Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

A mobilok miatt fogynak a méhek?

2011.06.03. 10:03 tmarton

A tudósok valószínűleg megtalálták a világ méhpopulációjának hirtelen csökkenése mögött álló okot – amely a mobiltelefon lehet. A svájci Lausanne-ban végzett kutatás azt mutatta, hogy a mobiltelefonok jele nemcsak összezavarja a méheket, hanem a halálukhoz is vezethet. Több mint 83 kísérlet jutott ugyanerre az eredményre. Mivel az Egyesült Államok (és a világ többi részének) lakosságának túlnyomó többsége rendelkezik mobiltelefonnal, a hatás rendkívül látványos.


A Daniel Favre kutató által vezetett riasztó tanulmány azt találta, hogy a méhek jelentős mértékben reagáltak azokra a mobiltelefonokra, amelyeket a kaptárakban vagy azok mellett helyeztek el híváskezdeményezés közben. A méhek érzékelték az átvitt jeleket, mikor a telefonok csörögtek, és erős zümmögő hangot adtak ki a hívások során. A hívások ösztönös figyelmeztetésként működnek a méhek számára, hogy hagyják el a kaptárat, de a frekvencia összezavarja a méheket, így azok szabálytalanul mozogva kezdenek repülni. A tanulmány arra jutott, hogy a méhek zümmögő hangja a tízszeresére erősödik, ha egy mobiltelefon csörög vagy hívást folytat le, azaz amikor jelátvitel történik, de használaton kívül a zümmögés a normális szinten maradt.
Első pillantásra nyilvánvaló, hogy a legtöbb kaptár mellett nincsenek rendszeresen üzemelő mobiltelefonok, ezért a kutatás eredményeit nem lehet egy-az-egyben a méhek világszerte tapasztalható tömeges pusztulására ráhúzni. A helyzet aggasztó volta azonban kétségtelen.

A jel hatására a méhek eltévednek és megzavarodik a tájékozódási képességük. A hatást már eddig is érezhető volt világszerte, mivel a méhpopuláció az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban majdnem a felére csökkent az elmúlt harminc év alatt – ez egybeesik a mobiltelefonok mint személyes eszközök elterjedésével és elfogadottságával. Már 2008-as tanulmányok is azt találták, hogy a méheket elriasztja a mobiltelefonok jele.

A méhek szerves és szükséges részei a mezőgazdasági és ökológiai rendszereinknek, nemcsak a méztermelés, hanem sokkal inkább a növények beporzása miatt. Mivel nem valószínű, hogy a világ megtanulja, hogyan mondjon le a mobiltelefonok nyújtotta kényelemről, nem tiszta, hogy mennyire fognak hozzájárulni a méhek számának csökkenéséhez, és ennek a természetre kifejtett hatásához.

Forrás: inhabitat.com
 


10 komment

Címkék: katasztrófa technológia állatok élelmiszer

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr452953599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

minyimaaa 2011.06.03. 21:47:50

érdekes.

az is kérdés, ha igaz, mit lehet ezzel kezdeni..

Bambano 2011.06.03. 22:04:59

kamu
az usában nem az elmúlt 30 évben nőtt meg a mobilozás népszerűsége, hanem sokkal kevesebb.

Toma001 2011.06.03. 22:46:17

Érdekes, tudtommal az APV vírus okozza a világszerte terjedő kolónia-összeomlás szindrómát.

Bambano 2011.06.04. 15:40:54

@Toma001: mert azok a hülye vírusok is csak mobiloznak ész nélkül... :)

Hack.Elek 2011.06.05. 00:41:37

A greenpeace az általam ismert legostobább civil szervezet, pedig ez nem semmi, van jópár versenyző. (És nem, nem a környezetvédelemmel van a baj, az nagyon is fontos. A greenpeace-szel van baj.)
A poszt pedig tele van standard hoax elemekkel, csak a legostobábbak képesek ezt így ebben a formában elhinni. Több, mint 83 kísérlet mi? Tízszeresére nő a zümmögés? Komolyan nem röhög ezen, aki ezt lefordította? Csak sajnálni tudom...
A legnagyobb baj ráadásul, hogy lehet, hogy a méheket tényleg zavarja valamennyire a 450, 800 és/vagy a 900 MHz-es jel (a világ különböző részein különböző a használt frekvencia, fyi), de aki ezt a fentit írta és képes kiposztolni, csak kiröhögteti magát, és sokkal többet árt a környezetvédelem ügyének, mint az összes mobiltelefon összesen fog valaha is.

rézkalapács 2011.06.05. 22:32:18

Igazad lehet. A méhek közt most jött divatba a Szomorú vasárnap és az Ifjú Werther szenvedései, és öngyilkossági hullám miatt fogyatkoznak.

one_away 2011.06.10. 09:22:39

a 2011 áprilisi kutatás végeredménye az volt, hogy ugyan a zümmögés megváltozik, de ez nem hozható összefüggésbe a CCD-vel. Maga a CCD gyakorlatilag amerikában létezik, az itt leírt tünetegyüttes Európában nem jelentkezett. Észak-Amerikában a mézelő méh nem őshonos, a beporzás legnagyobb részét (egy fidesznyit, azaz két harmadot) az őshonos fajok végzik. Köszönjük, greenpeace, hogy nem zavartál össze senkit tényekkel :)

Zöld_Dani 2011.06.10. 10:03:59

Most nem fogom tudni kikotorni azt a -sajnos- angol nyelvű tanulmányt, ami elég egyértelműen mást mondd mint te, - de sok értelme nem is lenne. :-)
Sajnos ez tipikusan egy olyan dolog, h az egyik tudóscsoport ezt mondja, a másik meg valami mást, és vagy te is kiképzed magad olyan szinten mint ők - és akkor tudsz saját jogon véleményt alkotni, vagy valami módon leteszed a garast valaki mellett. Intuíció, józan paraszti ész, egyéni szubjektív szimpátiák alapján.
A méhek meg fogynak ezerrel, földrésztől és elméletektől függetlenül, meg attól, h milyen sugárzás hol van. Majd ha kipusztultak, lesz három-négy évünk kitalálni, h pontosan kinek volt igaza :-)

one_away 2011.06.10. 10:14:14

@Zöld_Dani: ha nekem válaszoltál, akkor tessék, itt a link a tanulmányhoz:
www.springerlink.com/content/bx23551862212177/fulltext.pdf

és a minimum, azaz a wikipedia oldalhoz:
en.wikipedia.org/wiki/Colony_collapse_disorder
süti beállítások módosítása