Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Volt egyszer egy Eldorádó

2011.06.29. 08:15 stradivari

 
„Arany. Ez az, ami ember és ember közt különbséget tesz” – ezeket a szavakat Monori mondja, az Eldorádó című, több mint húsz év készült, kiváló, magyar filmben. Ezt a filmet idén szeptemberben már nem lehetne leforgatni az eredeti helyszínen, mert a nyócker tán legjellegzetesebb területének számító teleki téri piac helyén a Lidl Magyarország épít bevásárló központot. Pályázat útján dőlt el a tér sorsa, s vele feltehetően számos kiskereskedőé, őstermelőé, kispénzű környékbelié is.

A Teleki tehát szépen besorol a modernizációs futószalagra, oda, ahol a Lehel és a Rákóczi névre hallgatott piac-társai is végezték. Furcsa, vagy inkább sajnálatos, hogy világunkban  a roskatag, elavult, korszerűtlen helyére csak a rideg, drága, kényelmetlen tud megépülni. Laktam a Teleki téren, ismerem a piac minden zegét-zugát. A talponálló sültkolbászost, a savanyús részleget, az italdiszkontot, a kora reggeli hajléktalan sorbaállókat, a nénikéket, aki már hatkor ott állnak, hogy eladják gonddal termesztett és fáradtsággal felvonatozott árúikat, a nagyhangú és jóhumorú őstermelőket, akik nap nap után árulják a nyílt téren, fejük felett rozzant, esővédő tetővel a tán még nem génkezelt portékát. És persze a rengeteg szomszédolást, ahogy az árusok meglátogatják egymás standjait, együtt kapják be állva az ebédet, s a sok rohangászó, szutykos kölyköt, a seftelő cigányasszonyokat..

Ennek most vége. Aki búcsúzni szeretne a múlt egy darabjától – augusztusig megteheti. Ami pedig az Eldorádót illeti, a filmbéli „aranyigazság” most is érvényesnek látszik. Itt nem a lakossági, (ős)termelői, kiskereskedői érdekek győztek. A termelők ki - (vagy inkább) beszorulnak egy a korábbihoz képest töredéknyi helyre, s oda is nyilván azok, akik képesek lesznek megfizetni a magasabb helypénzt. Ebből pedig nyílegyenesen következik, a drágább ár(ú). Tán nem véletlen, hogy nem is olyan messze, a nyóckerben ott van a Grund, a Pál utcai fiúk egykori, regényes helyszíne, amelyért hiába áldozta Nemecsek az életét, még jó száz évvel ezelőtt.  A csatát megnyerték, a háborút nem. A Profit nála is erősebbnek bizonyult.

 
 


Szólj hozzá!

Címkék: életmód élelmiszer kistermelői rendelet szégyelljék magukat

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr43022101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása