Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Letartóztatták őket, mert nem kértek több atomhulladékot

2010.05.17. 08:00 Schmidt Gergő

Miközben az atomerőművek építésében érdekelt vállalatok ma is folyamatosan igyekeznek meggyőzni a – többnyire fejlett – országok vezetőit, hogy milliárd eurókat fektessenek be az energiatermelésnek ebbe a típusába, ők maguk egyre kevésbé képesek leplezni azokat a pusztító eljárásokat, amik az urán bányászatával, majd az erőművekből származó kiégett fűtőanyagok elhelyezésével együtt járnak. Ezek azután súlyos terhet jelentenek a többnyire fejlődő országokban élő emberek egészségére és a környező természetre nézve egyaránt.

A történetünk nem egy friss esemény bemutatása, hiszen több, mint öt éves, aktualitásából azonban félő, hogy ötven év múlva sem fog veszíteni, gondoljunk csak a közelmúlt AREVA  francia nukleáris ipari óriásvállalatot érintő botrányokra, vagy akár a paksi erőmű bővítésének terveire.

2005. áprilisában járunk, különös csapat érkezik Budapestre a messzi Muszlimovóból, Oroszországból. A többség számára ismeretlenül csenghet a település neve, nem úgy mint hazánké a számukra, hiszen ennek közelében található a Majak nukleárishulladék-feldolgozó kombinát,  ahová a Paksi Atomerőmű Rt.-ből is éveken át szállították az erősen radioaktív hulladékot, aminek következményei máig sújtják az ott élőket.
 
De térjünk vissza Goszman Kabirovhoz és Ramzisz Faizullinhoz, mert ők voltak azok, akik – a Greenpeace segítségével – eljöttek hozzánk, hogy a sugárfertőzött falujuk nevében elmeséljék történetüket, és tolmácsolják kérésüket a magyar kormány felé, hogy Magyarország többé ne küldjön nukleáris szemetet szülőföldjükre.
 
A vízfejjel született Ramzisz elmondása alapján az otthonában fontos szerepe van a Tecsa folyónak, azonban az ebbe beleengedett plutónium és hűtővíz hatására 1952-re a folyó közelében levő falvak lakosságának hetven százaléka leukémiás lett, de gyakori a gyomor-, bőr-, csont- vagy tüdőrák is. Mára megtiltották, hogy az itt élők a folyó vizéből igyanak, a környéken azonban nincs más vízforrás.
 
Az elmúlt negyven év alatt csaknem 300 ezer embert ért nagy dózisú sugárzás a környéken és összesen 350 millió Curie értékű sugárzó anyag került a vízbe. Ez több mint négyszerese annak a mennyiségnek, amely a csernobili baleset idején jutott a környezetbe. 2003. január 1-jén Majak létesítményét, üzemeit a lakossági tiltakozások miatt bezárták. A hulladék elhelyezésére szolgált szomszédos Karacsáj tó ma a Föld legerősebben szennyezett helyei közé tartozik, aminek következtében a rák, a születési- és fejlődési rendellenességek, stb., máig általánosak az itt élők körében.
 
A két sugárbeteg férfi a miniszterelnöknek három ajándékot hozott: Muszlimovóból származó földet, egy üveg vizet és egy rénszarvas agancsát. Sajnos nem sikerült átadniuk ezeket Gyurcsány Ferencnek, és a környezetvédelmi menedékjogra való kérésüket sem hallgatta meg a miniszterelnök, ehelyett a katasztrófavédelem fogadta őket, majd a rendőrség letartóztatta mindkettőjüket gyülekezési joggal való visszaélés címén.
 
Miért kellett most újra elmondanom ezt a történetet? Az első ok az, hogy újra, és újra szembesülnünk kell azzal, hogy embereknek milyen árat kell fizetniük azért, hogy mi kényelmesen, sokszor sajnos pazarlóan éljük mindennapjainkat. A második, hogy ne engedjük, hogy ez megint megtörténhessen. 
 
Ezért egy pillanatra oltsd le a villanyt a kedvükért.
 
 
 

3 komment

Címkék: egészség akció ostobaság atomenergia hulladék greenpeace töri óra

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr262008548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemlak 2010.05.17. 14:34:53

A mi "bálnáinkról" se feledkezzünk!
A vadon élő madaraink betegségeit, sérüléseit leginkább az emberek okozzák.
Segítsük a gyógyításukat!
web.axelero.hu/pusztadr/madarakert.html

meple 2010.05.19. 11:31:01

Ugyan mondjatok már egy energiaforrást, ami elég ahhoz, hogy legyártsák a cuki zöld-sárga molinótokat? Nem láncra kellene költeni a zsetont, hanem rendezvényekre, oktatásra.

Bob_ 2010.05.19. 12:21:00

@meple: bármelyik.
köszi a véleményt!
süti beállítások módosítása