Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Újabb forduló a bálnák körül a japán bíróságon

2011.07.25. 08:11 Zöld_Dani

A sendai-i felsőbb bíróság jóváhagyta a bálnavadászat-ellenes aktivisták ügyében született igazságtalan ítéletet.

Július 12.-én kedden két Greenpeace aktivista kapott választ fellebbezésére, amit azért nyújtottak be, mert 2010 szeptemberében elítélték őket. A vád: leleplezték Japán bálnaügyi programjának egyik korrupciós ügyét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Greenpeace elítélte Japánt, amiért újra meg újra figyelmen kívül hagyja a nemzetközi emberi jogi törvényeket – miután a sendai-i felsőbb bíróság jóváhagyta a bálnavadászat ellen küzdő két aktivista, Junichi Sato és Toru Suzuki ellen hozott korábbi ítéletet.

Annak ellenére született ez a döntés, hogy a Japán Halászati Ügynökség hivatalosan is beismerte, hogy hibázott, és erős bizonyítékok támasztották alá az aktivisták vádját a sikkasztással kapcsolatban.

A Tokiói Kettős-ként ismert Satot és Suzukit 2010 szeptemberében „lopás” és „birtokháborítás” vádja miatt ítélte el az Aomori kerületi bíróság, miután azok széleskörű sikkasztást lepleztek le a japán bálnaiparban. A bíróság a védelem valamennyi érvét elutasította, megerősítve a korábbi ítéletet – döntését pedig nem támasztotta alá semmilyen világos okfejtéssel.

Az egyik vádlott, Junichi Sato, a japán Greenpeace ügyvezető igazgatója így nyilatkozott: „Több mint három év telt el azóta, hogy segítettem leleplezni egy sikkasztási és korrupciós botrányt, amelyben értékes bálnahús darabokat osztogattak a legénység tagjainak, illetve árultak a feketepiacon. A Japánban folyó kereskedelmi célú bálnavadászatra semmi szükség nincsen, és közben hamisan „tudományos kutatásnak” álcázzák. Az egésznek már idáig is túl sok bálna esett áldozatul, az adófizetőknek pedig nagyon sokba kerül.

Annak ellenére, hogy újra és újra leleplezzük a bálnaipari korrupciót, és állításainkat bizonyítékokkal, szemtanúk vallomásaival is alátámasztjuk, továbbá annak dacára, hogy a Japán Halászati Ügynökség (FAJ) bocsánatot kért, amiért tisztviselői - beleértve a hajózási ellenőröket – igen nagy mennyiségű bálnahúst fogadtak el a flottaparancsnokoktól, a Japán hatóságok nem indítottak nyomozást. Minket elítéltek, mert szembeszálltunk a korrupcióval – a valódi bűnösök pedig szabadlábon vannak.”

„A bürokraták túlságosan régóta tartanak fenn meghitt viszonyt az ártalmas iparágakkal. És ahogyan a Nemzetközi Bálnavadászati Tanács szavazatvásárlási botrányából, vagy a TEPCO nukleáris katasztrófa esetére készített alig egyoldalas akciótervéből is láthattuk – mindez borzasztó következményekkel jár a környezetre, a lakosságra és a gazdaságra is.”

“A március 11-ei földrengés, cunami és atomkatasztrófa mélyen megrázta Japánt, - különösen a part mentén lakó közösségeket. A kormánynak át kell csoportosítania a felesleges és nemkívánatos bálnaiparba ölt támogatásokat, hogy olyan programokra lehessen fordítani ezeket az összegeket, amelyek a Japán népet, és a fenntartható halász-közösségek újjáépítését segítik. Miközben az IWC és a japán bálnaipar a közös jövőn mereng, mi abban reménykedünk, hogy egy olyan világkép győzedelmeskedik, ahol a bálnák békében élhetnek az óceánok vizében, a szigonyok fenyegetésétől távol.”

Fordította: Maja


Szólj hozzá!

Címkék: bíróság bálna állatok halászat tokyói kettős

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr103069369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása