Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Légvédelem a Balatonon

2010.10.04. 09:18 Lars_108

2008. novemberében a Veszprém-Szentkirályszabadjai repülőtér tulajdonosa, a BudaWest Zrt. engedélyt kért a kifutópálya 2500 méterrel való meghosszabbítására, és a nemzetközi kereskedelmi repülőtér kiépítésére. A beruházás több környezetvédelmi szempont szerint is enyhén szólva kivetnivalót hagy maga után. Egy kicsit érdemes elgondolkodni azon, milyen lenne egy Natura 2000 területen lévő, Balaton tó fölött meghúzott fel- és leszálló repülőfolyosóval rendelkező nemzetközi repülőtér. Ám a lakosság, a civil- és zöld szervezetek és az érintett városok jegyzőinek összefogása eredményeként a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség az engedélykérelmet elutasította másodjára is.

A Közép-dunántúli KTVF elsőfokú elutasító határozata ellen a beruházó természetesen fellebbezett. A probléma az volt, hogy a határozat olyan okokat jelölt meg, amelyek elsősorban formai és eljárási okok, nem pedig megalapozott környezetvédelmi szempontok. Így a fellebbezés utáni korrigálás veszélye továbbra is fennállt. Ám a Kelet-Balatoni Légtérvédő Egyesület javaslatára több civil egyesület is benyújtotta szakmai fellebbezését, immár súlyosabb kizáró okokkal. A beruházás környezetkárosító hatását megállapították mind levegőtisztaság-, föld-, víz-, élővilág- és zajvédelmi szempontból. Kizáró okként lehetett értékelni a két érintett település (Balatonfüred és Balatonföldvár) jegyzője által kiadott elutasító szakhatósági állásfoglalását is. A felhozott szempontok alapján a felügyelőség ismét megtagadta az engedély kiadását. Reménykedjünk, hogy ezt már nem fogja újabb fellebbezés követni

Az említett eset is azt igazolja, hogy a ilyen ügyekben érintett lakosságnak ismernie kell a jogait és meg kell tanulnia azok megfelelő alkalmazását is. A civil szervezetek pedig olyan erőt képviselnek, amivel mindenképpen számolni kell.


Szólj hozzá!

Címkék: balaton repülés aktivizmus civilek

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr62296406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása