Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

A Siemens balra el

2011.05.24. 08:50 stradivari

Ez egy gonosz változat. De legalábbis bizalmatlan.
Minapi hír, hogy a Siemens kiszáll az atomenergetikai üzletágból. Pedig nem csekély pénzért most bontotta fel együttműködését egy francia céggel és kelt frigyre egy orosszal. A hivatalos indoklás szerint a japán események érlelték meg ezt a – viszonylag gyors - döntést, és a további lépések meghozatalánál „társadalmi és politikai szempontokat is” figyelembe vesznek.
A magam részéről nem ejtek könnyeket a hír olvastán. Inkább arra gondolok, hogy nem változott semmi a világban: tragédiának kell történnie ahhoz, hogy hangyányit mozduljunk az élhető világ irányába. Ez nem gonoszság, ez tény.


Nem hiszem, hogy tévedek, amikor feltételezem, Fukusima után, szerte a világban számos atomenergetikai konszernben válságstáb alakult.  Mert az nyilvánvalóvá lett, hogy Fukusima határkő, s lehet, hogy ötven év múlva, ha lesz ilyen, majd úgy fogják tagolni az atomenergetikai ipar történetét, hogy Fukusima előtt és Fukusima után.
Tehát a Siemens konszern, melynek vezetője már korábban meghirdette a „zöld vállalat” projektet, mérlegelt a helyzetet, osztott, szorzott, kártyát vetett, majd megszületett a fentebb említett döntés. Minden bizonnyal létezik multi-konszernes körökben egy titkos átszámítási mutató, amellyel az számolható ki, hogy egy látszólag gazdaságtalan, de társadalmi-politikai körökben népszerűségre számítható döntés mit hoz hosszú távon a konyhára. Mert amit veszít a Siemens az atompiacon, azt simán megnyerheti a mobiltelefon piacon, vagy az internetes, integrált áramkörös piacon.
Évek óta tapasztaljuk, egy magára adó vállalat már nem élhet meg zöld PR-tevékenység nélkül. Se szeri, se száma a környezetbarát feliratoknak, címkéknek, hirdetéseknek. Baj ez? Nem baj. Igaz ugyan, hogy a zöld-reklámköltségeket is mi fizetjük meg az árban, ha ilyen terméket vásárolunk, és még az sem biztos, hogy igaz a felirat, de az, hogy a környezetvédelem SZEMPONT, azt itt és most, nem lehet eléggé hangsúlyozni.
Ami pedig a Siemenset illeti, ez csak egy apró lépés a Föld címet viselő, össznépi színdarabban –mondjunk tragikomédiát?-, ahol ez a cég, gyorsan és látványosan lépett. Megelőzve piaci vetélytársait. Mert én bizalmatlan vagyok, és/vagy tájékozatlan: nem tudok arról, hogy a tőke természete alapjában megváltozott volna. S a tőke profitra tör. Egy közgyűlésen, ahol a konszern vezetője azt mondaná, hogy uraim, osztalék nincs, de láthatják, az atomenergia veszélyes üzem, mi pedig zöld vállalat vagyunk, akkor feltehetően a búcsúbeszédét mondaná el.
Semmi értelme tehát haragudni a multikra, konszernekre, nemzetközi pénzügyi szervezetekre, s főként nem azok vezetőire. Mindenki a dolgát teszi.  Én is, amikor ezt a szöveget megírom, meg a Greenpeace, nem szólva a dzsungelben vadászó, fekete jaguárról. És Te is, aki elolvasod ezt a bejegyzést, és azt kérded, na de hát akkor mi a megoldás.
 


6 komment

Címkék: atomenergia vállalatok zöldrefestés

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr142928037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GP-gépház 2011.05.25. 12:57:31

Itt egy jó cikk arról, miként dől meg az atomreneszánsz:
www.mernokbazis.hu/cikkek/az-atomenergia-renesz%C3%A1nsza-t%C3%B6r%C3%B6lve
"Az idő azonban a megújuló energiák kezére játszik és az az érv, hogy az atomenergia olcsóbb, egyre inkább veszít súlyából, mint ahogy azt az amerikai Energia Információs Ügynökség (Energy Information Agency - EIA) legutóbbi becslései is mutatják."

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.05.26. 11:31:21

"Fukusima határkő, s lehet, hogy ötven év múlva, ha lesz ilyen, majd úgy fogják tagolni az atomenergetikai ipar történetét, hogy Fukusima előtt és Fukusima után"

Én iknább úgy fogalmaznék, hogy alaptalan pánik és flém előtt és után.

Világoszöld 2011.05.27. 14:53:07

Kedves atomosok, megdőlt a sokat hangoztatott érv, a földrengés csinálta ki a reaktort, nem a "10 méteres löttyenésbe" fulladtak bele a dízelgenerátorok.
hvg.hu/Tudomany/20110523_cunami_fukusima_foldrenges
mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110515p2g00m0dm007000c.html
www.reuters.com/article/2011/05/16/us-japan-nuclear-idUSTRE74F18020110516
Pedig ez egy fitt, mindössze 40 éves reaktor volt.

Majd ha PaksII felépül 1,5 mrd/megawattért, lehet zengedezni az olcsó áramról, bizony... (még jóhogy addigra régesrég önellátó leszek)

Világoszöld 2011.05.27. 18:52:54

Nem csak a csúnya, rossz, az EU-t rombadöntő megújuló energiák viszik a közpénzt:

index.hu/gazdasag/blog/2011/05/27/nemetorszag_2018-ig_felhagy_a_szenbanyaszattal/

"a szénbányászat állami támogatását 2014-ig be kell fejezni."

"A bányászat befejezésének költsége mintegy 30 milliárd euró lesz, ebből 21 milliárd terheli majd a költségvetést."
süti beállítások módosítása