Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Teve vavagy ava huvunyovó

2011.07.29. 10:02 stradivari

Ha az ausztrál kormány igent mond, hamarosan eldördülnek az első (mester)lövések és belátható időn belül egymillió egypúpú tevével lesz kevesebb a Földön. A nemrégiben megjelent híradás szerint már megvan a cég, amely vállalta ezt a nem kis feladatot – nem kis pénzért. A greenfoban olvasható tájékoztatás szerint az ausztrál kormány 11 millió eurónak megfelelő összeget szán a tevekérdés megoldására. Amiben nyilván benn foglaltatik a megölt állatok begyűjtése és valamilyen formában való feldolgozása és megsemmisítése.
A hírek szerint az elszaporodott  - amúgy szabadon élő - dromedárok az ottani szarvasmarhák és juhok elől fogyasztja el a táplálékot, és még a lakott területekre is bemerészkedik víz után kutatva, s állítólag feltépi a vízvezetékeket. Egyetlen teve átlagosan évi egy tonna szén-dioxid üvegházhatásának megfelelő metánt juttat a levegőbe. És a szeme is rosszul áll.

 

 


Innen Budapestről persze könnyű véleményt mondani erről a tervezett, brutális méretű állatirtásról. Ha és amennyiben létezik pillangó hatás, ha és amennyiben igaz, hogy minden mindennel összefügg globális világunkban, akkor egymillió teve kiirtása -   hasonló – ha ugyan nem nagyobb – pusztítást fog okozni világunkban, mint a fukusimai atomerőműben történt tragédia – hogy csak az időben legközelebbi civilizációs katasztrófát említsem.
Persze tudom én, nehéz és veszélyes dolog ilyen dolgokat összehasonlítani, de az egymillió állat halálfélelme és halála okozta kisugárzás felérhet egy atomrobbanás káros hatásaival. Ha és amennyiben létezik más megoldás a tevekérdés orvoslására, akkor azt kéne választani. (aki látta a Tűz óceánja című filmet, s benne amint szabadon engedik a kilövésre ítélt vadlovakat, érti mire gondolok)
Fukusimát nem lehetett megakadályozni, a teveirtást még talán. Egy más – nem gyilkos - megoldás nyilván azokat is mássá tenné, akik részesei lennének az alternatíva kidolgozásának, jóváhagyásának és megvalósításának.  Így változik a világ. Vagy sem.
 


2 komment

Címkék: klíma állatok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr113019100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rézkalapács 2011.07.29. 15:52:20

Hát, fene tudja. Nem tudom, az az évi egy tonna mennyit számít. De ha megeszik őket - és cserébe ezért halálgyári marhákat vagy disznókat nem kell nevelni, leölni, akkor nekem nincs is nagy bajom ezzel az egésszel.

hany15 2011.07.30. 11:25:23

Ja evvel csak az a gond h ha kiirtják a tevéket akkor ugyanúgy marhákat tenyésztenek a helyükön és nem fog csökenni a Ch4 kibocsátás. Nem ez a megoldás-nem kéne annyi húst zabálni...senkinek.
süti beállítások módosítása