Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Mégis miből?

2010.09.08. 08:11 gagi10

 

Csodálkozom, hogy ebben a témában nem született még írás. Bár őszintén szólva annyira még sem csodálkozom, mert alapvetően ez az, amiről nagyon kevés szó esik.
Támogató toborzás….. miért mellőzött annyira ez a téma? Mindenki beszél a Greenpeaceről, az aktivistákról, akik vagányabbnál vagányabb akciókban vesznek részt és halált megvető bátorsággal néznek szembe akár egy atomvonattal, vagy éppenséggel hetekig képesek télen a Zengőn ücsörögni egy fához kötözve, hogy megakadályozzanak egy környezetkárosító beruházást. Senki nem vitatja, hogy nagyszerű emberekről van szó, akik ebben az „elanyagiasodott világban” (micsoda giccses kifejezés) még képesek pusztán meggyőződésből, mindenféle anyagi juttatás reménye nélkül cselekedni.
 
De vajon hogy van erre lehetőség? Honnan van a pénz? Na és most néhányan összerezzenünk. Pénz? Minek erről beszélni? Hagyjuk ezt a témát!
 
Az mindenki számára egyértelmű, hogy a jelenlegi rendszer mozgatórugója a pénz. Nyíltan még sem beszélünk róla. Az nem számít, hogy a televízióból, a rádióból, az internetről, az utcáról és gyakorlatilag majd nem mindenhonnan özönlik felénk az üzenet, miszerint pénz nélkül senki vagy. Ha ennyire meghatározza az életünket a pénz, akkor még is miért ne lehetne nyíltan beszélni róla? A pénz amit annyira szeretünk,  ami tulajdonképpen minden problémánk megoldása. Akkor miért kellemetlen beszélni róla és miért kapcsolódik hozzá annyi negatív érzés? Azért mert sokaknak nincs? Kötve hiszem. Akiknek nincs futnak utána, akiknek meg van körmük szakadtáig ragaszkodnak hozzá és félnek, hogy egy napon elveszítik. Ne haragudjatok meg az általánosításért, tudom, hogy sokan vannak, akiknek nem feltétlenül ilyen a viszonya a pénzhez, de direkt sarkítom a dolgot.
Azt hiszem egy elég elcsépelt mondat az is, hogy a pénz csak egy eszköz, és mint minden eszköz, rajtunk múlik, hogy hogyan kerül felhasználásra. Mondjuk az is érdekes, hogy ez egy elcsépelt mondat, de valahogy a mai napig nem tanultuk meg ezt a leckét, valahogy a pénz egy olyan hatalommal rendelkezik, amely képes uralni az egész emberiséget és ezáltal egy egész planétát. De miért így? Miért van bizonyos dolgokra pénzünk és bizonyos dolgokra, meg szinte egyáltalán?
Na és ennyi pénzről való elmélkedés után visszakanyarodnék az eredeti témámhoz, vagyis a Greenpeacehez. Érdekes, hogy erre nem annyira számítunk, hogyan lehet összehozni a kettőt? Ez majd nem szentségtörés. Pedig nem ez a célom, nem szeretnék senkit megbotránkoztatni, sőt egyetlen célja az írásomnak, hogy megosszam másokkal a gondolataim.
Szóval szuper, hogy vannak aktivisták, szuper, hogy a szervezet tud finanszírozni kampányokat, szuper, hogy  fizetni tud lelkes embereket, akik sokszor a nap 24 óráját a környezetvédelemnek szentelik és mennyire szuper, hogy mindezt kormányok és hatalmas multik támogatása nélkül képes véghezvinni.
Sokan ezt teljesen természetesnek tartják: „Persze, hát ezt nem is lehet másképp!”
Mi is így látjuk, ezt nem is lehet másképp.
Ezzel zárnám most soraimat, mert úgy érzem ez az írás kicsit hosszúra sikeredett és ha most kezdenék bele a támogató toborzásba, akkor nem kapna akkora figyelmet, amekkorát szerintem megérdemel.
Legyen ez egyfajta gondolatébresztő és ne aggódjatok, folyt. köv. nagyon hamarosan!

10 komment · 2 trackback

Címkék: támogatás adomány toborzás

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr712262939

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: How Different Groups Spend Their Day - The New York Times Article paraphrase 2010.09.08. 21:32:30

It's a very interesting diagram, so spectacular, hiding so much information. But since I have seen John Carpenters movie from 1988, called They Live (youtube clip about the most important sequence), I also have a pair of sunglasses, like in the movie.W...

Trackback: Fogyassz! Nem értetted? Jó! Akkor megismétlem: fogyassz!!! 2010.09.08. 21:32:11

Egy kis képekbe öntött álláspont. Fogyasztás, kapitalizmus, társaalomkritika. Eldobhatóak vagyuk, elemek, mint a Mátrix gépeinek patron-emberei. Még több, sokkal több kép belül, gyere....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amergin 2010.09.08. 11:53:13

"vagy éppenséggel hetekig képesek télen a Zengőn ücsörögni egy fához kötözve, hogy megakadályozzanak egy környezetkárosító beruházást" - arról speciel, messze nem, *messze nem* voltam meggyőződve, hogy a zengői beruházás környezetkárosító lett volna. Nem sikerült engem erről meggyőzni, semmi olyat, *semmi olyat* nem hallottam, ami erről meggyőzött volna.

amergin 2010.09.08. 12:06:49

Félreértés ne essék: rendszeres jövedelem beállta esetén én is támogató leszek; de akkor is vannak olyan dolgok, amelyekkel szemben nem tudok nem kritikus lenni.

Kattica005 2010.09.08. 20:29:05

Kedves Gagi10!
Nagyon örülök a bejegyzésednek, ez a téma engem is foglalkoztat mostanában. Várom a folytatást. (: Szép estét mindenkinek!

Világoszöld 2010.09.08. 20:49:58

A Zengőn ugye a radar lett volna a probléma. Még évekkel ezelőtt olvastam egy cikket a dologról. A lényeg: minden élő szervezet egy komplex rendszer. Ha valamilyen külső hatás kimozdítja az egyensúlyi állapotából, akkor a hatás elmúlta után visszatalál a régi állapotba, valahogy úgy, ahogy a tengelyen megpörgetett kerék tartja a forgási tengelyét, nehéz kimozdítani onnan, de ki lehet. A radar az év minden napján, minden percben szórná a sugarait, ez kimozdítja az elő szervezeteket az egyensúlyi állapotukból, de mivel a hatás soha nem múlna el, sose tudnának visszatérni az eredeti állapotukba, és ennek beláthatatlan következményei lennének.

Valami ilyesmire emlékszem, már több éve olvastam. Azt hiszem egy Magyar Nemzet hétvégi mellékletében volt.

Jessalyn · http://romantikusregeny.blog.hu/ 2010.09.09. 00:25:48

@Világoszöld: Én olyat kérdésfelvetést olvastam, ami arról szólt, hogy tulajdonképpen mikori egyensúlyi állapotot óvunk? A mostani nyilván nem egyenlő az ezer évvel ezelőttivel, de még a száz évvel ezelőttivel se. Sajnos nem értek hozzá, de érdekes volt.
A pénzgyűjtés téma engem is érdekel, mert ennek kapcsán még a "zöld" szervezetek is vitába keverednek. Nem is tudom, a Sea Shepherd támadja leginkább a GP-t talán? Ti biztos jobban tudjátok.

GP-gépház 2010.09.09. 11:50:45

@Világoszöld: @amergin:
itt egy jó összefoglalója a zengővédők érveinek, Csillag Gábor tollából:
indy.media.hu/node/5938

Imádott Zerka 2010.09.09. 14:25:06

@amergin: Kedves Amergin! Tudod, ha mindenki arra várna, hogy kiegyensúlyozott legyen az anyagi helyzete, egyáltalán nem lennének a hazai Greenpeacenek támogatói! Magam is több havi toborzói háttérrel rendelkezem, és azt tudom mondani, hogy azok támogatnak minket a leginkább, akik maguk is kis pénzből élnek. A Greenpeacenek nem az összeg nagysága a mérvadó, hanem az előre kalkulálhatóság. Magyarán ha jelképes összeget is ajánl fel a támogató, viszont azt rendszeresen el is tudja utalni a bankszámlájáról, mi hosszú távon, sok kicsi sokra megy alapon tudunk tervezni. Nem is gondolnátok milyen sokszínű a GP hazai támogató csoportja.. A fiataltól a kisnyugdíjasig minden korosztályt megérint a környezetvédelem, hisz a saját, és utódaink közös jövője múlik rajta. Időben kell cselekedni, ez a lényeg! Én nagyon büszke vagyok arra, hogy segíthetem a hazai GP munkáját, a támogató tagságomra, és még büszkébb arra a majdnem 300 emberre, akik általam lettek tagok! Több ezren vagyunk, de ez még sajnos kevés a felmerülő költségekre, jó lenne már anyagilag függetlenedni a nemzetközi GP-től. Javaslom álljatok meg, és beszélgessetek a toborzóinkkal, minden embernek egyéni szerepe van a klímaváltozás mérséklésében, így ha anyagilag nem is, de önkéntes munkával tudjátok segíteni harcunkat! :)

amergin 2010.09.10. 12:36:22

@amergin: Tényleg meggyőztél :) Hamarosan majd beszélek is a greenpeace-es kapcsolatommal.

Egyébként rólam annyit (a zengős linket majd megnézem, de ez ügyben sajnos nagyon erős prekoncepcióim vannak - vannak olyan beruházások és létesítmények amelyeket alapvetően szükségesnek tartok, és ha ilyenek ellen irányulnak mindenféle lokális civil kezdeményezések; mondván, hogy nem épülhet lokátor, mert ott él a bánáti bazsarózsa - nos, ilyenkor én olyan elemi, mélyről jövő ellenszenvet tudok érezni, amely valóban el tudja homályosítani a tisztánlátásomat. Nem mintha egyébként olyan nagyon nagy tisztánlátással rendelkeznék) - hogy: 1. az esőerdők védelme, a globális fogyasztás és környezetszennyezési elleni küzdelem, a veszélyeztetett állatfajok és azok élőhelyeinek védelme terén teljesen támogatom a szervezetet; 2. repülőgép-ellenessség terén mérsékelt szkeptikus vagyok (de meggyőzhető); 3. atomenergia-ellenesség terén pedig nagyon erősen szkeptikus.

Világoszöld 2010.09.10. 21:22:39

@Jessalyn: Közvetlenül a radar bekapcsolása előtti egyensúlyi állapotot kéne megóvni. Amikor azt mondtam, hogy élő szervezet, elsősorban az emberekre gondoltam. Azzal meg egyetértek, hogy a bánáti bazsarózsának nem fog hiányozni az az 1-2 hektár amit elvenne a radar, de én inkább az emberekre gyakorolt hatás miatt aggódom.
süti beállítások módosítása