Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Akciónap a klímáért

2010.10.11. 14:55 Schmidt Gergő

Az idei Nemzetközi Akciónapon több, mint ötezer esemény kerül megrendezésre szerte a világon, beleértve a korallzátony tisztítást és a kerékpáros szumóbirkózókat is. Mindezt azért, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozás súlyosságára.

 

A tavalyi évben ez az esemény volt a legnagyobb politikai célú megmozdulás a bolygó történetében. Ehhez kapcsolódott a  képen látható, budapesti klímafürdő is. Most úgy tűnik, hogy az idei még ezt is felül fogja múlni.

 

Az amerikai székhelyű 350.org péntekig összesen 5249 tervezett esemény programját dokumentálta. Az megmozdulásokat szorgalmazó szervezet neve abból a célkitűzésből szármozik, hogy az emberiségnek 350 ppm alatt kell tartania a légköri üvegházhatású gázok koncentrációját.(ez jelenleg 390 és emelkedik)

 

De nézzük csak, mi találtak ki a szervezők a Föld különböző pontjain:

 

A legmókásabb: Tokió belvárosát szumóbirkózó kerékpárosok lepték el. Reméljük nem okoznak jelentős riadalmat... :)

 

A legeldugottabb: A namíbiai-sivatagban található művelődési központ felszerelése hat darab napelemmel.

 

A legrészegebb: Edinburghban egy helyi bár a mai nap bevételeinek 20%-át az ivó energiahatékonyságának növelésére fordítja. Így vendégei nekigyürkőznek, és annyit isznak éjfélig, amennyit csak lehetséges. Kemény munka a környezetvédelem... Egészségükre! :)

 

A legapróbb: Nauru a világ legkisebb szigetországa, ahol búvárok merültek alá, hogy megtisztítsák a korallokat mindenféle nem oda illő dologtól.

 

A legmagasabb rangú: Mohamed Nasheed a Maldív-szigetek elnöke napelemekkel szerelte fel a házát.

 

A legmegrendítőbb: Mexikói diákok San Pedro Garza Garciaban segítenek napelemekkel ellátni azokat a családokat, akiket még mindig sújtanak az Alex hurrikán következményei.

 

A leginkább kultúrközi: Több mint száz kerékpáros csatlakozott Jordániából, Palesztinából és Izraelből egy három napos kerékpártúrához. A résztvevők a Yarmouk folyóból és a Galileai-tengerből visznek vizet a Holt-tengerbe az együttműködés fontosságát szimbolizálva a klíma és az értékes vízforrások megőrzése érdekében.

 

 

A cikk a Guardian írása alapján készült.

 

Schmidt Gergő

 


Szólj hozzá!

Címkék: klíma aktivizmus nemzetközi

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr972360125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása