Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Megépítik az új Rainbow Warriort

2010.07.12. 11:42 LED

 A Greenpeace Rainbow Warrior hajóját 1985 július 10-én robbantotta fel két titkos ügynök a francia kormány megbízásából Új-Zélandon. A 25 éves évforduló alkalmából egy ünnepséggel egybekötött koszorúzást tartanak és elkezdik az új hajó építését a gdansk-i hajógyárban, Lengyelországban. 

 

 

 A hajó története

25 évvel ezelőtt a Rainbow Warrior az Új-zélandi Aucklandben horgonyzott le, hogy tiltakozzon és megakadályozza a francia atomkísérleteket. Sajnos az akkori francia kormány nem nézte jó szemmel a Greenpeace tiltakozását ezért elindítottak egy Satanic néven elhíresült műveletet, melynek célja a hajó felrobbantása volt. A tervek szerint két bombát robbantottak volna fel melyek közül az egyik csak megijesztette volna a hajó legénységét és csak a második semmisítette volna meg a Rainbow Warriort. Végül 1985 július 10-én a Turange házaspár végrehajtotta a merényletet, melynek következtében a Greenpeace egyik munkatársa Fernando Pereira életét vesztette. A házaspárt a szemtanuk és az ujjlenyomatok alapján hamar elfogta az auckland-i rendőrség, mely után 10 év börtönbüntetésre ítélték őket. Hiába tört ki viharos botrány az ügy körül, a francia kormány továbbra is tagadta, hogy kapcsolatban álltak volna a házaspárral.

Megemlékezés és ünnepség

A 25 éves évforduló alkalmából a Maritim hajógyárban ünnepséget és Fernando Pereira emlékére koszorúzást szerveznek.

A rendezvényen több jelentős személyiség is részt vesz, akik örömmel vállalnak interjúkat is:

  •   Peter Wilcox kapitány, aki a hajón tartózkodott a merénylet idején.
  •  Dr. Kumi Naidoo a Greenpeace International vezérigazgatója.
  •  Lalita Ramdas az igazgató tanács elnöke.
  • Hans von Rooij a Rainbow Warrior projekt vezetője.

Ezenkívül beszédek, egy rövid film és egy háromdimenziós prezentáció is lesz az új Rainbow Warrior bemutatásának céljából.

A  Rainbow Warrior utódja

A Greenpeace munkája nagy részét a vízen kénytelen végezni, így leginkább hajókra koncentrálnak. Ezek a hajók kampányaik eszközét képviselik, hiszen ezzel közelítik meg az olvadó gleccsereket, vagy a japán bálnavadászokat is. A tervezett Rainbow Warrior mellett két jelentősebb hajót tudhatnak magukénak. Az egyik az Arctic Sunrise jégtörő, amely 1974-ben épült és a sarkokat vizsgálja. A másik pedig az Ezperanza, amely 1984-ben készült el és például a japán bálnavadászok követését szolgálja. A Rainbow Warrior utódja egy teljesen környezetbarát vitorlás hajó lesz. Rendkívül fejlett kommunikációs felszereléssel fog rendelkezni, valamint egy helikopter leszálló részt is terveztek rá. A hajó kialakítása miatt képes lesz olyan sekély folyókon hajózni, melyek eddig megközelíthetetlenek voltak a szervezet számára. A hajó építését előreláthatólag 2011 októberében fogják befejezni. 

 

 

 

 

 


Szólj hozzá!

Címkék: rendőrök atomenergia nemzetközi hajók rainbow warrior

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr1002131316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása