Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

5 fontos lecke, mégsem tanultak belőle

2012.05.15. 10:53 pappdori.bp

Ha a Deepwater Horizon olajkatasztrófa második évfordulójához közeledve megnézzük, mit tanult az olajipar az esetből, úgy tűnik, mintha meg sem történt volna. Nézzük meg az öt legfontosabb tanulságot, amelyet az érintett kormányok és olajvállalatok azóta sem vontak le:

1) Állítják, hogy az olajipar mindent jobban tud. Emlékeznek még a Deepwater Horizon katasztrófáját követő kongresszusi meghallgatásokra, javaslatokra, és a fogadkozásra, hogy a jövőben minden másképp lesz? Nos, mindebből semmi, de semmi nem valósult meg. Az Egyesült Államok kongresszusa egyetlen olyan törvényt sem fogadott el, amely szigorúbb ellenőrzés alá vonná az olajvállalatokat, vagy csökkentené az olajfúrásokkal járó, és állandó fenyegetést jelentő kockázatokat. Bár bizonyítékok tömkelege szól ellene, a kormányok még mindig kitartanak amellett, hogy az olajvállalatok mindent jobban tudnak, és urai a helyzetnek.


2) A katasztrófavédelmi tervek nem megfelelőek. Emlékeznek még milyen pikáns részleteket találtunk a BP katasztrófavédelmi tervében, amit röviddel a katasztrófa után vizsgáltunk? Ezek közül egy, hogy a Mexikói-öbölben élő veszélyeztetett fajként tüntették fel a rozmárokat. A Shell északi-sarki fúrásokhoz készített katasztrófavédelmi tervét - kérdéses miért-, nem rég engedélyezték. Úgy tűnik, ezt a tervet legalább átolvasták, a helyzet ebben az esetben sem megnyugtató: kísérleti fázisban lévő technológiára épít, sőt, elismerik, ha vastag a jégtakaró, nem tudják eltakarítani a kiömlött olajat. További problémát jelent, hogy figyelmen kívül hagyják egy estleges Deepwater Horizon típusú robbanás kockázatát, amely igenis bekövetkezhet a fúrási évad vége felé, amikor jégtakaró terjedni kezd.
3) Az olajszennyezés utáni kármentesítésnek nagy ára van. A Deepwater Horizon katasztrófát követően több mint 6000 hajó és több tízezer ember lépett akcióba. A Shell idén nyárra Alaszkába tervez fúrásokat, viszont a Csukcs-tengerre vonatkozó katasztrófavédelmi tervében csupán kilenc hajót jelölt meg, ami részt tud venni egy esetleges mentésben. Alaszka  elzártabb és sokkal ritkábban lakott terület, mint a Mexikói-öböl térsége. Az Egyesült Állalmok parti őrsége kijelentette: „nincs lehetőségünk több ezer embert mozgósítására, mint ahogy a Deepwawter Horizon-nál történt.”
4) Ha nem látjuk, az nem jelenti azt, hogy eltűnt az óceánból. Az elmúlt 2 évben a szennyezés és a következményei súlyos csapást mértek a Mexikói-öböl élővilágára. A tengerparti strandok ugyan tisztának tűnnek, az óceán mélyén korántsem ez a helyzet. Egy hasonló olajszennyezés az Északi-sarkvidéken felmérhetetlen pusztítást végezne a helyi élővilágban, és az őslakosok között is.
5) Búcsút kell mondanunk az olajnak! Kiszámítható, ami történik: minden egyes olajkatasztrófát elképesztő ígérgetés követ, tényfeltáró cikkek sorozata jelenik meg, és egybehangzóak az álláspontok: fel kell számolni a világ olajfüggőségét. Visszatérő motívum, amikor állítják, mindenkit igazságosan kártalanítanak, soha többé nem fordul elő ilyesmi, szigorítják a biztonsági előírásokat. Része még a forgatókönyvnek, hogy találnak egy bűnbakot, aki az egészért felelős. És a változás mindig elmarad. Ma már tudjuk, hogyan csökkenthető az olajfogyasztás, az ismert, hogyan indítsuk el az energiaforradalmat. Az  egyetlen akadályt azok jelentik, akik a piszkos energiából hasznot húznak.

Segítsd a kampányt: szólítsd fel a Shell-t, hogy hagyjon fel az északi-sarki fúrások tervével!

Forrás: Greenpeace International
Fordította: Bumberák Maja


5 komment

Címkék: olaj shell óceánok sarkvidék piszkos energia olajkatasztrófa

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr814484113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kronstadt (törölt) 2012.05.18. 21:12:14

„a kormányok még mindig kitartanak amellett, hogy az olajvállalatok mindent jobban tudnak, és urai a helyzetnek.”

Szorri, de ez a sztori szövetségi területen, szövetségi koncesszió mellett, szövetségi szervek felügyelete alatt, szövetségi törvényekkel összhangban futott le szövetségi tulajdonban lévő kőolajvagyon kiaknázása céljából…

Egyéb könnyebben hozzáférhető helyeket pedig ugyancsak a szövetségi szabályozás miatt nem aknáztak ki…

en.wikipedia.org/wiki/Arctic_Refuge_drilling_controversy#Estimates_of_oil_reserves

BTW

Az igazi probléma azonban a következő

A tengernek és így a Mexikói öbölnek nincs valódi gazdája…

Furcsamód az efféle balesetek mindig állami területeken következnek be…

És mivel alapvetően állam-közeli buliról van szó általában következményük sem lesz

Katasztrófavédelmi tervek helyett inkább PRIVATIZÁLNI kéne a tengereket:) és nagyobb hangsúlyt fektetni a magántulajdon szentségének a védelmére

fuck.the.system 2012.05.19. 13:54:36

@kronstadt: Persze, meg a levegőt is privatizáljuk!
De most komolyan, kiknek? Akik tönkreteszik, azoknak? Vagy mi vennénk meg, és akkor nem engedjük, hogy szarrá fúrják az egészet?

kronstadt (törölt) 2012.05.19. 14:28:45

@fuck.the.system:

A Deepwater Horizon katasztrófa kapcsán nem terveket és jogszabályokat kéne fogalmazni, hanem minden kárt meg kéne fizettetni a szennyezővel… ennyi…

Környezetszennyezés = magántulajdon elleni agresszió…

mises.org/daily/4579

fuck.the.system 2012.05.19. 17:58:47

@kronstadt: Nézd, ha volna rá lehetőség, az nagyon, nagyon jó lenne. Mondjuk egy kötelező felelősségbiztosítással, ami a teljes okozható kárt fedezi. Akkor biztos jobban felkészülnének minden haváriára, a Mexiki öbölben és Kolontár fölött is.
Eddig ugye az volt a gyakorlat, hogy a kormányok nem tudtak/akartak olyan szabályzást kialakítani, ami alól ne lehetett volna kibújni.

kronstadt (törölt) 2012.05.19. 20:52:32

@fuck.the.system:

„Nézd, ha volna rá lehetőség, az nagyon, nagyon jó lenne. ”

szvsz

itt bizony van…

a BP egy hatalmas társaság sok pénzzel…

ha pedig nincs, akkor menjen csődbe a BP

és a kárvallottakat az újjászervezett BP részvényeivel kártalanítsák

újabb szabályokra nincs szükség, az eddigiek se értek semmit

a károsultak kártalanításra van szükség

tudom forradalmi ez a gondolat, hiszen sokkal egyszerűbb terveket és bonyolult szabályokat kovácsolni

PS: arról pedig továbbra se feledkezzünk el, hogy ez a sztori szövetségi területen, szövetségi koncesszió mellett, szövetségi szervek felügyelete alatt, szövetségi törvényekkel összhangban futott le szövetségi tulajdonban lévő kőolajvagyon kiaknázása céljából…
süti beállítások módosítása