Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Zöld remény a GP flottában

2010.07.31. 09:09 LED

2002-ben bocsájtották vízre a Greenpeace legújabb és legnagyobb kész hajóját, mely az Esperanza, azaz a remény nevet kapta. (Lassan már nem illeti meg a „legújabb” címke, hiszen tervben van az új Rainbow Warrior is).  Az Esperanza gyakran harcol a bálnavadászok ellen is, sőt volt olyan eset, hogy 15 napon keresztül követte a vadászhajókat, megakadályozva ezzel az újabb mészárlásokat. 

 

 Mielőtt a hajó zöld célokat szolgált volna, az orosz hadsereg kormányozta a vizeken. A hajó ugyanis egyike volt azoknak a tűzoltó hajóknak, melyet az orosz kormány rendelt 1983 és 1987 között Gdanski hajógyárból. A hajót úgy építették, hogy alkalmas legyen a jeges sarkvidékeken való közlekedésre, illetve a kimagaslóan nagy sebesség is fontos szempont volt a tervezők számára. Miután a hajót vízre bocsájtották az oroszok egy ideig tűzoltásra használták, majd számos tulajdonváltás után Norvégiában ellátó hajónak fogták be.

Előnyös tulajdonságainak köszönhetően- például a  16 csomós maximális sebesség, 72 méteres hossz-végül a Greenpeace tulajdonába került, amit több átalakítás is követett. Igyekeztünk teljesen környezetbaráttá tenni, így  a megvásárolt hajó sok-sok hónapig állt a műhelyben.

A fejlesztések:

  • Eltávolították az aszbesztet
  • Speciális üzemanyagrendszert építettek bele a szivárgások megakadályozására
  • Olyan rendszert tettek bele, mely a szennyvizet megtisztítja mielőtt az a tengerbe kerülne
  •  Felfejlesztették a meghajtást egy hatékonyabb dízel-elektromos módra
  • Hulladék alapú fűtési rendszert vezettek be rajta
  •  TBT mentes festéket használtak a hajótesten
  • Ammónia alapú hűtőgéprendszert  tettek rá a Freon-gázas helyett
  • Helikopter leszálló fedélzettel egészítették ki
  • Speciális hajódaruk készültek rá (a gumicsónakok vízre bocsájtásához)

Az eredmény olyan jól sikerült, hogy Hollandiában ez volt az első ilyen felszereltségű hajó, melyet regisztráltak.  

Miután a hajó elkészült a  Greenpeace International honlap látogatói keresztelték Esperanza-nak, mely spanyolul azt jelenti remény. Első akciója az őserdők megmentése kampány keretében volt 2002-ben.Legutóbb pedig akkor hallhattunk róla, amikor 2008-ban 14 napon keresztül szorosan haladtak a bálnavadászok mellett, megakadályozva ezzel az újabb mészárlásokat. Sajnos végül a 15.napon a hajónak vissza kellett térni a kikötőbe, mivel üzemanyaguk igencsak fogyóban volt. A hajó akkor fordult vissza, amikor Nishin Maru nevű feldolgozó hajó nem tartózkodott látóhatáron belül sem, e-nélkül pedig a szigonyhajók nem tudnak vadászni, mivel ezek a hajók nem alkalmasak a hús tárolására.   

Távozásukkor a következő rádióüzenetet sugározták az ausztrál tengerészet hajójának:

„Kellemes délután a legénységnek! Ahogy látjátok irányt váltottunk. Kifogyóban az üzemanyagunk, ezért vissza kell térnünk a kikötőbe. Reméljük, Ti minél tovább itt tudtok maradni, mert nagyon úgy tűnik, itt csak akkor nem megy a bálnák gyilkolása, amíg van itt valaki. Biztonságos utat hazafelé, és maradjatok, amíg csak tudtok! Vége.”

Mint egy korábbi postunk-ban olvashattátok 2011-re megépül a GP új hajója a felrobbantott Rainbow Warrior utódja, mely képes lesz képes lesz olyan sekély folyókon is hajózni, melyek eddig megközelíthetetlenek voltak a szervezet számára.

Ha kíváncsiak vagytok hol jár most az Esperanza, akkor megnézhetitek itt. 

 

 


Szólj hozzá!

Címkék: bálna hajók óceánok esperanza

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr882186893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása