Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Tegnap birtokvédelemet kapott a Kishantoson őrjöngő gazda

2014.07.11. 14:22 Greenpeace Magyarország

Szabó Zsoltnak, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) által a kishantosi földekre kiírt állami földbérleti pályázat egyik „nyertesének” biztosított birtokvédelmet első fokon a Székesfehérvári Járásbíróság. Szabó Zsolt a kérdéses területet erőszakkal ragadta magához, és a kishantosiak vetését kiszántotta. Eközben ők hiába kértek, nem kaptak védelmet a rendőrségtől.

Szabó Zsolt és ügyvédje szerint a kishantosiak és a Greenpeace aktivistái az utak lezárásával akadályozták, illetve paragrafus táblákkal megtámadták őt, amikor dolgozni akart a földterületen. A nyilvánvaló valótlanságokat a kishantosiak ügyvédje természetesen azonnal cáfolta. Az alábbi videón mindenki láthatja, hogy mi történt valójában.

 

 

A bíróság Szabó Zsolt és az NFA közötti érvényes szerződésre hivatkozva Szabó Zsoltnak adott igazat. A bíró kijelentette: az, hogy a pályázati kiírás és a pályáztatás törvénytelensége kapcsán a kishantosiak és a Greenpeace is kifogással élt, nem tárgya a birtokvédelmi pereknek. A tegnapi bírósági döntés alapja tehát a törvénytelenségek sorozatával létrejött szerződés puszta léte, amelynek létjogosultságát egyáltalán nem vizsgálták.

A Greenpeace bízik a jogállam létezésében és reméli, hogy pótmagánvádas büntetőeljárásokban még felelősségre vonhatják a jogállami szabályokat felrúgó elkövetőket. A nemzetközi környezetvédelmi szervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy ma Magyarországon valaki egy független bíróság előtt ilyen módon, hamis vádakkal és erőszakkal szerezzen érvényt igényeinek.

A birtokvitának tehát még nincs vége. A kishantosiak és a Greenpeace tovább küzdenek az igazságért, a tegnapi ítélet ellen pedig haladéktalanul fellebbeznek.


Szólj hozzá!

Címkék: agrár biogazdaság Kishantos NFA mezőg

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr646499007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása