Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Az Avatar aktivizmusra ösztönöz?

2010.03.16. 15:17 Greenpeace

Engem teljesen félrevezetett az Avatar körüli nagy felhajtás és a rá költött pénz. Nem akartam megnézni, mivel úgy éreztem, hogy a rááldozott 500 millió dolcsit jobb projektbe is fektethették volna. De nemrég beadtam a derekam és a Pandora gyönyörűen animált 3D-s világa lebilincselt. Mesés film lélegzetelállító animációval, ami megérdemli az áradozó kritikákat. Azért - lehet hogy az aktivista voltomnak köszönhető, de - úgy hagytam el a mozit, hogy jobban lenyűgözött a mögöttes tartalom a mozivilágot felrázó 3D-s grafikánál.

Nem kék naviik, hanem sárga emberek, de azért rokonok...

 

Az Avatar nyilvánvalóan erős környezetvédelmi üzenetettel bír, ahogy azt a rendező James Cameron eltervezte. De vajon hány ember ismerte fel, hogy a Pandoráéhoz hasonló csodálatos biológiai kincsek tulajdonképpen itt a Földön is léteznek... és, hogy a környezetvédelmi mozgalom évtizedek óta küzd a megóvásukért. Kíváncsi vagyok, hány ember ment el a film után, mint leendő környezetvédelmi aktivista?

Hány ember tudja, hogy az őserdők hatalmas fáit, amelyek állatok és emberek teljes közösségét támogatják, a pálmaolaj és a papíripar fenyegeti? Hányan vannak tudatában annak, hogy hála a Greenpeace aktivistáknak és a támogatóknak, valamint az olyan vállalatok segítségének, mint az Unilever, jelentős győzelmet könyvelhetünk el rövidesen ügyükben?

Tudtad, hogy a növények valóban kommunikálnak egymással komplex gyökérrendszerükön keresztül, csak úgy, mint az Avatarban? Tudtad, hogy az amazóniai esőerdő biodiverzitását a szarvasmarhatenyésztés veszélyezteti, de az olyan vállalatok támogatásával, mint a Nike, aki válaszolt az Amazonas-kampányra, ez a veszély most csökken?

James Cameron egy interjú során azt nyilatkozta a brit Sun-nak az Avatar kapcsán: "Olyan globális klímaváltozást idézünk elő, ami teljesen elpusztítja a korallzátonyokat."

De hányan vannak tudatában annak, hogy a bonyolult korallzátonyok biolumineszcens teremtményeit és törékeny karácsonyfa férgeit - melyek szinte megegyeznek a Pandorán található óriás élőlényekkel - a fenékhalászat, a túlhalászás, a környezetszennyezés és az éghajlatváltozás veszélyezteti. Szerte a világban azon vagyunk, hogy tengeri rezervátumok hálózata a világ óceánjainak 40%-át megóvja. Talán a földönkívüli megjelenésük az Avatarban arra ösztönöz majd többeket, hogy jobban odafigyeljenek ezekre az élőényekre itt, a mi óceánjainkban. Remélem.

Egy másik hasonlóságot (talán csak véletlen egybeesés) vettem észre - az "unobtanium" kitermelésére használt gép. Épp olyan, mint amilyet a külszíni bányászáshoz használnak Kanada piszkos kátrányhomokjaiban. Talán Cameront megihlették azok az aktivisták, akik tavaly ezek elé a gépek elé álltak, hogy megállítsák a rombolást. Lehet, hogy itt még nem sikerült legyőznünk a rosszfiúkat, de dolgozunk rajta! Folyamatosan megy az "Elég az kátrányhomokból!" kampányunk, ami fokozott figyelmet és ellenőrzést hozott a környezeti pusztításra, amit a piszkos olaj ezen kitermelése és feldolgozás okoz.

Talán az Avatarban benne van az az inspiráció, ami Al Gore Kellemetlen igazságából hiányzott. Talán hozzátett némi globális motivációt, amire már igencsak rászorultunk, és ami segít a politikai akarat hiánya elleni küzdelemben egy energiaforradalomért. Bár míg én egy Avatar szkeptikusból Avatar evangélistává váltam - máról holnapra - azon tűnődöm, elég-e? Elég erős-e az üzenet, hogy valóban megváltoztassa a globális felfogást? James Cameron elismerte, hogy szándékosan tervezte úgy az Avatart, hogy üzenete legyen. "Az Avatar arra kér mindannyiunkat, hogy harcoljunk a Földért."

Szóval a kérdésem a következő: Észrevetted, hogy a barátaid, családod, kollegáid az Avatarban felhozott témákról beszélnek? Gondolod, hogy a film a környezetvédelmi aktivisták új generációját hozta el? Írd meg a hozzászólásodban!

És ha esetleg Cameron filmje nem inspirált volna kellőképpen, itt egy filmünk, amit mi csináltunk!
 

(A nemzetközi GP blogjából 'Lisa' cikkét fordította: Zmeskál Zoli)


3 komment · 1 trackback

Címkék: mozi kommunikáció megoldások aktivizmus jó dolgok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr541844187

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Avatar: a fenntartható fejlődés polgáreszményének kiteljesedése 2010.03.20. 20:28:41

Daniel Quin Ismael című könyvével megnyerte a New York Times fenntartható fejlődést népszerüsítő felhívásának irodalmi díját.A könyvben a dehumanizciós forradalom témáját járja körül és azt állítja a mezőgazdasági forradalom utáni civilizációkról,...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zöld dani 2010.03.16. 19:14:38

Itt egy felmérés ugyanerről a Corvinus egyetem hallgatóitól:
greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=23837

Imádott Zerka 2010.03.17. 08:29:33

Once upon a time,a Greenpeace támogatóinak toborzásából hazafelé utazgatván a HÉV-en, találkoztam Orgoványi Anikóval,általános iskolás korom egyik meghatározó tanárával.
A hölgy 1989-ben megalakította a Zöld Szív Ifjúsági Természetvédő Mozgalmat Pomázon, és annak 12 éves fennállása alatt 15476 a magyaron kívül szlovák,román,angol,amerikai,fülöp-szgk.i tagjával nemzetközi könyezettudatos nevelő programot dolgozott ki. Még a kilencvenes évek elején felvette a kapcsolatot a Greenpeaceszel,és 2 nemzetközi konferencián is képviselte hazánk pedagógusait.
Úúúú elképesztő dolgokat mesélt egy indián rezervátumról,a sokszínű Greenpeace delegációról,de nem tudnám hitelesen visszaadni,így a zoldsziv@freemail.hu mail címen bombázzátok kérdéseitekkel! :)
Mindezeket tetézve Al Gore Globe szervezetének első magyarországi koordinátoraként fejezte be pályafutását.
Mikor 10 év után kiszúrtam a HÉV-en,némi udvarias kör után bevallotta,h egy barátjával épp most látta az Avatart,és nagyon a hatása alá került. Nem voltak kérdésesek a párhuzamok,szinte nem is tudta megfogalmazni az érzéseit,aki olyan régóta küzd,mint Ő,annak értelmeznie sem kell az üzenetet,kimondatlanul is szíven üt a film!
Ideje állást foglalni! Az emberek vajon érzik egyéni felelősségüket?
Arra a következtetésre jutottunk,h talán most elindul valami,ez a mi generációink harca! Századunk döntő jelentőséggel bír a fajok,s a Földünk védelmében!

GP-gépház 2010.03.28. 18:35:34

Gadó György Pál rádióriportja a Kossuth adón a poszt szerzőjével: www.mr1-kossuth.hu/musoraink/kihivas.html
süti beállítások módosítása