Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Fontosabb nemzetközi 2012-es eredményeink

2013.01.10. 15:30 Greenpeace

Az erdők, tengerek, a klíma - energia, a sarkvidék és a detox kampányunk szerint bontva.

Durban-South-Africa-Green-020.jpg

 

  • 19/11/2012: Ausztráliában törvényt hoznak az illegális erdőirtás ellen

A Greenpeace több mint tiz éve kampányol a hatalmas pusztitást végző illegális fakivágások megszüntetéséért. A héten az ausztrál kormány olyan törvényt fogadott el, amely az illegális fakivágásokat végre tényleg illegálisnak tekinti. Ez pedig hatalmas lépés az erdők globális szintű védelme felé.

http://www.greenpeace.org/australia/en/news/forests/Historic-illegal-timber-legislation-passes-/

  • 2/08/2012: A nyersvas egyezmény

A brazíliai Maranhao államban a nyersvasat előállító 7 vállalat mindegyike aláírta azt az egyezményt, mely szerint a gyártási folyamatban nem használnak olyan faszenet, amit erdőirtás, rabszolgatartás, vagy a bennszülöttek földjének megsértése révén állítottak elő. http://www.greenpeace.org/international/en/news/Blogs/makingwaves/brazilian-pig-iron-industry-agrees-measures-t/blog/41636/

  • 1/06/2012: A dosan-i közösség kötelezettségvállalása

Az indonéziai őslakos közösség az intenzív ipari erdőírtás helyett a fenntarhtató, ökológiai alapú erődhasználat irányába váltott. Az Elang nevű helyi NGO támogatásával a földművesek vizgazdálkodást, illetve egyéb földművelési technológiákat tanulnak, hogy növelni tudják a hozamot. A közösség egyben a helyi erdőket is védelmébe veszi. http://www.greenpeace.org/international/Global/international/code/2012/Forest_Solutions_2/goodoil.html

Tengeri kampányok

Felléptünk az Ázsiában működő hajószörnyek ellen, és átalakítottuk a globális tonhalpiacot

  • 04/12/2012: Dél-Korea elveti „tudományos” bálnavadászati tervét

Világszerte több mint 50.000 ember, köztük több dél-koreai csoport csatlakozott online akciónkhoz. 124 országból több mint százezren küldtek e-mailt a dél-koreai miniszterelnöknek. Dél-Korea nem nyújtott be semmiféle kérelmet a Nemzetközi Bálnavadászati Tanácshoz (IWC) „tudományos” bálnavadászati programjával kapcsolatban, ami azt jelenti, hogy a kormány elvetette ezirányú terveit.

http://www.greenpeace.org/international/en/news/Blogs/makingwaves/a-day-to-celebrate-south-korea-abandons-scien/blog/43253/ 

  • 03/12/2012: A John West beszünteti a halcsalogató eszközök használatát (FAD) Ausztráliában

Ausztráliában a John West 2015-ig kivonja a használatból a rendkívül káros és pazarló halcsalogató eszközöket (FAD), amiket vontatóhálós halászat során alkalmaznak. A Greenpeace október vége felé kezdte országos kampányát. A vállalat pedig csatlakozott azokhoz a progresszív tonhalfeldolgozó vállalatokhoz, amelyek szeretnék kielégíteni a fogyasztók fenntartható tonhal iránti szükségletét.

http://www.greenpeace.org/international/en/press/releases/John-West-in-Australia-cans-destructive-fishing/ 

  • 19/11/2012: A világ legnagyobb – tengeri rezervátumokat összefogó - hálózata Ausztráliában

Ez a hálózat több mint 2.3 millió négyzetkilométernyi területen segíti a tengeri élővilág megóvását. Ezen a nyugat-európányi területen – Ausztrália vizi területein - található a világ néhány legősibb tengeri ökoszisztémája, köztük a trópusi Korall-tenger is. Sok veszélyeztetett állatfaj, a zöld teknős, a kék bálna, a dugong (villásfarkú tengeri tehén), a déli simabálna, valamint az ausztrál oroszlánfóka és a bálnacápa is megtalálható ezekben a vizekben.

http://www.greenpeace.org/international/en/news/Blogs/makingwaves/a-step-in-the-right-direction-australia-creat/blog/43036/ 

  • 12/09/2012: Az ausztrálok betiltják a holland szuperhajó működését

Az Ausztrál Szövetségi Kormány környezetvédelmi minisztere, Tony Burke új törvények életbe lépéséről adott hírt, amelyek 2 évre betiltják a Margiris nevű (mára Abel Tasman néven elhíresült) vontatóhajó működését Ausztrália vizein.

http://www.greenpeace.org/international/en/news/Blogs/makingwaves/people-power-wins-super-trawler-banned/blog/42076/ 

  • 01/05/2012: Szenegálban halászati engedélyeket vonnak vissza

A szenegáli kormány bevonta a nyílt tengeri vontatóhálós hajók használatára kiadott engedélyeket. Ezek a hatalmas halászhajók az óceán vizébe eresztett hálót húznak maguk után, és felszereléseikkel - melyekbe nem csupán halak akadnak - rettentő károkat okoznak. Nyugat-Afrika parti vizei sajnos a külföldi halászhajók kedvelt célpontjaivá váltak, igen sok esetben bűnrészes helyi vezetők tudtával és asszisztálásával.

A döntés legfőbb nyertesei az évszázadok óta fenntartható módon halászó helyi halászok, akik így újra meg tudnak élni mesterségükből.

http://www.greenpeace.org/international/en/news/Blogs/makingwaves/update-from-senegal-victory-for-our-oceans/blog/40376/ 

Klíma- és energiakampány

  • Az EU-s országokban legalább 10 széntüzelésű (kb. 11 GW összkapacitású) erőművet szüntettek be ideiglenesen vagy zártak be végleg. 
  • Ausztráliában a Greenpeace más csoportokkal összefogva sikeresen megakadályozta a kormány azon tervét, hogy egy szennyező szénerőműnek 100 millió dollár támogatást nyújtson köztámogatás formájában. Ez 3 millió tonnányi széndioxid-szennyezéstől óvja meg a levegőt. Az Ausztrálok a megújuló energia előmozdítására kívánják fordítani a fent említett összeget. 
  • 4/12/2012: A Petrobras elveti a mélytengeri olajfúrások tervét Új-Zélandon 

A világ harmadik legnagyobb vállalata úgy dönt, hogy a mélytengeri olaj és földgáz felkutatására kapott engedélyeit visszaadja a kormánynak, ami tulajdonképpen az új-zélandi fúrások tervének elvetésével egyenlő.

http://www.greenpeace.org/international/en/news/Blogs/makingwaves/petrobras-abandons-plans-for-deep-sea-oil-dri/blog/43250/ 

  • 10/10/2012: Egy svéd atomerőmű biztonsági gárdája nem veszi észre a behatoló Greenpeae aktivistákat 

70 aktivista szivárgott be 2 svédországi atomerőmű területére, hogy megmutassák, milyen hiányos e létesítmények biztonsági felügyelete. Az esetből kiderül, hogy ijesztően könnyű bejutni a reaktor hűtőrendszerét energiával ellátó kulcsfontosságú berendezésekhez. Az akció arra is felhívja a figyelmet, hogy a nukleáris vállalatok igencsak kevéssé törődnek az emberek egészségével és biztonságával, és alig tesznek valamit azért, hogy a balesetektől megóvjanak bennünket.

http://www.greenpeace.org/international/en/news/Blogs/makingwaves/shh-swedish-nuclear-plant-security-missed-gre/blog/42523/ 

  • 27/09/2012: Az ötvenből csupán két atomreaktor üzemel Japánban 

A forró nyár Japánban áramszünetek és áramhiány nélkül telt el annak ellenére, hogy az ország 50 atomreaktora közül csupán kettő üzemelt. A japán nép az utóbbi hónapokban bizonyságát adta, hogy meg tudják valósítani azokat az energiatakarékossági lépéseket, amik a lakosság 90%-a által követelt atomenergia-mentes jövő eléréséhez szükségesek.

http://www.greenpeace.org/international/en/news/Blogs/nuclear-reaction/no-summer-blackouts-nuclear-scaremongering-in/blog/42057/ 

Kampány az Északi-sarkért 

  • Világszerte több mint 2.2 millió ember írta alá petíciónkat, melyben követeljük, hogy az Északi-sarkot nyilvánítsák védett területté. Egy mozgalom indult útjára. 
  • 25/09/2012: A Total SA óva int az északi-sarki fúrásoktól 

De Margerie szerint egy esetleges olajkatasztrófa bekövetkezésének kockázata egy környezeti szempontból ilyen érzékeny területen egyszerűen túlságosan nagy volna: „Grönland számára katasztrófát jelentene az olaj. A kifolyó szennyezés pedig túlságosan ártana a cég imidzsének” – nyilatkozta.

http://www.reuters.com/article/2012/09/25/us-total-arctic-idUSBRE88O1HQ20120925 (ez a link nem jön be) 

  • 21/09/2012: A Gazprom elhalasztja olajkitermelő projektjét a Prirazlomnaja olajmezőn 

A Gazprom – biztonsági okokra hivatkozva - elhalasztotta az olajkitermelést a Prirazlomnaja olajmezőn, amely Oroszország első kiaknázatlan parti olajlelőhelye a sarkvidéken. A fúrások elleni tiltakozásként a Greenpeace aktivisták elfoglaltak egy olajfúró-tornyot a helyszínen. A termelés megindítását előzőleg 2012-re tervezték, ám ezt most elhalasztották 2013-ra.

https://greennet.greenpeace.org/content/30129 

  • 20/09/2012: A Brit Környezetvédelmi Ellenőrző Bizottság (EAC) által kiadott jelentés egy globálisan védett terület kialakítását, és a sarki olajfúrásokra kivetett moratóriumot kivetését sürgeti. 

A jelentés a klímaváltozás Északi-sarkra tett hatásait vizsgálja, és arra figyelmeztet, hogy a sarki tengeri jég nyári összeomlása, a fagyott talaj felengedése során feldúsuló metángáz, a Grönlandi jégtakaró olvadása és a termohalin cirkuláció megváltozása összességében katasztrofális következményekkel járhat, mert mindez a tengerszint növekedésével és az időjárási-mintázatok megváltozásával jár.

http://www.parliament.uk/business/committees/committees-a-z/commons-select/environmental-audit-committee/news/announcement-of-report-publication1/ 

  • 17/09/2012: A Shell idén nem kezd fúrásokat Alaszkában

Több mint 6 hónapon keresztül rengetegen gyakoroltunk nyomást a Shell olajvállalatra, hogy be ne tegye a lábát az Északi-sarkra. A vállalat vezetői bejelentették, hogy erre az évre felhagynak fúrási terveikkel. Ez az emberi összefogás hatalmas győzelme. Miközben kétmillióan tartották rajtuk a szemüket, a Shell vezetői tudták: egyetlen hiba sem maradhat észrevétlenül.

http://www.greenpeace.org.uk/blog/climate/success-shell-stops-arctic-oil-drilling-year-20120917 

  • 24/08/2012: Akció a Gazprom ellen 

Nemzetközi szervezetünk vezérigazgatója, Kumi Naidoo öt másik bátor aktivistával felfújható gumicsónakokkal indult el a Greenpeace Arctic Sunrise nevű hajójáról, és felmászott a Prirazlomnaja olajfúró platformra, hogy elérje: a cég szüntesse be az olajfúrásokat a távoli és törékeny Pecsora-tengeren Oroszország partjainál.

https://greennet.greenpeace.org/content/27875 

  • 16/08/2012: Oroszországban sarkvidéki őslakosok 7 csoportja közös állásfoglalásban tiltakozik a sarki fúrások ellen 

Egy az őslakosokat képviselő 30 fős csapat közös kiáltványt nyújtott be, melyben tiltakoznak a sarki olajfúrások ellen, és követelik, hogy a kormányok kérjék ki a véleményüket abban, kinek van joga fúrni ősi földjeiken. A közös kiáltvány, mely további szolidaritási akciókra buzdítja a sarki őslakos közösségeket, a 2012 augusztusában az oroszországi Komi Köztársaságban (Uszinszkban) rendezett konferenciát követően született.

http://intercontinentalcry.org/joint-statement-of-indigenous-solidarity-for-arctic-protection/ 

  • 23/07/2012: Paul Mc Cartney blogol az Északi-sark megmentéséért

„Azért csatlakoztam a Greenpeace kampányához, hogy végre törvények biztosította védett területet legyen az Északi-sarkvidék, és hogy tiltsák be az olajfúrásokat és az ipari halászatot a sarki vizeken. A nevem legalább 2 millió másik név között szerepel majd, melyeket a Greenpeace 4 kilométerrel a jégfelszín alatt fog elhelyezni az északi sarkon. Az Északi-sark megmentésének ügye hozott össze bennünket, hogy megóvjuk az életet a földön.”

http://www.huffingtonpost.com/paul-mccartney/come-together-to-save-the_b_1694616.html 

  • 03/07/2012: Jude Law és a Radiohead összefog a Greenpeace-szel 

Összeálltunk a Radiohead-del és Jude Law-val, hogy egy fantasztikus videót készítsünk az Északi-sark megmentéséért. „Meg kell állítanunk az Északi-sarkra nyomuló olajóriásokat. Egy esetleges olajkatasztrófa tönkretenné ezt a lélegzetelállító szépségű vidéket, nem is beszélve arról, hogy az innen származó olaj elhasználása csak mélyítené a klímaváltozás problémáját. Hát ezért támogatjuk ezt a kampányt – nyilatkozta a Radiohead.

http://www.greenpeace.org/international/en/news/Blogs/makingwaves/radiohead-and-jude-law-team-up-in-video-to-sa/blog/41214/ 

  • 26/06/2012: Látványos globális akciónap: 2000 önkéntes, 200 város, 20 ország 

2000 önkéntes akciózott 20 országban Kanadától kezdve Svájcon és Chilén át Ausztráliáig. A globális akciónapot nagy körültekintéssel terveztük meg, önkéntes csoportjaink rendszeres találkozókon készítették elő az eseményt.

http://www.greenpeace.org/international/en/news/Blogs/makingwaves/day-of-action-for-arctic/blog/41094/ 

  • 17/04/2012: A londoni Lloyd’s jelentése: Lehetőségek és kockázatok messze északon

 A világ egyik vezető biztosítási és kockázatbecslő cége, a londoni Lloyd’s arra figyelmezteti a befektetőket, hogy egy az Északi-sarkon bekövetkező olajkatasztrófa „egyedülálló, és aligha helyrehozható kockázatot” jelentene.

http://www.greenpeace.org/international/en/news/Blogs/makingwaves/lloyds-of-london-arctic-drilling-a-unique-and/blog/39998/ 

Detox kampány:

  • 04/12/2012: A Mango csatlakozik a Detox kampányhoz 

A Greenpeace 2011-ben tárgyalásokat kezdett a Zarával (az Inditex Group egyik márkája) arról, hogy a cég szüntesse be a veszélyes anyagok használatát ruháiban és gyártási rendszerében. A Zara pedig idén bejelentette, hogy 2020-ra vegyszermentessé teszi beszállítói láncát és valamennyi termékét.

 http://www.greenpeace.org/international/en/news/features/Zara-commits-to-go-toxic-free/ 

  • 24/10/2012: A Marks & Spencer is csatlakozott a Detox kampányhoz 

A Marks & Spencer megígérte, hogy 2020-ra vegyszermentessé teszi egész ellátó láncát és valamennyi termékét.

http://www.greenpeace.org/international/en/news/Blogs/makingwaves/full-marks-for-marks-spencer/blog/42722/ 

  • 29/09/2012: A Li-Ning és a C&A az Adidas-szal, a H&M-mel, a Nike-kal és a Pumával együtt megpróbál megálljt szabni a divatipar vegyszerfüggésének 

A Greenpeace nagy örömére a nagy nemzetközi ruhavállalatok (az Adidas, a H&M, a Nike és a Puma) kiadtak egy „közös stratégiát”, amely fontos lépés annak a célnak a megvalósításában, hogy 2020-ig vegyszermentessé tegyenek valamennyi terméket, illetve magát a gyártási folyamatot.

http://www.greenpeace.org/international/en/press/releases/Li-Ning-and-CA-join-Adidas-HM-Nike-and-Puma-in-tackling-fashion-industrys-toxic-addiction/

 


Szólj hozzá!

Címkék: klíma energia atomenergia szén halászat bányászat detox óceánok jó dolgok vegyi anyagok északi-sark fukusima

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr425010258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása