Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Nézd meg, mennyi méreg van a kedvenc ruhamárkádban!

2016.07.13. 10:30 Greenpeace Magyarország

detox_blog1.jpg

Hatalmas lépés volt, amikor az Adidas, a Puma és a Nike elkötelezték magukat amellet, hogy 2020-ig kivonják a veszélyes vegyszereket a gyártási folyamataikból. A többi divatcégnél azonban ellenállásba ütköztünk.

“Nem lehet megcsinálni azt, amit a Greenpeace követel!” - mondták. “Az egész világot behálózó divatcégnél képtelenség teljesen átláthatóvá tenni a beszállítói láncot és nem lehet kivonni a vegyszereket az összes gyártási fázisból.”

Az elmúlt néhány évben azonban számos divattervező, modell, aktivista és blogger megcáfolta ezt az állítást. Mára több mint 70 márka és beszállító kötelezte el magát a teljes méregtelenítés mellett. Ők együttvéve a globális textilipar mintegy 15%-át teszik ki. Kevés cég maradt – ha maradt egyáltalán –, aki megkérdőjelezné, hogy lehetséges a mérgező vegyi anyagok kivonása. A kérdés ma már csak az, hogy ezt milyen gyorsan valósítják meg.

A cél: 2020-ig teljes méregtelenítés – Nézd meg hol tart a kedvenc márkád a Detox-kifutón!

Létrehoztunk egy online felületet, a „Detox-kifutót” (Detox Catwalk), ahol nyomon követhető, hogy melyik gyártó hogy halad a méregtelenítéssel. 19 márkát és céget rangsoroltunk, melyek vállalták, hogy kivonják a mérgező vegyi anyagokat a gyártásból.                                                            

Az élbolyban két világméretű márka mutat példát: a H&M és az Inditex által tulajdonolt Zara, de szorosan a nyomukban van a középméretű olasz cég, a Benetton is. Ők hárman az elmúlt években keményen dolgoztak azon, hogy méregtelenítsék a gyártást és nyilvánossá tegyék a szennyvízkibocsátásra vonatkozó adataikat, valamint a beszállítóik nevét. Ők megkapták a „Detox Avant-Garde” besorolást.

A 19 cégből 16-an azonban nem halad kellő ütemben. A lista legalján, a „Bukottak” kategóriában a Nike, a LiNing, az Espirit és a Victoria's Secret szerepelnek. További 12 cég, köztük az Adidas, a Burberry, a Levi's és a Valentino fejlődő tendenciát mutat, de nekik nagyon rá kell kapcsolniuk ahhoz, hogy elérjék a 2020-as célt.

Figyelni fogjuk, ki mit tesz

detox_blog2.jpg

A Greenpeace egy 100 nm-es banner feszített ki a 2014-ben a Milánói Divathét idején a város ikonikus épületében, a Vittorio Emanuelle bevásárló központban, a “Király meztelen” felirattal    

Mindenkit emlékeztetni fogunk az ígéreteire! Az elkövetkező években folyamatosan figyeljük, ki, hogy teljesíti a vállalásait és közzé is tesszük az eredményeinket annak érdekében. A cél hogy 2020-ra megvalósuljon a teljes méregtelenítés.

A divatiparban azonban ez az egész csak a jéghegy csúcsa: az olcsó ruhák tömeggyártása sohasem lehet fenntartható. Épp ezért legközelebb a növekedésközpontúságon túlmutató üzleti modellekkel foglalkozunk majd, mert hiszünk abban, hogy együtt képesek vagyunk megreformálni a divatipart!

 


Szólj hozzá!

Címkék: detox vegyi anyagok veszélyes vegyszerek

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr818884620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása