Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Hogyan veszítsük el a lábunkat terepmunka közben?

2011.08.19. 14:57 Toma001

Zhong Yu immár több mint hét éve dolgozik Kínában a Greenpeace számára. Ebben a bejegyzésben rejtett kutatómunkájáról ír, amely megalapozta legutóbbi jelentésünket: a borzalmas hatásokról, amelyeket Kína növekvő textilipara az ország folyóira gyakorol.



Ahányszor terepmunkára megyek, szegényebb leszek egy pár cipővel. Tavaly, a 2010 júliusi daliani olajszennyezés vizsgálatakor két párat használtam el. Idén egy, a Fenghua folyóba ömlő szennyvízvezetéknél egy pár cipőt tettem tönkre – és az egyik lábamat.


Mit is mondhatnék…Tudom, hogy a terepmunkát végző Greenpeace aktivistáknak minden létező védőeszközre szükségük van, de ezek néha egyszerűen túl feltűnőek. Elkerülendő, hogy a figyelem rám terelődjön, úgy csinálok, mintha a reggeli tornámat végezném odakint. Felkapom a futócipőmet, és hajnali 4-kor csatlakozom a folyónál sétáló nagyikhoz és nagypapákhoz.
A kifolyócső közvetlenül a gát alatt van. Bátran önti magából a tarkabarka színekben játszó szennyvizet a nap 24 órájában, a piros, fekete, borsózöld és sötétszürke különböző árnyalataiban.
Megragadva a pillanatot, amikor senki nem figyelt, gyorsan leugrottam a két méter magas gátról. Azt hittem, megfelelő pontot választottam, de tévedtem: a szilárdnak tűnő talaj valójában sáros, és a kiszivárgó szennyvíztől nedves volt.
A lábam egy pillanat alatt belesüllyedt a sáros-szennyvizes ingoványba.  A cipőmet nem bántam, de a trutyi a lábamon elképzelhetetlenül gusztustalan volt. Aznap éjjel a lábam borzalmasan viszketni kezdett, bepirosodott, másnap pedig piros foltok jelentek meg rajta. A bőröm végül lassan, rétegről-rétegre hámlani kezdett.
Ennek már egy hónapja, de a lábam még mindig nem jött helyre. A szennyvízcsőből gyűjtött minták alkilfenolokra (oktilfenolok) és perfluoroktánsavra is pozitív eredményt mutattak, melyek mindegyike felborítja a hormonrendszert, és már egészen kis mennyiségben is veszélyes. Különböző bőrkárosító anyagok jelenlétét is kimutattuk.
A Fenghua folyó és az abba öntött szennyvíz egyenesen keresztülfolyik Ningbón, Kína egyik legősibb, Zhejiang tartományban lévő városán, amelynek lakossága jelenleg 2,2 millió fő. Miféle folyó lesz ebből a jövőben? Nézve a palaszürke vizet, Hai Zi verse, a ’Lovakról álmodtam’ jutott eszembe:

A folyót nézve végtelenül szégyellem magam
Elvesztegettem a sok-sok évet, a testem megfáradt
És így járt a többi költői is, aki lovakról álmodott
Az idő gyorsan repül, egy cseppje sem marad
S egyetlen vízcseppben ott van a ló, élettelenül.


Én nem akarok ilyen, fásult és szégyenben élő ember lenni – ezért dolgozom a Greenpeace-nek. Nehéz változást elérni Kínában, de láttam már biztató jeleket, és a változás iránti eltökéltségem minden egyes eredménnyel egyre erősebb lesz.

fordította: Berta Evelin
 


5 komment

Címkék: kína víz vegyi anyagok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr803137108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyulimali 2011.08.21. 16:14:05

És, akkor most tényleg elveszítette a lábát, vagy ismét csak egy bulvárra hajazó, hatásvadász címmel állunk szemben?

rézkalapács 2011.08.21. 18:52:10

Ha egy hónapig rohad a lábad, akkor szerintem használhatod ezt a címet. Még ha kicsit bulváros, akkor is.

Gyulimali 2011.08.21. 20:21:44

@Gyulimali:
Szeretnék pontosítani.
Szerintem akkor használhatod ezt a címet, ha tényleg nincs már meg amiatt a lábad.
Az írás, tartalmat követő címe az lehetett volna, hogy:
"Ismeretlen vegyianyagokkal való érintkezés esetén viseljünk megfelelő védőfelszerelést!"

rézkalapács 2011.08.22. 09:27:36

@Gyulimali: Abban, hogy túlzó a cím, igazad van. De ha az lenne a cím, amit te írsz, akkor meg azon gúnyolódna a fél közönség. Nehéz greenpeace-esként mindenkinek megfelelni :-)
süti beállítások módosítása