Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Hetente meggyilkolnak egy környezetvédő aktivistát

2012.06.28. 10:41 Toma001

Földünk hátralevő természeti kincseiért folytatott küzdelem egyre veszélyesebbé válik, írja egy új jelentés, amely szerint a 2011-es évben minden egyes hétre jutott egy környezetvédő aktivista meggyilkolása. Az elmúlt három évben jelentősen megnövekedett a kampányosok, közösségi vezetők és az újságírók száma, akik az erdők, folyók és a földek megvédéséért küzdenek. – írja a Global Witness című jelentés.

environment-activist-deat-008.jpg

A képen José Claudio Ribeiro da Silva és Maria do Espirito látható. A két amazonasi erdővédő aktivistát tavaly nyáron gyilkolták meg. Fotó: Reuters

Brazília, mely ország házigazdája volt a Rio+20 fenntartható fejlődésről szóló konferenciának, a legrosszabb mutatókkal rendelkezik e veszély terén: az elmúlt évtizedben több mint 365 környezetvédő halálesete következett be  – írja az összegzés, melyet a magas szintű Föld Csúcson mutattak be. A csoport arra szólítja fel a Rióban tárgyaló vezetőket, hogy dolgozzanak ki egy olyan rendszert, melyen keresztül nyomon tudják követni és fel tudnak lépni az egyre növekvő erőszakos cselekedetekkel szemben, melyekben sok esetben a kormányok és a külföldi vállalatok is közrejátszanak.

„Ez a tendencia is rámutat arra, hogy egyre kegyetlenebb harc folyik az erőforrásokért, és a riói delegációknak végre észhez kellene térniük” – mondja Billy Kyte, a Global Witness kampányosa. A csoport azt is elárulta, hogy az eredmények még nem teljesek, mivel bizonyos országokból nem állnak rendelkezésre kellő információk. Ez azt jelenti, hogy az erőszakos cselekedetek száma magasabb, mint ami jelentésben szerepel, melyben az olyan halálesetek sem szerepelnek, melyek az olajért és földgázért zajló határokon átnyúló konfliktusok miatt következnek be.

Az említett haláleseteknek majdnem a fele Brazíliában következett be, a legtöbb esetben illegális erdőirtások ellen fellépők és amazonasi farmerek szenvedték el. Bár az elmúlt évben enyhén csökkent az esetek száma, talán annak köszönhetően, hogy a kormány is erőteljesebben kezdett foglalkozni az erdőirtások ügyével. Ellentétes tendencia figyelhető meg a Fülöp-szigeteken, ahol az elmúlt hónapban négy aktivistát öltek meg. Brazíliában, Peruban és Kolumbiában jelentősen sok gyilkosságról számoltak be az elmúlt tíz évben, köszönhető mindez annak, hogy ezekben az országokban a civil közösség, a sajtószervezetek és az egyházi szervezetek folyamatosan a felszínre hozták ezeket az eseményeket. Kínában és Közép-Ázsiában kevés eset kerül napvilágra a zárt rendszernek köszönhetően.

Múlt decemberben az ENSZ emberi jogi referense nyilatkozta: „A környezetet és a földet védő aktivistáknak az életüket kell kockáztatniuk az emberi jogokért kiállva a nagy kitermelő iparágak és fejlesztő beruházásokkal szemben.”

forrás: www.guardian.co.uk/environment/2012/jun/19/environment-activist-deaths


Szólj hozzá!

Címkék: brazília aktivizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr534600654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása