Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Posztapokaliptikus állapotok a Budapesti Vegyiműveknél

2015.04.17. 17:23 SimonG

A Greenpeace vegyianyag-szakértőjeként a múlt héten jártam (egy helyi önkormányzati képviselő meghívására) a Budapest Vegyiművek egykori területén. A telep mára gyakorlatilag illegális veszélyeshulladék-lerakóvá vált. A telephelyen sem maguk a veszélyes anyagok, sem azok tárolása semmilyen szempontból sem felelnek meg az ide vonatkozó előírásoknak. A lakóövezetektől néhány száz, a munkahelyektől és a forgalmas Illatos úttól mindössze pár tíz méterre fekvő területen elképesztő körülmények között tárolnak 2000 tonnányi kiemelten veszélyes anyagot.

20150407_102816_600.jpg

A romos, törött hordók a puszta földön hevernek, melyekből szabadon folynak ki, szivárognak a talajba és a talajvízbe a különféle, sok esetben beazonosíthatatlan vegyi anyagok. Rengeteg hordó fedetlenül áll, ezekből párolognak az illékonyabb anyagok. Több veszélyes szilárd anyag porát pedig szabadon elviheti a szél, veszélyeztetve a térségben tartózkodó, dolgozó emberek és a környezet egészségét. A veszélyes hulladékok tárolásának elemi feltételei hiányoznak: például a szigetelt aljzat, a csurgaléktárolás stb. A területen van pár külön kialakított kisebb veszélyeshulladék-tároló, de azok régen beteltek, és az ott lévő hordók is korrodálódtak mára.

A tűz- és robbanásveszélyes, valamint mérgező anyagok nagy mennyisége miatt katasztrófaközeli állapot van.

Egy tűzeset beláthatatlan következményekkel járna. A helyszínen tárolt anyagok ráadásul az égés során még veszélyesebb anyagokká alakulnak. A szennyezés jól láthatóan kijutott a környezetbe: ezt a korábbi évek talajvíz-vizsgálati eredményei is megerősítik. Az elmúlt pár év mérési eredményei szerint a terület alatti vizekben (a rétegvízben) akár a határérték 50-100 ezerszeresét meghaladó mennyiségben is jelen vannak veszélyes szennyező anyagok, például a benzol vagy a klórbenzol.

A helyszínen tárolt anyagok az eddigi ismereteink szerint csupán a hulladékkód (EWC) alapján vannak besorolva. Ám e kódok nem adnak elegendő információt az anyagok kémiai összetételéről és veszélyességéről. Sokszor például csak annyit tudhatunk, hogy egy adott anyag „növényvédőszer-hulladék”: de ez a legveszélyesebb, régóta betiltott rovarirtóktól kezdve egy viszonylag ártalmatlanabb gyomirtóig bármi lehet.

20150407_105318_600.jpg

Néhány, a területen beazonosított anyag és kockázataik:

  • Foszforoxiklorid. Mérgező anyag, a levegővel érintkezve, a levegő nedvességtartalmával reagál: ezáltal maró, mérgező sósavgáz, valamint foszforsav keletkezik.
  • Benzo-trifluorid. Eredetét tekintve lehetett növényvédő szer (Trifluralin), valamint gyógyszer vagy más anyagok gyártása során használt köztitermék, illetve akár oldószer is. Belélegezve vagy lenyelve veszélyes, mérgező. Methemoglobinémiát, idegrendszeri, máj- és vesekárosodást okoz. Közepesen tűzveszélyes, magasabb hőmérsékleten bomlik.
  • Izopropanol. Oldószer, vegyipari alapanyag, erősen tűzveszélyes. Belélegezve, lenyelve mérgező. Önmaga is és bomlásterméke, az aceton is károsítja a központi idegrendszert: egy 70 kg-os emberre már 15 grammnyi is káros hatással lehet.
  • DNBS (4-klór-3,5-dinitro-benzoesav). A trifluralingyártás mellékterméke. 2010-ben a Környezetvédelmi Felügyelőség 382 tonnát talált belőle a helyszínen. A DNBS pora és gőze veszélyt jelent a levegőre és az emberi egészségre. Robbanásveszélyes, irritatív: szembe kerülve súlyos károsodást okoz, belélegezve káros.
  • Diklórbenzol (iszap formában) – a feliratból nem derül ki, hogy milyen diklórbenzol. Az 1,4-diklórbenzol rákkockázatú vegyi anyag; míg az 1,2-diklórbenzol kevésbé kockázatos.
  • 3-aminobenzotrifluorid. Bőrön át és lenyelve is mérgező. Irritálja a szemet, károsítja a légzőszerveket és a bőrt. Az anyagnak való hosszú távú kitettség narkózist okoz.
  • 4-aminobenzotrifluorid. Lenyelve mérgező, bőrön át felszívódik. Irritálja a szemet, a bőrt, a nyálkahártyákat, a légutakat. Mind a folyadék, mind a gőze gyúlékony.

Mindezeken felül a területen voltak még gázpalackok is, „szabályos” tárolóban, de veszélyes környezetben – nem messze a romos hordókban tárolt tűz- és robbanásveszélyes anyagoktól. Felismerhető volt gyúlékony, enyhén robbanásveszélyes acetilént, valamint mérgező, korrozív ammóniát tartalmazó gázpalack is.

A környéken dolgozók, a lakosság és a környezet védelme érdekében azonnali beavatkozásra van szükség.

Elsősorban a veszélyes anyagok további kijutását kell megakadályozni, valamint a mérgező és tűzveszélyes anyagokat kell biztonságos helyre szállítani. A felszámolás után pedig minden bizonnyal a talaj és a talajvíz kármentesítésére is szükség lesz. Annak ellenére, hogy a területen számtalan különféle tűz- és robbanásveszélyes anyagot tárolnak, a tűzvédelmi előírások látványosan nem teljesülnek. Önmagában is külön aggodalomra ad okot a telephelyen nagy mennyiségben tárolt klórgáz, amelyet az első világháborúban harci gázként használtak.

Simon Gergely a Greenpeace közép- és kelet-európai regionális vegyianyag-szakértője.


9 komment

Címkék: budapest vegyi anyag veszélyes hulladék mérgek detox vegyipar hulladéktároló vegyi Illatos út veszélyeshulladék-tároló Budapesti Vegyiművek

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr247376044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerilgfx 2015.04.17. 17:37:53

szúrjátok be a videót is.

SimonG 2015.04.17. 17:45:06

Sajnos csak képeink vannak. Videózni nem engedtek, most már fotózni se.

pitcairn (törölt) 2015.04.17. 21:41:31

@SimonG:

no de egyáltalán ki a tulajdonos?

mert nekem vmi olyan jött le, hogy lényegében az állam

(elvégre a cég 2008-ban csődbe ment, a felszámoló pedig az állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztési Bank tulajdonában lévő ÁFI Felszámoló és Vagyonkezelő Zrt.)

SimonG 2015.04.22. 08:50:46

@pitcairn: igen valóban az MFB-n keresztül az állam a tulajdonos, így a felszámoló csúnya hibáiért végülis az állami tulajdonost is lehetne piszkálni.

Büféske 2015.04.27. 19:03:51

Máshol, ha a van a telephelyen akár 1,3 tonna talajfertőtlenítő, vagy más és közel van a lakott terület (pl.:300 m a kerítéstől) akkor a katasztrófavédelem ott ugrál az ügyfél nyakán és bírságol is gazdagon.....
És itt meg nincs katasztrófaveszély.Ehhez csak gratulálni tudok!

Marx József 2016.08.31. 12:46:07

Ki az első kép készítője. Egy irodalmi blogban szeretném illusztrációnak felhasználni.

SimonG 2016.09.03. 18:01:06

@Marx József: Felhasználható, csak kérem jelezze a forrást (Simon Gergely, Greenpeace)
süti beállítások módosítása