Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Az Apple merész célt tűzött ki az iCloud számára – de kérdés, hogyan fogja teljesíteni

2012.05.25. 09:31 tmarton

Az Apple merészen azt állította, hogy mindhárom adatközpontját „szénmentessé” teszi, és az észak-karolinai központ esetében megkétszerezte a napenergia mennyiségét. Az Apple ügyfelei minden bizonnyal nagyra tartják ezt a merészséget, és rajongani fognak a „szénmentesség” céljáért.


Titkok kamrája. Az Apple-nek részletes tervekkel kellene alátámasztania hangzatos ígéreteit

„Mindhárom adatközpontunk szénmentes lesz, ezzel mi leszünk az elsők az iparban a mi méretünkhöz fogható cégek közül” – mondta Peter Oppenheimer, az Apple pénzügyi igazgatója múlt csütörtökön, amikor bejelentették, hogy a vállalat megkétszerezi az észak-karolinai adatközpont napenergia-ellátását.

Ez egyértelmű jele annak, hogy az Apple hallgat arra a 220 000 ügyfelére, akik az iCloud megtisztítását kérték. A cégnek most meg kell mutatnia az ügyfelei számára, hogyan fogja további lépésekkel és a tervek megváltoztatásával az ékes szavakat tettekké alakítani.

Az Apple jelenlegi tervei szerint a napenergiás beruházás és az üzemanyagcellák az adatközpont jelenlegi méretének megfelelő villamosenergia-igényének mintegy 60%-át fogják fedezni.

A tervben az szerepel, hogy a maradék 40%-ot a környék megújuló energiát szolgáltató vállalatai fogják biztosítani. Ám mivel az Apple-nek ezt az áramot a Duke Energy-től, a terület egyetlen áramszolgáltatójától kell beszereznie, és mivel a Duke nagymértékben a szénre alapoz, az Apple egymaga ezt aligha intézheti el.

Ahogy az adatközpontok folyamatosan kinőnek az első szakaszból, az Apple-nek a jelenleginél sokkal több áramra is szüksége lehet – a cég által beszerzett engedélyek ezt határozottan alátámasztják. A nagyobb adatközpont azt jelentheti, hogy a Duke Energy több szenet fog elégetni.

A cupertinói vállalat talán abban bízik, hogy a Duke piszkos szénenergiáját képes lesz „megújulóenergia-tanúsítványokkal” (REC) ellentételezni. Ez azonban csak nevében tenné „szénmentessé” az Apple-t.

Az REC-k olyan szén-dioxid-ellentételezési eszközök, amelyek lehetővé teszik a cégek számára, hogy úgynevezett tanúsítványokat vásároljanak. Ezáltal elméletileg anyagi támogatást nyújthatnak megújuló energiás projektek számára, ám nem használják fel az ezen projektek által termelt tényleges áramot. Más szóval az Apple által használni kívánt REC-k nem jelentik azt, hogy a Duke kevesebb szenet fog elégetni, sem azt, hogy a számítási felhő üzemeltetését nagyobb arányban fogja a megújuló energia biztosítani. Az Apple ennél többre is képes.

A cég közvetlenül is vásárolhat megújuló energiát, hosszú távú szerződést kötve új, tiszta energiát termelő projektek megvalósítására Észak-Karolinában, amint azt a Google is tette a szélparkokkal az Egyesült Államok középnyugati részén.

Az Apple túlszárnyalhatja ezt azzal, hogy vásárlóerejét felhasználva – a cég várhatóan a Duke tíz legnagyobb ügyfele közé fog tartozni –  tiszta energiát követel a Duke-tól. Ha a Duke a megújulók felé mozdítja el a beruházási terveit, azzal nemcsak az Apple, hanem egész Észak-Karolina nyer, mivel nagyobb mértékben férhet hozzá tiszta villamos energiához.

Az Apple-nek fel kell fednie azon terveit is, hogyan fogja az Oregon állambeli Prineville-ben található adatközpontját ellátni megújuló energiával. A cég azt mondja: „elegendő helyi megújuló energiaforráshoz férünk hozzá ahhoz, hogy teljesen ellásuk a létesítmény szükségleteit”. Az Apple-nek részletes tervet kell bemutatnia arról, hogyan fog 100%-ban átállni a megújulókra Oregonban az REC-k használata nélkül.

Végül az Apple-nek el kell köteleznie magát amellett, hogy mindegyik jövőbeni adatközpontja meg fog felelni Oppenheimer igazgató úr bátor szavainak. A vállalat kétségtelenül több adatközpontot lesz kénytelen felépíteni, és bővítenie kell a jelenlegieket, hogy kiszolgálja az iCloud-felhasználók egyre növekvő táborát.

Az iCloud felhasználói azt akarják, hogy a szolgáltatást tiszta, nem szénből származó áram lássa el. A Greenpeace továbbra is együtt fog működni ezekkel az ügyfelekkel, amíg az Apple nem alakít ki olyan vállalati előírásokat, amelyek biztosítják, hogy a jelenlegi és a jövőbeni adatközpontok tiszta energiát használnak.

Most, hogy az Apple jelét adta annak, hogy elkezdett hallgatni az ügyfeleire, a kérdés az: vajon a Microsoft és az Amazon nem akar még egy lépéssel továbbmenni?


Szólj hozzá!

Címkék: it apple technológia megújulók piszkos energia maszatos adatok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr624544430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása