanyagságát tudva pedig szinte sors-szerűnek érzem, hogy pont a fukusimai atomerőmű lett "a következő". De ez csak úgy eszembe jutott.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.02.20. 08:19:03

@fuck.the.system: Kisfiacskám, miért van az hogy a gp szerint csak az atom a veszély. Csak neked megsúgom, hogy ha egy ilyan gép egy finomító adottt területére zuhanna rá, akkor elkezdhetsz asszociálni egy indiai város nevére. Bophal.

Egy jól megtervezett reaktor épület önmagában kemény dió. Aztán még a reaktor is X rétegből áll. Egy finomítóban található dolgok ehhez képest papírvékonyak.

A battai cseppfolyos gömbtartályok eldurranása akkora pusztítást okoz, hogy 800 méteren belül ember nem élnlé túl, ha közvetlenül a nyomáshullamának van kitéve. A HF üzemből veszélyeiről van fogalmad?

Soroljam még, hogy miért van az, hogy a magadfajta hülyékre úgy tekintek, mint a kutyaszarra az utcán..? Csak a gond van veletek, de lassan mindenhol ott vagytok...

fuck.the.system 2012.02.20. 10:34:06

@molnibalage: Senki nem mondta, hogy csak az atom a veszély. Az egyik cikk, videó erről beszél, a másik arról, a harmadik amarról. Ha minden bajról beszélne, akkor semmi értelme nem lenne. És akkor azért kisfiacskáznál itt.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.02.20. 11:40:12

És szerinted miből van több? Atomerőműből vagy papí finomítóból? Csak Bophal miatt sokszor többen haltak meg, mint az atom miatt alles zusammaen. Akkor nem értem, hogy miétr ne ma finomítől biztonsága ellen mozgolódtok...

Az meg továbbra is vicc, hogy a gp alapjtója beismerte, hogy tévedett az atommal kapcsolatban, de ti még ilyen óvodás szintű filmmel égetitek magatokat, ahelyett hogy arról szólna a törekvés, hogy konstrukív módon közelítenétek meg a problémát. De nem. Ti ezen a szinten mozogtok. Már 10 évesen is röhögtem volna ezen a valamin, mert apám már akkor is több IQ-t nevelt belém...

rézkalapács 2012.02.21. 22:11:43

Hm, bárhogy is olvasom, itt a japán miniszterelnök a GP összes lényeges állítását elismeri Fukusimáról:
pozitivenergy.blogspot.com/2012/02/nuklearis-valsagot-japan-idezte-elo-nem.html

Permian 2012.02.22. 14:23:08

@rézkalapács:
Nem miniszterelnök, hál' Istennek lemondott már rég a francba. Ami igazi katasztrófát (a még mindig értelmetlenül fennálló kitelepítésekre gondolok) okozott, az nagyrészt az ő és a többi politikus személyes felkészületlensége és ide-oda kapkodása. (Ha Tokiót kitelepítették volna, akkor azt mondanám, hogy aki hülye, haljon meg.) Az OK, hogy ő a "megújuló" energiában "hisz", de ez nem hit kérdése. Szerencsére.
süti beállítások módosítása