Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

A Zara elmegy méregtelenítésre

2012.11.29. 11:29 Zöld_Dani

A Zara, a világ legnagyobb divatháza ma bejelentette hogy vásárlói nyolc napos nyomásának hatására kivonja a mérgező anyagukat a cuccaikból, a gyártási láncból. Az aktivisták, vásárlók, felelős divat-rajongók és a közösségi media használói győztek. Nem kicsit, nagyon: ilyen az, amikor az emberek együtt cselekszenek. This is people power in action.

TD_20121120-111823.jpg

A Greenpeace kampányosai már tavaly kérték a Zarát a méregtelenítésre – de ezt csak most lépték meg: nyilván kellett nekik az a motíváció, amit a kampányunkhoz csatalkozó 300 ezer ember, a közösségi medián nekik üzenő több tízezer és a boltjaik előtt demonstráló 700 aktivista jelentett. Csak Twitteren 43000 említést kapott a Zara és a Detox kifejezés ezen a héten. Itt egy érdekes, élő, folyamatosan változó bemutató erről.

Jelen állás szerint 2020-ig az összes ruhájukból és a teljes gyártási, beszállítói láncból kivonják az összes veszélyes vegyi anyagot. Néhány különösen veszélyes anyagokt (pl a PFC-ket) még hamarabb is, 2015-ig, ami nagyon nagy győzelem, hiszen ennek a toxikus trutyinak a fő terjesztője a Zara (volt).

A megállapodás nem csak a környezetnek jó hír, de jelentős előrelépés afelé is, hogy tudjuk, mikor mivel mérgeznek minket. A Zara azt is vállalta, hogy 2013 végére 100 beszállítóját fogja kötelezni: hozzák nyilvánosságra az általuk használt vegyi anyagokat.

A cég vállalásával most a Nike, Adidas, Puma, H&M, M&S, C&A és a kínában “világhírű” Li-Ning cégekhez csatlakozott.
Az, hogy a világ legnagyobb cége megtudta lépéni ezt a döntést azt is jelenti, hogy a kisebb, még hezitáló cégeknek nem sok kifogása maradt. Espirit, Levi’s, GAP, Victoria’s Secret, készüljetek!


5 komment

Címkék: megoldások detox jó dolgok vegyi anyagok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr44931357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holly Goly 2012.12.03. 20:55:59

Az, hogy a világ legnagyobb cége megtudta lépéni ezt a döntést azt is jelenti, h a kisebb, még hezitáló cégeknek nem sok kifogása maradt. Espirit, Levi’s, GAP, Victoria’s Secret, készüljetek!
- először is: ÍRD KI, HOGY "HOGY". sms-ben h-zhatsz, de posztban erősen gáz
- másodszor: a Esprit épp a csőd szélén áll a válság miatt, szóval igen meglepő lenne, ha épp most költene egy vagyont arra, hogy zölddé váljon
- Li Ning még elég toxic, sőt, nem is nyilatkozott, hogy esetleg zölddé válna: www.hamariweb.com/articles/article.aspx?id=16953
- stb

Zöld_Dani 2012.12.04. 00:09:19

stb ? :-)
Azért annak örülsz, h kisebb valószínűséggel leszel rákos, meg nem fogsz elnőiesedni a hormonhatású szaroktól?

pandava 2012.12.05. 15:26:42

Kb. 1 hónapja facebook oldalatokon írtam a következőt:

"Kedves Greenpeace!

Mint ahogy Ti is tudjátok, a jelenleg meglévő modern, jó hatásfokú kapcsolt (hő és elektromos áramot egyszerre termelő) erőművek működése a magyar szabályozási körülmények változása miatt mára gyakorlatilag ellehetetlenült. Ennek következtében sokkal rosszabb hatásfokú egységeket hoznak vissza a rendszerbe, ami miatt Magyarország szén-dioxid kibocsátása kb. évi 2-3 millió tonnával növekszik meg!

Mit szándékoztok tenni ez ügyben?"

Mivel facebookon nem reagáltatok semmit, és én nem is látom nyomát annak, hogy ezzel foglalkoznátok, talán nem gond, ha most ide ezt bemásolom, hátha csak elkerülte figyelmeteket.

Pár millió tonna co2 ennyit talán megér:)

Bocs az off-ért!

GP-gépház 2012.12.05. 23:27:56

Helló! Mint talán láttad, egyszerre kell mindkét klíma-energia posztunkra új embert találnunk:
www.greenpeace.org/hungary/hu/rolunk/Dolgozz-nalunk/
Szóval ezt most a "disznóság, de kihagyjuk" feliratú, elég vaskos mappába tesszük. Sajnos.

pandava 2012.12.10. 18:19:13

@GP-gépház: Minden szervezet saját fontossági sorrendje alapján osztja be erőforrásait. Tehát évi 2 millió tonna többlet magyar szén-dioxid kibocsátás nem annyira fontos. Ezt el lehet fogadni, sokaknak nem fontos.

Na de máskor meg a klímaváltozásra hivatkozva teljes mellszélességgel kiáltok ettől sokkal kisebb jelentőségű dolgokért. Pl. a Rohonyi Péter szeptemberi zűrös-kussos írásában taglalt "minden tizedik háztartás tetejére napelem" vízióval sem érhető el ekkora kibocsátás-csökkentés. Ugyanakkor ezért, -ha csak ezen múlna- nem hogy az atomenergia hivatalt, hanem az egész parlamentet körbe-falaznátok, nemdebár?:)
süti beállítások módosítása