Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Mire lesz jó a párizsi megállapodás?

2015.12.13. 19:20 Greenpeace Magyarország

Kumi Naidoo, a Greenpeace International ügyvezető igazgatója kiértékeli a párizsi klímacsúcs eredményeit.

„Gyakran úgy tűnik, hogy az ENSZ országai semmiben nem értenek egyet, azonban most majdnem kétszáz ország küldöttei gyűltek össze, és kötöttek megállapodást. A mai napon az emberiség egyesítette erőit egy közös cél érdekében. Azonban az igazán fontos az, hogy mi történik a párizsi konferencia után.”

gp0stphiz_600.jpg

„A párizsi megállapodás csupán az első lépés egy hosszú úton. Bár vannak benne olyan szakaszok, amelyek dühvel és csalódással töltenek el, mindazonáltal az egyezmény komoly előrelépés. A megállapodás önmagában nem fog minket kihúzni a gödörből, de könnyebbé teszi majd a kimászást belőle.

Az egyezmény kitűzi a 1,5 Celsius-fokos maximális hőmérséklet-emelkedést, azonban a vállalt emissziós célkitűzések inkább a 3 Celsius-fok felé visznek. Ez súlyos probléma, de létezik megoldása. A megújuló energiák szerte a világon egyre nagyobb teret nyernek, de most kell, hogy igazán eljöjjön az idejük. A párizsi megállapodás csupán ezt az egyetlen technológiát említi. A megállapodásban hatalmas űrök vannak, ezek azonban kitölthetők a tiszta energia segítségével. A megújulók elterjedése és a hőmérséklet emelkedése versenyeznek egymással, és a párizsi megállapodás hatalmas lendületet adhat a megújuló energiák számára. A klímaválság elleni intézkedések nagyon lassan születnek meg, de Párizsban legalább beindult valami.

Nincs okunk nagy ünneplésre, mivel a klímaválság következményeinek már így is túl sokan estek áldozatul, és sokak élete most is veszélyben forog a hőmérséklet emelkedése miatt. Sürgősen kell cselekednünk. A klímaváltozás órája ketyeg, és az utolsó pillanatban vagyunk, hogy cselekedjünk.”

Kumi Naidoo további nyilatkozatai itt olvashatók.

A kormányoknak most felül kell vizsgálniuk rövid távú vállalásaikat, és össze kell hangolniuk azokat a megállapodásban szereplő új célokkal. Át kell alakítaniuk az energiapolitikájukat, hogy a megújulók nagyobb szerepet kaphassanak. 2020-ig véget kell vetni a fosszilis energiahordozók támogatásának, valamint az erdők irtásának.

A párizsi megállapodás nemzetközi egyezmény, így jogilag kötelező érvényű. Azonban a nemzeti célkitűzések (INDC-k), valamint a pénzügyi kötelezettségvállalások jogilag nem kötelező érvényűek. Főként ez volt az ára annak, hogy az Egyesült Államok is alá tudja írni a megállapodást.

Az úgynevezett „Hosszú távú célkitűzést” látszólag érthetetlen nyelven fogalmazták meg („a 21. század második felére az emberi eredetű kibocsátások mértéke egyensúlyban kell legyen azzal, amit a bioszféra természetes úton semlegesíteni tud”), azonban ez együtt a 1,5 Celsius-fokos határértékkel azt sugallja, hogy a célkitűzések szerint 2060 és 2080 között nullára kell csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a fosszilis energiahordozókat 2050-ig ki kell vezetnünk.

Az őslakos népek jogai bekerültek a megállapodás preambulumába, valamint az Adaptáció részbe is. Ezen jogok felismerése és elismerése szintén nagyon fontos eredmény. Ugyanakkor nincs biztosítva, hogy az őslakos népek megkapják a nekik kijáró védelmet, holott az erdők védelme is kulcsfontosságú lesz a 1,5 Celsius-fokos cél elérésében. A párizsi megállapodás elismeri, hogy az országoknak tiszteletben kell tartaniuk az emberi jogokat, és elő kell segíteniük azok érvényesülését a klímaválság elleni intézkedések során.

A konferencián elhangzott számos jó kezdeményezés a megújulókkal kapcsolatban – igaz, a hivatalos megbeszélések keretein kívül. Ezek közül csupán néhányat említünk, például India napenergia-kezdeményezését, az afrikai megújulóenergia-kezdeményezést, valamint több mint 1000 város polgármesterének elköteleződését a 100 százalékos megújuló energián alapuló jövő mellett.

Magában a megállapodás szövegében a megújuló energia úgy szerepel, mint eszköz ahhoz, hogy a fenntartható energia mindenki számára elérhető legyen a fejlődő országokban, főképp Afrikában, a megújuló energiaforrások fokozott használata révén.


1 komment

Címkék: éghajlatváltozás klíma klímaváltozás klímacsúcs kumi naidoo ENSZ Párizs COP COP21 párizsi megállapodás

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr678169884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhes ló 2015.12.13. 20:04:13

Semmire.
Álproblémát old meg, vagy sem.
NULLA felelősséggel.

A vélt/valós felmelegedési fázis nem az első és nem is az utolsó.
Volt ilyen már párezer, hozzáértük szerint.
Fingjuk sincs mi okozta ezeket.
Teóriáik vannak, egyik roszabb, mint a másik.

Szektás, vallásos hit és terror van azok ellen, akik szerint ez egy agymosással kombinált átverés, ami sok sok kultistának nyújt kiváló megélhetést.
Ha msá nem ez a féktelen terror bizonyító erejű.

Azonban van pár egészen biztos tény: a klímaváltozások okai közül az a pár amit megneveztek, az ember hatókörén, technológiai lehetőségein kívül áll jelenleg.
Sem a Föld pálya, sem a napsugárzásjellemzők, sem a vulkánikus/magmás folyamatok nem befolyásolhatók az emberek által.

Azt sem tudjátok milyen idó lesz három nap mólva, három hét múlva, három hónap múlva.
Fingotok nincs arról mi lesz, vagy nem lesz 3 év, 30év vagy 300 év elteltével.
Saját pöcsötkkel játszadozzatok, az embereket hagyjátpk békében a jóslásaitokkal, legalább addig, míg 3 hónapra előre meg tudtok mondani egy napi minimum és maximum hőmérsékletet a "csócson" meghatározott pontossággal.
Ha sikerült, akkor folytassuk.
A 3 éves modell lehet a következő lépés.

Várom a karácsonyi hőmérsékletadatokat, egyszerű lesz ellenőrizni.
Csak 11 nap.
Köszike.
süti beállítások módosítása