Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Beszámoló a tegnapi atomos 'all stars' fórumról

2011.03.30. 13:05 Bob_

Rohonyi Péter Greenpeace kampányos is részt vett a tegnap esti fórumon, melyet az LMP szervezett atomenergiáról:

Annak ellenére, hogy az energiapolitika szerepét illetően nem teljesen értettem egyet Jávor Benedekkel (az ő beszámolója blogjában itt van)  örvendetesnek gondolom, hogy az LMP parlamenti pártként számos fontos kérdést szegez az energiapolitikai döntéshozóknak. A fórum alatt eszembe jutott pár kapcsolódó dolog a radikalizmusunk kapcsán is, de nem tudtam hozzászólni, mert nem sok hozzászóló kapott szót. 

Véleményem szerint a korábban és most is radikális zöldnek nevezett Greenpeace álláspont atomenergia kapcsán nem is annyira radikális, mikor azt mondja, hogy kiváltható a nukleáris és a fosszilis energia. Néhány évtizede, mióta a média a Föld legtávolabbi sarkaiból is tudósítani tud, világosan látszik, hogy természeti erőforrásainkat, ásványkincseinket, energiahordozóinkat rohamos ütemben (sáskák módjára) zabáljuk fel és ezt azzal legitimáljuk, hogy azok a gazdasági fejlődéshez szükségesek. Döntéshozóink a GDP növeléséről beszélnek, ezzel álmodnak, ezért dolgoznak, legtöbb cselekedetüket a GDP növelése vezérli. Azt mondják, hogy a GDP növekedése egyenesen arányos az energiafelhasználás növelésével. Ezért kell még erőmű, ezért kell az atom. Már, ha nem akarunk visszamászni a fára, visszaköltözni a barlangba - fűzik tovább a badarságot. 


Én úgy érzékelem, hogy még/már egyáltalán nem radikális a GDP növekedés és az energiafelhasználás növekedésének elválasztása egymástól - ez az igazi fejlődés. Egységnyi GPD növekedést minél kevesebb energia (és egyéb természeti erőforrások) felhasználásával elérni - ezt az utat követve lehet egy ország legkevésbé sérülékeny a globális gazdasági/energia/élelmiszer válság következményeitől. (Hozzásegítik az emberiséget ehhez a 60-80 év működésre tervezett atomerőművek? Szerintem nem. Óriási építési költséggel épülő alaperőművek gazdaságosan nem állíthatóak le sűrűn, folyamatosan üzemelniük kell. Minél nagyobb részét fedik le egy ország maximális energiaigényének, annál kevésbé ösztönöznek energiahatékonysági beruházásokra. Paks van/volt/lesz - ez volt eddig az energiapolitikai tervezés alapköve.)

Ha felnézünk a GDP növeléséért hajtott mókuskerékből, akkor észlelhetjük, hogy egyre kevesebben dolgozunk egyre többet! Ettől pedig egyre kevesebben vagyunk boldogok..... Ma már ott tartunk, hogy a (GDP) növekedés megkérdőjelezése is ott a napi közbeszédben, nem is annyira radikális, mint elsőre annak tűnik. Nincs egy hete, hogy hazánkban járt Sergi Latouche, akinek A nemnövekedés diszkrét bája című könyve idén jelent meg magyar nyelven, melynek mottója "Aki azt hiszi, hogy egy véges világban létezhet végtelen növekedés, annak vagy elment az esze vagy közgazdász". Nagyon érdemes elolvasni a francia professzorral készített Egy generációnak egy mosógép című interjút is az Origo-n. Elméletének összefoglalója az alábbi videó:  

 

Visszatérve a tegnapi fórumra, végig olyan érzésem volt, hogy a nukleáris ágazat nem igazán érzi, hogy a világ változóban van, a business-as-usual (=termelem az energiát, mert a fejlődéshez nélkülözhetetlen az energiatermelés növelése) minden valószínűség szerint tarthatatlan. (Más kérdés, hogy véleményem szerint az emberek tömegei sem igazán érzik, de a döntéshozóknak tudniuk kellene!) 

Mintegy 15-20 év kell, hogy negyedik generációs atomerőművek épüljenek, melyek az eddig felhalmozott radioaktív hulladékkal működhetnének - mondták el a tegnapi fórumon a közönség soraiban ülő fizikusok, fizika tanárok, Csom professzor és Aszódi Attila is. 2 évtizedig kell kőkemény mennyiségű forrást biztosítani nekik, hogy JÓ ESETBEN az általuk eddig okozott radioaktív hulladékokkal leszámoljanak.... Miközben ennél jóval olcsóbb, biztonságosabb, átláthatóbb energiatermelési lehetőségeink vannak, amiket nem fogunk tudni kihasználni, mert nem lesz rá pénz, politikai és gazdasági akarat, mivel az atom elviszi a forrásokat és az áramellátó rendszerben is folyamatosan a megújulókat kapcsolják le, ha többlet energiát termelünk. (Györgyi Viktor függőleges tengelyű szélerőmű találmánya  csak egy abból számtalan ötletből, hogy miként lehetne a megújuló energiát hasznosítani hatékonyabban. Az angol Greenpeace egy térség esetében ezzel a klassz animációs oldallal próbálja bemutatni ezeket az energiatermelési módokat.)

Az atomenergia fogadott és fogadatlan prokátorai nem hisznek abban, hogy a fogyasztás-csökkentés, az energiahatékonyság + a helyben hasznosítható megújuló energia terén tett lépések helyettesíthetik az atomot. Olyannak tűnnek, mint akik körmükszakadtáig küzdenek, hogy most el tudják terjeszteni ezt az energiatermelési módot, mert akkor évtizedekre (vagy a hulladékukat nézve évezredekre) bebetonozzák magukat világunkba. Olyanoknak, mint az olajsejkek, akik eltüntetik az alternatív hajtású autók terveit, tervezőit. 

Az energiaforradalmat azonban nem lesz olyan könnyű megállítani, amely ha a tudatos fogyasztással/fogyasztáscsökkentéssel jár együtt, akkor reménykedhetnek unokáink is..... 

 


5 komment · 1 trackback

Címkék: politika atom videó atomenergia

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr442784875

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Elsők között: Atomerőművek, nukleáris katasztrófák 2011.03.31. 09:59:38

Minekután mostanság az időjárás jelentés és tőzsdeárfolyamok mellett a Fukusimai erőmű által kibocsátott sugárzás mértéke kötelező elemmé nőtte ki magát a híradásokban, a blogoszférát pedig ellepték az emitt az atomenergiát föld alá döngölő, másutt az ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bob_ 2011.03.30. 14:55:46

gyors magyarázat ehhez "az energiapolitika szerepét illetően nem teljesen értettem egyet Benedekkel"

szerintem az energiapolitikának azon túlmenően is vannak feladatai, hogy hosszútávon tervezhető és fenntartható módon látja el a gazdaság és szereplőinek, a lakosságnak az energiaigényét. Az biztos, hogy energiatudatosságra, energia hatékonyságra, energiatakarékosságra, energia felhasználás racionalizálására, mi több csökkentésére oktat, nevel és ösztönöz gazdasági, jogi és politikai eszközöket is bevetve akár.

Zöld_Dani 2011.03.30. 15:38:33

Örülök, h az LMP közelít az atomenergia vs megújulók kérdésben a megújulók felé. Most már csak az élettartam-hosszabbításban kell odatenniük magukat, h az valóban a legeslegszükségesebb minimum legyen (ha egyáltalán kell!), és ne hosszabbítsák meg az egészet, egyetlen pecséttel, ötven évre.
Végül is ők a világ egyetlen zöld pártja, amelyik ez ügyben nem tette le a voksot. Talán most.

Világoszöld 2011.03.30. 17:46:36

Az a baj, hogy az üzemidőhosszabbítás elkerülhetetlen. Ha felmondják, bő másfél év múlva ugrik 500 MW, ennyi idő alatt ekkora kapacitást még széngázoljaból se lehet beépíteni.

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.04.07. 14:54:16

Szokták mondani, hogy házhoz jöttem lóf@szért, de szeretném kifejteni a véleményem.
Szerintem atomenergiára szükség van, pláne, hogy a világ energiaigénye rohamosan nő. Persze kell szemléletváltás is, hogy ne pazaroljunk, meg viseljük el a meleget nyáron, ne nyomjuk izomból a légkondit, stb.
Mégis azonban úgy hiszem, hogy bár a fosszilis energiát igenis nagyon hanyagolni kellene, addig az atomra szükség van, pláne az energiatermelés mértéke miatt. Paks a magyar energiaigény 40-50%-át fedezi egyedül.
Ha én dönthtném el, mi legyen az ország energiatermelő felépítése, én a következőképp csinálnám meg:
2 atomerőmű alaperőműnek, ez kb fedezhetné az ország 80-90%-át, ezen felül pedig megújuló (szél, víz, geotermikus, nap) erőforrásokat használnék, egyre növekvőbb mértékben. A megújulók termelte felesleget, illetve az atomenergia egy részét (egyre nagyobbat) exportálni lehetne, amiből akár tovább lehetne fejleszteni a megújuló szektort. Hosszú távon így megújuló energia hatalom lehetnénk, ezt kombinálva a vízvagyonnal (hiszen a víz lesz az új olaj) végre nem a sor végén kullognánk gazdaságilag, hanem akár meg is erősödhetnénk. Persze ez az utolsó gondolat csak álmodozás, de akár meg is valósulhatna, és rengeteg pénzt hozhat csóró gazdaságunk számára.
süti beállítások módosítása