Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Az Ameghino gleccser visszahúzódása: A klímaváltozás újabb bizonyítéka

2010.12.26. 08:38 Lars_108

A Greenpeace a napokban mutatott be egy újabb fényképet, mely bizonyítékul szolgál az argentínai gleccserek visszahúzódására a globális felmelegedés következtében. A kép a Santa Cruz tartomány „Los Glaciares” nevű nemzeti parkjában található Ameghino gleccsert ábrázolja.

„Amit mi látunk, az egy jelentős, közel 4 kilométeres zsugorodás, ami egybevág az utóbbi évtizedekben a jégtakaró közel teljes hosszában az egész hegyláncon tapasztalt fejleményekkel” – mondta Juan Carlos Villalonga, az argentin Greenpeace kampányigazgatója.

Az Ameghino Gleccserről készült fényképet 2010 márciusában készítette az argentin Greenpeace egy, az Argentin Hókutatási és Glaciológiai Intézettel (Argentine Institute of Snow Research and Glaciology, továbbiakban IANIGLA) közös expedíciója során, és így lehetővé vált az összehasonlítás egy 1931-ben készült fotóval, melyet egy Alberto De Agostini nevű pap készített a patagóniai gleccserek feltérképezése során.

„Az patagóniai Ameghino az egyik azon 8 szektor közül, amit a IANIGLA már régóta elkezdett tanulmányozni. Majd hirtelen, évről évre, a birtokunkban lévő történelmi dokumentumokhoz képest tisztán látszódott egy feltűnő visszahúzódási folyamat.” – mondta Dr. Ricardo Villalba, az IANIGLA igazgatója.

„A globális felmelegedés egyértelmű hatása a jégtömegek visszahúzódása bolygó szerte, és egyértelmű az is, hogy az országunk és Dél-Amerika gleccserei sem állnak ellen a folyamatnak. Ez történik az Andokban is, ahol világosan látszik, hogy a zsugorodási folyamat folytatódik, sőt sok esetben gyorsuló tendenciát mutat” – mondta Villalba.

Az Ameghino Gleccser a Dél-Patagóniai Jégmezőhöz tartozik, ami 350 kilométer hosszan borítja a déli hegyláncot. A jégmező 13 nagy és 190 kisebb gleccserből áll. A fényképek összehasonlításánál egy közel 4 mérföldes visszahúzódás figyelhető meg, ahol most egy olyan repedés látható, ami az 1949-ben készített fotókon még nem volt jelen.

Az Ameghino rendszeres vizsgálata során az IANIGLA egy folytonos zsugorodási folyamatot állapított meg. Az 1931-es és a 2010-es kép összehasonlítása során egy majdnem 4 kilométeres csökkenést állapítottak meg.

„Ezek a fényképek jól szemléltetik, hogyan hat az növekvő hőmérséklet a jégtakarókra. A jég felolvadásával a megőrzött ivóvízkészletünk is nagymértékben csökken, például Cuyo területén” – foglalta össze Villalonga.


2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr762515168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amergin 2010.12.27. 11:16:56

Mivel Magyarországon nem kis számban vannak klíma-, és általában "zöld"-szkeptikusok, egyszer érdemes volna egy workshopot összehozni - gyakorló klímakutatókkal, professzionális szkeptikusok részvételével is (tehát olyan hozzáértő kutatókkal is, akik szerint a klímaváltozás emberi tevékenységhez kötése nem kellőképpen alátámasztott) - és a nagyközönség számára érthető módon végigbeszélni ezeket a kérdéseket.

Még gondolkodom rajta, de szerintem szükség volna valami ilyesmire.

Polyányi Csobán 2011.01.12. 02:12:38

A zöld-szkeptikusok kicsodák?
Akiknek jobban tetszik a betonszürke meg a szmogsárga?

Velük minek leülni?
Az ő táboruk meg menthetetlen.

A klímaváltozásban játszott emberi hatásban kétkedő "professzionális szkeptikusok" (áááááááá) professzionalitásának csőlátó jellegével kapcsolatban hadd idézzem Balog Pétert.

"A klímaváltozás („climate change”) a globális környezeti összeomlás jelenségének politikailag korrekt fedőneve."
süti beállítások módosítása