Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Tizenkétezer légy

2013.04.17. 13:50 stradivari

mapelli.jpg

Annyi szó esett már az utóbbi napokban itt a blogon a méhekről, hogy  indíttatva éreztem magam, a méh-kérdés egy sajátos, de nem kevésbé fontos megközelítésére. Mint a képen is látható, egy hölgy, bizonyos Sara Mapelli, 12 ezer méh társaságában táncol egy tisztáson. Állítólag a halálos adag méhszúrás 50 körül van, tehát Sara egy kisebb falura való halált hordoz magán, látható átéléssel, mondhatni élvezettel. Elég egy rossz mozdulat, egy félelem-hullámocska, és annyi.  

A GMO, és a különféle mezőgazdasági vegyszerek okozta károsodás (pl. a mézen keresztül) nyilván nem ilyen hatásos, látványos és azonnali, de irányát tekintve ne legyenek kétségeink. A Modern Világ lassú, láthatatlan halálra ítélt bennünket, és persze nem csak a vegyszerek (írhatnánk kegyszer-t is), de egyáltalán: ha késznek, adottnak vesszük azt amiben létezünk, s a hozzá való viszonyunkat csak és kizárólag a Beilleszkedés dimenziójában tudjuk elképzelni. Miként ezt a csavar teszi, már, ha a csavar egyáltalán képzelődik.

A Modern Világ ugyanis az alig-alig észrevehető vegyszerezési mechanizmusához hasonlóan ontja, osztja és hinti a lassú halált eszmékben, értékrendben, fogyasztói szokásokban és úgy összességében: a kívánatos állampolgár modellje tekintetében. Elég egyszerű belegondolni: a Gépezet számára, a kiszámítható, kritikátlan és  könnyen befolyásolható egyed a kívánatos modell. Ezzel a lendülettel egyben megfogalmazhatjuk az ellentétét is: az önállóan gondolkodó, saját véleménnyel, ízléssel, világnézettel rendelkező egyed a legkellemetlenebb. Főként akkor, ha bátorság is társul az említett tulajdonságokhoz.

E rövid kis bevezető után vissza is térhetnénk Sara Mapellihez, akiről sokat nem tudhattunk meg a cikkből esetleges pártpreferenciái és fogyasztói szokásai tekintetében, de, hogy bátor és szuverén,  aziránt semmi kétségünk nem lehet. És ebben van a nagy titok. A Modern Világ tele van legyekkel. Légy sikeres, légy gazdag, légy boldog!  Úgy lepnek be minket, mint Sara-t a méhek. Ehhez képest Ő azt képviseli : Légy önmagad! És mint látjuk ez igen veszélyes elkötelezettség. Önmagamnak lenni, akkor amikor a környező világ folyamatosan  arra ösztökél, hogy hasonlítsak, de legalább is olyan legyek, amilyennek ő szeretné, ez minimum felér 12 ezer méhhel táncolni egy tisztáson.

Mint ismeretes a halálközeli élmények megváltoztatják az emberek életét. Átalakítják értékrendjét, világszemléletét, emberi kapcsolatait. Azt persze nem tudhatjuk, hogy Sara Mapelli milyen életet élt korábban, de számos műalkotás (pl. Coelho: Veronika meg akar halni) számol be arról, hogy a halál közelsége meghozza az élni akarás vágyát, sőt valóságát. A Modern Világ önmagában felér egy halálközeli élménnyel, hisz épp azt veszi el, ami az élet lényege: a szabadságot, a játékosságot, az alkotás, az egyediség, a belső értékeken alapuló közösségválasztás örömét. Ehhez képest Sara Mapelli produkciója (Légy önmagad!),szinte gyerekjátéknak tűnik.


Szólj hozzá!

Címkék: szabadság gmo hatalom méh

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr255228388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása