Biztonságosabb, egészségesebb…. na de mi van a vegyszerekkel? Miért nem fordítva tesszük fel a kérdést: a vegyszereket nyakra-főre használó (ún. vegyszerintenzív) gazdaságok az emberiség és a bolygó szempontjából rosszabb minőségű élelmiszert termelnek, mint a biogazdaságok?
Az alma mindig alma marad, és az, hogy milyen eljárással termesztik, nem igazán változtatja meg belső összetevői – például a gyümölcsöt felépítő tápanyagokat, vagy molekuláris szerkezetét. Ám még ha belül nagy is a hasonlóság a tápanyagok terén, a hagyományos, ún „vegyszerintenzív” gazdaságokban termesztett alma funkciójuknál fogva mérgező növényvédőszer maradékok koktélját is tartalmazza.
A médiában megjelent új tanulmány szerint a hagyományos élelmiszerek sokkal nagyobb valószínűséggel tartalmaznak növényvédőszer-maradványokat, mint a bioélelmiszerek. [1] De érdekes módon, mivel tápanyagok szempontjából hasonló a kétfajta élelmiszer, rendre hallhatjuk az állítást, hogy a bioélelmiszerek semmivel sem jobbak a hagyományos élelmiszereknél.
De várjunk csak, ez tényleg így van?
Gondoljunk csak az eperre. A bioeper – a hagyományoshoz képest – jobb a gazda számára, hiszen vegyszerek használata nélkül termelhet; jobb az eperföld felett szálldosó méhek számára is, mert a vegyszermentes virágport nyugodtan fogyaszthatják; a közeli és távolabbi szomszédok számára is előnyösebb, hiszen így nincsenek kitéve a permetszerek vagy más kemikáliák káros hatásának; és természetesen jobb a fogyasztók számára is, mert biztosak lehetnek benne, hogy ez az eper nem látott növényvédőszereket, illetve műtrágyát.
Jobb ez az eper tápérték szempontjából?
Egy rangos tanulmány rámutat, hogy a bioepernek magasabb a C-vitamin tartalma [2], ráadásul édesebb és "gusztább" is.
Szerencsére az egészségünk nem csupán az ételben található „tápanyagoktól” függ – ennél sokkal összetettebb a dolog. Azt mondtam, „szerencsére”, mivel egészségünkhöz annak öröme is hozzájárul, hogy tudjuk: az ételünk biogazdaságból származik, amely kevésbé szennyező, és kedvezőbb mind a környezet, mind a termelők, mind a vidéki közösségek szempontjából. Jót tesz egészségünknek az öröm, hogy a színek és ízek változatos skálájával találkozhatunk – ez jellemzi a helyi piacokat, ahol a szomszéd árulja bioáruit.
De azt is mondhatnánk, hogy az ember egészsége - szerencsétlenségünkre - nem csupán a tápanyagoktól függ, hanem attól a sok szennyezőanyagtól is, ami az élelmiszereket átjárja a ipari méretű termesztés folyamán: a szintetikus növényvédőszerektől és műtrágyáktól, illetve az antibiotikumoktól és hormonoktól.
E tanulmány egyik szerzője, Dena Bravata szerint a jobb tápértéken kívül számos más érv szól amellett, hogy a bio élelmiszereket válasszuk. [3]
És mi is így gondoljuk!
Reyes Tirado, Greenpeace Kutatói Laboratórium, University of Exeter, Egyesült Királyság
Forrás: Reyes Tirado blogbejegyzése, greenpeace.org
Fordította: majcsi
Lábjegyzet:
[1] Smith-Spangler, C., Brandeau, M. L., Hunter, G. E., Bavinger, J. C., Pearson, M., Eschbach, P. J., Sundaram, V., Liu, H., Schirmer, P., Stave, C., Olkin, I. & Bravata, D. M. 2012. Are Organic Foods Safer or Healthier Than Conventional Alternatives? A Systematic Review. Annals of Internal Medicine, 157: 348-366.
[2] Reganold, J. P., Andrews, P. K., Reeve, J. R., Carpenter-Boggs, L., Schadt, C. W., Alldredge, J. R., Ross, C. F., Davies, N. M. & Zhou, J. 2010. Fruit and Soil Quality of Organic and Conventional Strawberry Agroecosystems. PLoS ONE, 5: e12346.
[3] http://med.stanford.edu/ism/2012/september/organic.html