Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Az ökológiai lábnyom és a húsfogyasztás

2010.03.02. 12:40 gbrka

Az ökológiai lábnyom az egyik legkifejezőbb és legpraktikusabb, életszerűbb mérőszáma annak, hogy életmódjával ki mennyire terheli meg a bolygót.

Az ökológiai lábnyom számításánál egy kérdéssorozattal mérik fel azt, hogy mennyi földterületet foglalsz el hétköznapi tevékenységeiddel (utazás, étkezés, energiaellátás). Ez tehát az a terület, ami meg tudja teremteni az aktuális életvitelünkhöz szükséges javakat. Ezt hektárban adják meg, és az átlagos érték 2,2 ha (ez 2,5X nagyobb mint 1965-ben). A probléma ott kezdődik, hogy a Földön 1,3 milliárd hektár biológiailag aktív föld- és tengerfelület van, viszont 6,5 milliárd ember …

Ez alapján minden emberre csak 1,8 hektár jutna. És ez a helyzet most, és az emberiség lélekszáma csak emelkedni fog, fogyasztási szokásaink is csak egyre rosszabbak lesznek.

Az interneten bárki találhat ökológiai lábnyom kiszámításához szerkesztett programokat. Itt rákérdeznek utazási szokásokra, a lakáskörülményekre (hányan és hol laktok) a szemetelésre (átlagos mennyiség, szelektív-e) és a táplálkozásra, melynek különösen fontos része a húsfogyasztás. Ha van egy kis időnk, és játszunk a paraméterekkel, meg fogunk döbbenni milyen nagy változást okoz lábnyomunkban a húsfogyasztással kapcsolatos kérdésekre adott válaszaink. Mondhatni az egyik legjelentősebb kérdés, az eredményen annyit változtat, mintha például felhagynánk az autózással és mostantól mindenhova biciklivel vagy gyalog járnánk.

Kicsit utána néztem, hogy lehet ez. Kutatások eredményei igazolják, hogy másfél hektár szántóföld terményein csupán egyetlen húsfogyasztó tápanyagszükséglete termelhető meg, miközben az ugyanott termelt növényekből hat laktovegetáriánus élne meg (akik a növényi eredetű étrenden kívül tejet és tejterméket is fogyasztanak, de tojást már nem). Ennek oka, hogy az olyan állatok tartása, mint a tehén, a sertés vagy a csirke sokkal több vizet és energiát igényel, mint a gabona és a zöldségtermesztés.

Bátortalanabbak már azzal is javíthatnak ökológiai lábnyomukon, ha heti egy nap nem esznek húst, vagy ha a vöröshúsok fogyasztását veszik vissza: a kérdődzők emésztés közben metán fingdosnak ki, mely a CO2-nél jóval hatékonyabb éghajlatváltoztató gáz, és arányosan a táplálásuk is jóval több földterületet, kalóriát pazarol el, mint a szárnyasoké. 


8 komment

Címkék: klíma vegetáriánus húsfogyasztás ökológiai lábnyom

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr361780634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gbrka 2010.03.21. 13:12:48

Egy oldal ahol tudtok lábnyomot számolni :)
www.glia.hu/okolabnyom/index.php

Gloucester 2010.03.21. 17:18:22

A húsfogyasztás csökkentése nélkülözhetetlen, de hibás érvelésnek tartom összekapcsolni az ökológiai lábnyom számítással. Ok-okozati hiba van az érvelésben. Indokaim:
1. A tenyésztett állatok az emberi fogyasztásra szánt gabona 40 %-át fogyasztják el. A növényekből felvett engergiának mindössze 10 %-a épül be a húsukba, de az ehető súly még kisebb, ezért kevesebb, mint ez a 10 %. A disznó és a csirke főleg gabonát eszik, a marha gyakran olyan füves területeken legel, ami alkalmatlan a művelésre. A vega étrenddel növekszik a rendelkezésre álló gabonamennyiség. Ma is elegendő mennyiségű gabonát termelünk világszerte, de az elosztási nehézségek okán vannak élelem nélküli lakosokkal rendelkező földrészek. Ha mindenki vega volna, akkor 10 milliárd embernek is elegendő lenne a ma megtermelt gabona, azaz valóban reális alternatívát nyújt ez a fajta életmód az 1 főre jutó élelmiszernövekedés elérésére oly módon, hogy a hozamot ne kelljen emelni. (Egyébként 3 ilyen módot ismerünk.) Szerintem nem szorul magyarázatra, hogy ennyi embert elbírna-e viselni a Föld. Így az ökológiai lábnyom számolgatása az öngyilkos társadalmak irányába visz minket.
Tévképzet, hogy a globális károkozást is csökkented, ha leszoksz egy civilizációs függőségről (kevesebb áramot fogyasztasz, kevesebb húst eszel). Ennek részletes indoka itt olvasható:
jand.info/2009/09/sok-kicsi-sokra-megy/comment-page-1/#comment-198
Még egyszer megismétlem, hogy ettől még ajánlott csökkenteni a húsfogyaszást, de nem a posztban felsorolt indokból, hanem mert pl. egészségtelen a mindennapi mennyiségű húsfogyasztás. De ha valaki nem fogadja el ezt az érvelést, akkor a gabona mellett a vízhiány okát is betudhatja a húsevésnek, mert "míg egy kilogramm búza megtermelése kb. 200 liter vizet igényel, egy kilogramm marhahús majdnem 20 ezer litert. Egyetlen hamburgerpogácsa előállításához annyi vízre van szükség, amit az ember zuhanyzásra két és fél hét során használ el." Forrás:
bioetikablog.hu/2009/05/el_a_husosfazektol#more-960049
És ha már túlnépesedés, akkor az ésszerű családtervezés gondolata is a kérdéskörbe tartozik, mert a nyulak is képesek a mértéktelen szaporodásra:
bioetikablog.hu/2008/01/hass_alkoss_de_ne_gyarapits

Elnézést, ha hosszú volam. :-)

Imádott Zerka 2010.03.21. 20:55:52

Járd körbe érvelésedben az állattartással járó metán kibocsájtást is! A hústermelés kevesebb vízigénye szerintem nem annyira mérvadó szempont,mint az egyik leginkább üvegházhatást okozó gáz légkörbe juttatása.

Gloucester 2010.03.21. 21:19:05

@Zercsi: Igazad van, a metánt valóban kihagytam, de így is hosszúra sikerült a hozzászólásom. :-) Ha teljes értékűvé akarnám tenni, akkor a farmergazdaságon alapuló állattartást és gazdálkodást emelném ki. Az állattartás nélkülözhetetlen a biodiverzitás fenntartásához, különben elvadul a termőföld, de ez a nagyipari vágóhíd szisztéma biztos nem járható út. A teljes vega étrenddel nem tudok egyetérteni, ennek boncolgatása is hosszú lenne, talán másik topik témája.

Imádott Zerka 2010.03.21. 21:28:37

@Gloucester: Sose baj,ha hosszan véleményezed a bejegyzéseket,hisz ezért van a kommentelés lehetősége! Azt gondolom,h a húsfogyasztás nagyban hozzájárul a klímaváltozáshoz,bár Én magam sem szeretnék vega étrendre váltani!
De azért az egy-két napos kihagyás kivitelezhető. Egyetértesz?

Imádott Zerka 2010.03.22. 08:33:42

Na,hát ez nem volt kérdés..
Arra gondoltam,h ha van kedved, eljöhetnél vasárnap az infó napunkra!
Az egész napos képzzés alatt a jelenlévők megismerkedhetnek a GP történetével, kampányainkkal, legjelesebb magyar aktivistáinkkal, videózunk, nevetgélünk.
Semmit ne hozz, főzünk Neked!
A zita@greenpeace.hu mail címen tudsz érdeklődni!
Mindenképpen gyere el, több formában is lehetőség nyílik csatlakozni hozzánk, segíteni a munkánkat,s mivel igen tájékozottnak tűnsz, nem kérdés,h köztünk a helyed! :]
Annyi mindent mesélhetnék még, but I need to go work,so ha szeretnél találkozni toborzóinkkal, engem speciál a Délinél ma 20-16.30-ig megtalálsz! :P
Örülök,h végre megindult a GP blog oldalán a párbeszéd! :)))
Legyen szép napod!

Imádott Zerka 2010.03.22. 08:35:06

Jesszus, nehogy nekem est 8-kor keresd toborzóinkat a Délinél, a pontos időintervallum 10-16.30 ! :D
süti beállítások módosítása