Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

A bio tényleg biztonságosabb és egészségesebb?

2012.09.13. 12:50 majcsi

Biztonságosabb, egészségesebb…. na de mi van a vegyszerekkel? Miért nem fordítva tesszük fel a kérdést: a vegyszereket nyakra-főre használó (ún. vegyszerintenzív) gazdaságok az emberiség és a bolygó szempontjából rosszabb minőségű élelmiszert termelnek, mint a biogazdaságok?

Az alma mindig alma marad, és az, hogy milyen eljárással termesztik, nem igazán változtatja meg belső összetevői – például a gyümölcsöt felépítő tápanyagokat, vagy molekuláris szerkezetét. Ám még ha belül nagy is a hasonlóság a tápanyagok terén, a hagyományos, ún „vegyszerintenzív” gazdaságokban termesztett alma funkciójuknál fogva mérgező növényvédőszer maradékok koktélját is tartalmazza.

Organic food.jpg

A médiában megjelent új tanulmány szerint a hagyományos élelmiszerek sokkal nagyobb valószínűséggel tartalmaznak növényvédőszer-maradványokat, mint a bioélelmiszerek. [1] De érdekes módon, mivel tápanyagok szempontjából hasonló a kétfajta élelmiszer, rendre hallhatjuk az állítást, hogy a bioélelmiszerek semmivel sem jobbak a hagyományos élelmiszereknél.

De várjunk csak, ez tényleg így van?

Gondoljunk csak az eperre. A bioeper – a hagyományoshoz képest – jobb a gazda számára, hiszen vegyszerek használata nélkül termelhet; jobb az eperföld felett szálldosó méhek számára is, mert a vegyszermentes virágport nyugodtan fogyaszthatják; a közeli és távolabbi szomszédok számára is előnyösebb, hiszen így nincsenek kitéve a permetszerek vagy más kemikáliák káros hatásának; és természetesen jobb a fogyasztók számára is, mert biztosak lehetnek benne, hogy ez az eper nem látott növényvédőszereket, illetve műtrágyát.

Jobb ez az eper tápérték szempontjából?

Egy rangos tanulmány rámutat, hogy a bioepernek magasabb a C-vitamin tartalma [2], ráadásul édesebb és "gusztább" is.

Szerencsére az egészségünk nem csupán az ételben található „tápanyagoktól” függ – ennél sokkal összetettebb a dolog. Azt mondtam, „szerencsére”, mivel egészségünkhöz annak öröme is hozzájárul, hogy tudjuk: az ételünk biogazdaságból származik, amely kevésbé szennyező, és kedvezőbb mind a környezet, mind a termelők, mind a vidéki közösségek szempontjából. Jót tesz egészségünknek az öröm, hogy a színek és ízek változatos skálájával találkozhatunk – ez jellemzi a helyi piacokat, ahol a szomszéd árulja bioáruit.

De azt is mondhatnánk, hogy az ember egészsége - szerencsétlenségünkre - nem csupán a tápanyagoktól függ, hanem attól a sok szennyezőanyagtól is, ami az élelmiszereket átjárja a ipari méretű termesztés folyamán: a szintetikus növényvédőszerektől és műtrágyáktól, illetve az antibiotikumoktól és hormonoktól.

E tanulmány egyik szerzője, Dena Bravata szerint a jobb tápértéken kívül számos más érv szól amellett, hogy a bio élelmiszereket válasszuk. [3]

És mi is így gondoljuk!

Reyes Tirado, Greenpeace Kutatói Laboratórium, University of Exeter, Egyesült Királyság

Forrás: Reyes Tirado blogbejegyzése, greenpeace.org

Fordította: majcsi

Lábjegyzet:

[1] Smith-Spangler, C., Brandeau, M. L., Hunter, G. E., Bavinger, J. C., Pearson, M., Eschbach, P. J., Sundaram, V., Liu, H., Schirmer, P., Stave, C., Olkin, I. & Bravata, D. M. 2012. Are Organic Foods Safer or Healthier Than Conventional Alternatives? A Systematic Review. Annals of Internal Medicine, 157: 348-366.

[2] Reganold, J. P., Andrews, P. K., Reeve, J. R., Carpenter-Boggs, L., Schadt, C. W., Alldredge, J. R., Ross, C. F., Davies, N. M. & Zhou, J. 2010. Fruit and Soil Quality of Organic and Conventional Strawberry Agroecosystems. PLoS ONE, 5: e12346.

[3] http://med.stanford.edu/ism/2012/september/organic.html


2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr714773837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2012.09.13. 15:58:14

...rámutat, hogy a bioepernek magasabb a C-vitamin tartalma...

Minden bioepernek nagyobb a C-vitamin tartalma?
Ez más gyümölcsre is általánosítható?

2012.09.16. 01:35:05

Amikor tudok, veszek biot. De nem tudom felfogni, hogy vajon mitől olyan sápadt színű a Spar biotojás sárgája?! Hát mivel etetik azt a nyomorult tyúkot, nem kap kukoricát? És milyen körülmények közt tartják, amikor én hajlandó vagyok többet fizetni a tojásáért.
süti beállítások módosítása