Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

A „Tokiói kettős” pere: nyomul az ügyészség

2010.03.01. 10:00 Greenpeace

Előzmények: itt.
Már majdnem két év telt el Junichi és Toru törvénytelen letartóztatása óta, akiket azért vontak vád alá, mert megpróbálták feltárni a bálnaiparban rejlő korrupció és hazugság szálait. A tárgyalás folyamán azóta mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy az ügyészség is a korrupt bálnavadászlobbi pártján áll.
A tárgyaláson az ügyészség kitartóan próbálta saját érveit bizonyítani, de tanúik sorban arra kényszerültek, hogy egyetértsenek a védelem kulcsfontosságú pontjaival.
Habár Japán fenntartja, hogy tudományos kutatási célból folytat bálnavadászatot a japán adófizetők támogatásából, a bálnagyilkolás és feldolgozás mindennapi tevékenysége egyetlen egy kereskedelmi cég kezében összpontosul.
A cég és a hozzá kapcsolódó szállítmányozási vállalat egyik munkatársa tanúként az elsikkasztott hús terjesztéséről számolt be. A meghallgatás során a történtet számtalanszor módosult, egy maradt csak biztos: mindennek a kutatáshoz semmi köze nem volt.


Nem olyan „hivatalos” üzlet
A Kyodo Senpaku - a kormány Cetkutatási Intézetével szerződött, a bálnavadász flottát vezető cég eladási igazgatója a keresztkérdések eredményeként elismerte, hogy a legénység kapott bálnahús ’szuveníreket’, habár ennek a költsége sosem volt hivatalosan elkönyvelve a pénzügyi jelentésekben, pedig a bálnaprogram kormány által támogatott projekt. Ezt ugyanaz a vezető mondta, aki előzőleg nyilvánosan kijelentette, hogy nem szoktak ajándékhúst adni. Eskü alatt azt is elismerte, hogy a Greenpeace küldöttsége után 2008-ban sosem adtak szuveníreket a tisztviselőknek.
A vád szintén szólította a Seino Transport futárcég vezetőjét. Ez az a cég, amely a flotta Déli-óceáni bálnavédelmi övezetből való hazatérése után 2008 áprilisában Japán-szerte szállította dobozokban az elsikkasztott bálnahúst. A tanú vallomásában megerősítette, hogy kb. 30 000 Yen-t (60.000 forintot) fizetett saját zsebéből a dobozért, amiről sosem készült bizonylat. Elismerte azt is, hogy a doboz eladója azt mondta neki, hogy a doboz élelmiszert tartalmaz, és nem kartont, ami a dobozra van írva.
Bálnavadászat a bíróságon
Az előző japán kormánya nyomására indult büntetőeljárás a Tokiói Kettős ellen. Az új kormány orvosolhatja a szégyent, amit az ügyet kivizsgáló ENSZ Emberi Jogi Bizottságának jelentése tár fel, ha mostantól biztosítja a tárgyalás igazságosságát és a nemzetközi joggyakorlathoz való hűségét, és újra megvizsgálja a Junichi és Toru által felhozott eredeti vádpontokat.
Hatoyama miniszterelnök már megmutatta vezető szerepét Koppenhágában, ahol kiállt a klímaváltozás elleni ambiciózus lépésekért. Most újból itt a lehetőség, hogy emberi jogi vezetőként is szerepet vállaljon, biztosítva, hogy maga a korrupció kerül a bíróságra azok helyett a tiszteletre méltó emberek helyett, akik leleplezték az illegális bálnahúskereskedelmet.
Támogasd te is a tokiói párost és követelj igazságot a bálnáknak!

Junichi és Toru a lelkiismeretére hallgatott, és most tíz év börtön fenyegeti. Ha te is kiállsz mellettük, szabadok lehetnek.
 


Szólj hozzá!

Címkék: bálna aktivizmus nemzetközi tokyói kettős

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr871799117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása