Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

A Greenpeace, Kína, no és a napenergia

2013.05.13. 18:34 majcsi

A Greenpeace április közepén történelmet írt Pekingben: egy tetőre szerelhető (hálózatra csatlakozó) napelemes-rendszer első egységeit helyeztük üzembe egy projektsorozat részeként. Nagy meglepetéssel vettük tudomásul, hogy szerény 5 kilowattos napelem-rendszerünk jelenleg az ilyen jellegű legnagyobb projekt Kínában.

Rendszerünk 65 négyzetméternyi napelemet működtet a Greenpeace egyik új raktárépületén Peking Sunyi nevű külvárosában. Ezek a napelemek tiszta időben, maximális teljesítménnyel napi 25 kWh-áramot tudnak termelni. Hogy legyen mihez viszonyítani: egy átlag család kínában kevesebb mint 10 kWh áramot fogyaszt naponta.

Beijing solar PV.jpg

Miután kiörömködtük magunkat, Konfuciusz tanításához híven sorra vettük, milyen tanulságok vonhatók le eddig a projektből, és mi kell ahhoz, hogy Kína a jövőben nyisson a tetőre szerelhető napelemes rendszerek - más néven elosztott napenergia-termelés - felé.

Jó hír

Csupán hat hónappal azután, hogy Kínában központilag engedélyezték az elosztott napelemes rendszerek ingyenes hálózatra csatlakozását, megépítettük napelemes rendszerünket. Ki akartuk próbálni a felkínált lehetőséget, és megnéztük, mennyi idő alatt tudja megépíteni egy kistermelő. Sikerült bebizonyítanunk, hogy a projekt elfogadható időn belül megvalósítható. A mi esetünkben az engedélyeztetési eljárás csupán másfél hónapig tartott, a rendszer beszerelése pedig csupán pár napot vett igénybe. A mi kis sikerünk egy sokkal fontosabb dologra hívja fel a figyelmet: Kínában lehetővé vált a hálózatra csatlakozó, tetőre szerelhető napelemes rendszerek használata.

A Greenpeace a világ egyéb területein is a megújuló energia-termelés úttörőjének tekinthető. A helyi Greenpeace legutóbb Szenegálban és Indiában indított be napelemes rendszereket. A tetőre szerelhető változat lehetővé teszi a háztartások, a kisebb szervezetek és cégek számára is, hogy a megújuló energiát válasszák, különösen, ha egyébként nehéz tiszta energiához jutni helyben – mint pl. Ázsia és Afrika számos országában.

A német Greenpeace a másik véglet: ott a megújuló kampánnyal foglalkozók alapítottak egy független céget, a Greenpeace Energy-t, amely a német megújuló ipar egyik meghatározó létesítménye, és az innovációk terén is elismert vállalkozás.

Feltörő napenergia-termelés

Kínában a 2013-as év fordulópontot hozott a napenergia terén. Mivel az országban jelenleg válságot okoz a fotovoltaikus rendszerek többlettermelése, Kína igyekszik átállni a megújuló energia-használatra, hiszen így rengeteg munkahelyet lehet megőrizni, ugyanakkor a napenergia-ipar is könnyebben átstrukturálható. A kormány ezért igen ambiciózus célszámokat fogalmazott meg a megújuló energia vonatkozásában a hazai piac vonatkozásában. A 2015-ös célszámot – melyet 2 év alatt négyszer módosítottak - 5 GW-ról 35 GW-ra növelték; ebből 10 GW-nyit a tetőre szerelhető napelemes rendszerekkel kell megvalósítani.

Nagyon fontos első lépés, hogy engedélyezték a hálózatra csatlakozást – ám még mindig hiányzik egy pár kulcsfontosságú tényező, amely lehetővé tenné, hogy a jövőben Kínában valóban széles körben elterjedjen a tetőre szerelhető napelemes rendszerek használata.

Stabil visszavásárlási ár (feed-in tarifa)

A kistermelők még mindig jelentős hátrányt szenvednek, mivel fölös energiájukat csupán 0.35 yuan / kWh (5.65 US cent/kWh) áron tudják eladni, amely jóval kevesebb, mint a koncentrált napenergia-erőművek esetében államilag rögzített – 1 yuan/kW-os - visszavásárlási ár (azaz feed-in tarifa, vagy FiT). Ez azt is jelenti, hogy a kistermelők számára háromszor annyi idő alatt térül meg a kezdeti befektetés. Kínában a kistermelők számára egyelőre egy ideiglenes visszavásárlási ár van érvényben, de várható, hogy a kormány nemsokára új feed-in tarifát vezet be a napelemes rendszerekre. Hogy Kínában milyen gyorsan tud elterjedni a napenergia-használat, nagyban függ az új rendszer feltételeitől és stabilitásáról.

Innovatív pénzügyi támogatások

Számunkra az indulási költség 50,000 yuan ($8,072 US)D volt, melyet az elkövetkező évek energia-megtakarításai, illetve a hálózatba táplált fölös energia révén kívánunk fedezni. Sokak számára azonban akadályt jelentenek a kezdeti költségek. Ám innovatív pénzügyi megoldások segítségével ez a probléma is kiküszöbölhető. Az USA-ban a kormány és a napenergia-ipar különféle megoldásokkal és pénzügyi modellekkel kísérletezik: ilyenek például az állami kezdeményezések és árengedmények, a napenergia vásárlásról szóló egyezmények (PPA), és a közösségi finanszírozás.

A lakosság bevonása az energiával kapcsolatos döntésekbe

A 10 Gw-os célszám megvalósításához Kínának még 2 millió, a mienkéhez hasonló napenergia-rendszerre volna szüksége. A kínai lakosságnak nemcsak abban van hatalmas szerepe a megújuló energia terén, hogy egyre növekvő keresletet hoz. Ha ugyanis sokan állnak rá a megújulók használatára, az a szén-dioxid-kibocsátás miatt riasztó méreteket öltött levegőszennyezésre is megoldást jelent.

Kínának választ kell adnia a fenti kérdésekre, ha elfogadható napenergia-piacot akar kialakítani, elfogadható árakkal. A fentiek sikeres végiggondolása és megvalósítása révén Németország 2011-ben már  az egymilliomodik fotovoltaikus napelemes berendezést csatlakoztatta a hálózathoz. Így 2012-ben Németország összes villamosenergia-termelésének 10%-át a megújuló napenergia-rendszerek biztosítják.

Lássuk, Kínában mikorra sikerül ezt elérni.

Iris Cheng blogbejegyzése alapján

Iris Cheng a Greenenpeace international energia-kampányosa


Szólj hozzá!

Címkék: kína technológia megoldások megújulók

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr105298288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása