Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Kártérítés a koppenhágai tüntetőknek

2010.12.20. 08:22 Schmidt Gergő

A vezető brit lap, a Guardian a minap számolt be arról, hogy egy dán bíró ítélete nyomán eddig példa nélküli módon, kompenzációt kell fizetnie a dán rendőrségnek a tavalyi klímacsúcson résztvevő több száz tüntetőnek, aktivistának és újságírónak. A megítélt összegek több száz millió forintra rúghatnak. Az ítélet egybeesik azoknak a felvételeknek a nyilvánosságra kerülésével, amik arról tanúskodnak, hogyan utasították rendőrtisztek kollégáikat az aktivisták és újságírók megtámadására.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bíró ugyanakkor törvénytelennek nyilvánította a rendőrség által alkalmazott megelőző jellegű letartóztatásokat is, ezek során a koppenhágai klímacsúcson résztvevők közül 2000 embert tartóztattak le anélkül, hogy bármit elkövettek volna, vagy bármivel megvádolták volna őket. Ilyen módon került börtönbe többek között a Greenpeace egyik finn munkatársa is. A bíróság ezzel kapcsolatban 200 főnek ítélt meg kártérítést, ami fejenként 200.000 és 400.000 forint közötti összeget jelent. További 800 aktivistánál hozhatnak hasonló döntést a jövőben, ami 300-400 milliós költséget jelenthet a rendőrség számára.


 

Dánia történetében a maga nemében példátlan a döntés, hiszen hasonló esetekben eddig csupán pár tucatnyian kaptak kompenzációt, és ők is csak néhány tízezer forintnyi összeget. Christian Dahlager a károsultak ügyvédje úgy nyilatkozott, hogy ez egy fordulópont Dánia számára, a bíróság végre közbelépett és kimondta, hogy a rendőrségnek is felelnie kell a tetteiért.


 

Időközben a országos dán műsorszolgáltató bemutatta azokat a felvételeket, amik a rendőrségi rádiókban elhangzott utasításokat tartalmazzák. Ezekben többek között a következő hangzik el egy tiszt szájából: ,,Szeretném látni, hogy bírják a gumibotot! Az autók között ott vannak a média emberei. Ugyanazt a kibaszott kezelést fogják kapni ők is. Itt az idő harcolni!”


 

Az ítélet és a bemutatott film felrázta Dániát. Az igazságügyi miniszter máris nyilatkozatban tett ígéretet az esetek kivizsgálására. A zöld párt képviselője pedig felszólalásában teljesen elfogadhatatlannak és a demokratikus társadalom elleni súlyos vétségnek nevezte, hogy rendőrök az újságírók megtámadására utasították kollégáikat.


 

Mogens Blicher Bjerregard az újságírók szövetségének nevében szintén felháborítónak nevezte a történteket és utalt arra milyen veszélyeknek vannak kitéve kollégái munkájuk során, amit csak fokoznak az ehhez hasonló túlkapások.


 

,,Úgy érzem egyre közelebb jutunk ahhoz, hogy megismerjük a tavalyi klímacsúcs igaz történetét.” mondta Helen Medden, aki egyike annak a filmes csapatnak, akik Klímabűntény címen dokumentumfilmet készítenek az eseményekről. ,,Ez egy pozitív filmnek indult, amiben dán fiatalokat mutattunk be, akik a klíma megmentéséért küzdenek. Sajnos időközben átalakult valami egészen mássá, a rendőri magatartás történetévé...”


 

A Guardian nem tudta elérni a dán rendőrségnél, hogy nyilatkozzanak a kérdésben. Ugyanakkor Johan Reimann a koppenhágai rendőrség vezetője azzal védekezett, hogy a kollégái nem tudják megkülönböztetni az azonosító nélkül dolgozó újságírókat, ha azonban felismerik őket, akkor tiszteletben tartják a média képviselőit. A Guardian kérdésére még hozzátette, hogy "bent a sűrűjében" egész más nyelvezetet használnak, mint egyébként.

 

 

A rendőrség fellebbez a bíróság döntése ellen.


 

szerk.: Schmidt Gergő


1 komment

Címkék: demokrácia akció klíma rendőrök koppenhága cancun jó dolgok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr602522107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amergin 2010.12.20. 15:42:28

Némiképp talán off-topik, de annyira talán mégsem. Két cikk a klíma-problémáról a Népszabadságon. Ajánlom a figyelmetekbe a hozzászólások tanulmányozását, mert jellemző a jelenleg uralkodó közfelfogásra:
nol.hu/tud-tech/adtak_a_klimanak_egy_pofont

nol.hu/velemeny/20101218-valtozo_vilagrend__valtozo_klima

üdv mindenkinek
süti beállítások módosítása