Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Mi a méhek terhe?

2014.05.07. 15:39 Bob_

Elkészült Európa eddigi legátfogóbb vizsgálata arról, hogy a szorgos háziméhek mit is visznek haza a kaptárba. A sokkoló eredményeket április 30-án, a 20. alkalommal ünnepelt méhek napján mutattuk be. E szerint a 12 európai országban vett virágpor- és méhkenyér-mintákban összesen 53 különböző vegyszer maradványait leltük fel. Még olyan virágport is találtunk, amiben a rég betiltott DDT bomlásterméke, máshol pedig 17 különféle mezőgazdasági vegyszer maradéka volt jelen…

17F3.jpg

Az igazi teher tehát, hogy a nagyüzemi mezőgazdaságban használt számos vegyszer elpusztítja a méheket, vagy annyira legyengíti őket, hogy végül egyéb stressztényezők – a klímaváltozásból adódó időjárási szélsőségek, a monokultúrákban csak időszakosan rendelkezésre álló és egyhangú táplálékforrás, vagy a kórokozók, paraziták és betegségek – miatt pusztulnak el.

Így járt több millió méh is a múlt héten Szabolcsban, az esetről az RTL Klub híradója is beszámolt. Levirágzott az alma a gyümölcsösben – ám a gazda nem vette figyelembe, hogy a fák tövében viruló gyomok virágzanak, amelyek a méhek számára nagyon vonzó táplálékforrást jelentenek. A gazda ezért lepermetezte az almafákat, így az almásba járó méhek döntő része elpusztult.

A számtalan méhpusztulásos eset tanulságai és a tudományos kutatások megállapításai alapján az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) idén tavasszal úgy döntött, hogy újra kell gondolni a növényvédő szerek európai engedélyezését, mivel eddig csupán egy-egy különálló szer élővilágra gyakorolt hatását vizsgálták, együttes hatásukat azonban nem. A Greenpeace kutatása azonban egyértelműen azt bizonyítja, hogy a különböző, önmagukban méhekre ártalmatlan szerek együttes előfordulása felerősítheti a méhmérgezés hatását, akár ezerszeresére is.

Ezért kellene a vegyszer- és kőolajintenzív nagyüzemi mezőgazdasággal szemben az ökológiai gazdálkodást választani, ahol tiltott a méhgyilkos szerek használata, és kifejezetten ügyelnek a hasznos rovarok védelmére. Egyszer és mindenkorra meg kellene érteni, hogy ezeknek az élőlényeknek fontos szerepük van, nemcsak a kártevőkkel szembeni harcban, de a beporzás nélkülözhetetlen feladatát is ők látják el, sőt minden harmadik falat ételünket nekik köszönhetjük.

Persze megvárhatjuk, hogy a méhek maguk tiltakozzanak a növényvédő vegyszerek okozta pusztítás ellen...

...vagy miután a méheink kipusztultak, akár kifejleszthetjük a mindent túlélő robotméhet...

...de a legjobb mégis az lenne, ha mihamarabb átállnánk az ökológiai földművelésre és biogazdálkodásra. Addig azonban te is követelheted a méhgyilkos vegyszerek tilalmát, ha csatlakozol a beporzók barátaihoz a mehpusztulas.hu oldalon.


Szólj hozzá!

Címkék: méh méhpusztulás vegyi anyagok növényvédő szerek EFSA DDT

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr396132899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása