Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Vigyázat, ehető!

2010.04.26. 23:52 Schmidt Gergő

Képes-e a Cévennes lábánál fekvő aprócska francia falu megvédeni magát a vegyipar mindenhová eljutó mérgeitől, amik egyaránt felhalmozódnak szervezetünkben, és környezetünkben is? A Vigyázat ehető! - A francia bio-forradalom című film ebből a szempontból egy befejezetlen történetet mutat be, mégsem hagy elégedetlenséget bennünk, nézőkben, csupán egy sürgető érzést, hogy szabaduljunk meg mielőbb az esetleg még konyhánkban található nem ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszerektől.


Az említett hely Jaud térség, ahol a helyi polgármester események egész láncolatát indítja el azzal, hogy úgy dönt, az iskola menzájáról ezentúl kitiltja  „hagyományos” élelmiszereket, és kötelezővé teszi a biotermékek használatát. Ahogy azt a nézők is megtudhatják, ennek oka a szokványos termékeket elárasztó rákkeltő és allergén anyagok növekvő száma felett érzett aggodalom volt.

Miközben önfeledten játszó, vagy éppen közösen étkező gyerekek képeit láthatjuk, a film sorra mutatja be azokat az adatokat, amik az elfogyasztott ételekben található veszélyes növényvédőszerekről, és nehézfémekről tudósítanak. A kisváros életképeit bemutató jeleneteket pedig rendszeresen megszakítják az UNESCO székházból származó közvetítések, amikből  megtudjuk hogy Franciaországban ma 93%-al több felnőtt lesz rákos, mint 25 évvel ezelőtt, a kontinensen pedig 100 000 gyerek hal meg környezeti tényezők által okozott betegségekben. A rákos megbetegedések 70 %-a valamilyen módon a környezethez kapcsolható: 30 %-ban a környezetszennyezéshez, 40 %-ban pedig az élelmiszerekhez.
Ezeket mintegy alátámasztandó láthatjuk a súlyos betegségben szenvedő mezőgazdasági munkásokat, és rákos kislányáról mesélő anyát is.

A gyerekek jövőjéért aggódó polgármester számára az iskola jelentette a változás kulcsát, hiszen általa nem csak a szülők figyelmét hívta fel a problémára, de mert az intézmény több száz adag étel megrendelője, már önmagban is hatott a helyi termelőkre. Így kerülhetett sor a hagyományos, és a vegyszermentes élelmiszereket termesztők találkozójára, és ezért vonzanak egyre több vásárlót a piacon megjelenő bio-standok is. A filmből azt is megtudjuk, hogy már a környező települések vezetőinek figyelmét is felkeltette a kezdeményezés, hiszen a jaudi fiatalok nem csak hogy minőségi élelmiszerhez jutnak, de mindezt a régivel megegyező áron sikerült megvalósítani.

A számtalan – sokszor kétségbeejtő - adat ellenére a film stílusa egyáltalán nem szájbarágós, a sötét jövőt jósoló tényeket pedig a francia falu képei, az iskola kertjét művelő vidám gyerekek, és a közösség elszánt tenni akarása tökéletesen ellensúlyozzák.
A film április 22-től látható a hazai (nem csak pesti!) mozikban.

 


4 komment

Címkék: mozi gyerekek gmo jó dolgok vegyi anyagok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr981954395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mezix · http://www.hajoepitok.hu 2010.04.28. 13:46:26

Kedves GP!
2002 óta eddig minden április 26-án megemlékeztetek a Csernobilban történt nukleáris katasztrófáról, és egy kicsit egyúttal az atomenergetika árnyoldalait is boncolgattátok. Mi történt? Már nem olyan fontos ez nektek?

Bob_ 2010.04.28. 22:12:52

szia Meki!

Sajnos ez most nem sikerült. Egyrészt azért, mert egy másik kampányban voltak most fontos dolgaink. Másrészt a választás utáni napon volt és ezért érezhető médiafigyelem csökkenés volt prognosztizálható. Harmadrészt még frissen költöztünk, s még nem állunk 100%-ban mindennel készen.

Továbbra is nagyon fontosnak tartjuk a témát, a következő, a 25. évfordulót feltétlenül méltóképpen megtartjuk!

Köszi az érdeklődést!

üdv,
bob

Bob_ 2010.05.01. 17:15:10

@Mezix: Bocs, amikor írtam, akkor még más volt az azonosítóneved!

Mezix · http://www.hajoepitok.hu 2010.05.04. 12:33:51

Hát igen, eredetileg anonim akartam ezt megkérdezni, de aztán rájöttem, hogy nincs okom rá. Üdv. Mezix
süti beállítások módosítása