Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

A dél-afrikai szénfüggés látens költségei

2012.07.16. 15:36 majcsi

Kevesen tudják, de a dél-afrikai víz minősége az egyik legjobb a világon – már ha az ember hozzá tud férni a vízhez, és meg is tudja fizetni. Ám az ország most óriási konfliktus elé néz, a konfliktus középpontjában pedig a szén áll.

Dél-Afrikában folyamatosan csökken az egy főre jutó víz mennyisége. Ilyen drámai csökkenés sehol másutt nem tapasztalható. Belegondolni is szörnyű, de Dél-Afrika akár már 2030-ra eljuthat odáig, hogy képtelen lesz saját vízigényének kielégítésére.

hidden water costs South-Africa.jpg

Az gondolhatnánk, egy ilyen veszély láttán bizonyára mindent megtesznek, hogy a válságot elkerüljék.  De sajnos korántsem ez a helyzet.

Jelenleg az állami energiaszolgáltató, az Eskom két hatalmas szénerőművet épít (A Medupi és Kusile erőművet), és közben két szénbánya létesítésére is engedélyt kaptak, anélkül, hogy áttanulmányozták volna, hogy ez milyen hatással lesz a vízkészletekre, és hogy honnan teremtik majd elő az ehhez szükséges vizet. Az igazság az, hogy a szénbányák miatt számos helyi település elveszítheti a vízhez való hozzáférését.

Kusileban 173 szor több vízre lesz szükség, mint amennyit egy hasonló kapacitású szélerőmű igényelne, ugyanakkor az Eskom számára az állam garantálja a szükséges vízellátást, függetlenül attól, hogy ez milyen következményekkel jár.

Az Eskomnak hatalmas befolyása van Dél-Afrikában, ám a cég nem igazán elszámoltatható, és közben kitart amellett, hogy a szén a legolcsóbb energiaforrás, és további „szenes” befektetésekre van szükség ahhoz, hogy „az otthonokban égve maradhassanak a lámpák”.   Mindeközben a lakossági áramellátás az ország összáramellátásának mindössze 16-18%-át teszi ki.

A szolgáltatónak valójában azért van szüksége a „szenes” beruházásokra, hogy kielégítse az energia-intenzív ipar étvágyát, anélkül hogy átlátnák, milyen hatással lesz mindez a vízkészletekre, és mindennek árát pedig az a 12.3 millió dél-afrikai fizeti majd meg, akiknek a mai napig nem jut villamos-áram.

Annyi biztos, Dél-Afrika kőkemény döntések elé néz egyre csak fogyó és dráguló vízkészleteinek felhasználását illetően. Jelenleg nagyon úgy fest, hogy a mezőgazdaság (és ezáltal az élelmiszerbiztonság), valamint a helyi közösségek állnak a vesztes oldalon, miközben az energia-intenzív ipar van nyeregben. Dél-Afrika további szénfüggése szorosan összefügg azzal a kérdéssel, hogy a jövőben lesz a csapokban tiszta víz az országban.

A nagy kérdés az: Vajon jó döntéseket hoznak-e a dél-afrikai víz sorsát illetően? Sajnos, nagyon úgy tűnik, hogy a válasz: nem. Így tehát nekünk kell kikövetelnünk, hogy olyan döntéseket hozzanak, melyek biztosítják a megfelelő vízellátást a jövőben is.

Itt letölthetők a témával kapcsolatos írások:

Az eredeti blogbejegyzést írta: Melita Steele

Fordította: majcsi


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr774659241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása