Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Kampány az európai halászat megreformálásáért

2011.09.08. 08:44 Toma001

Genevieve Quirk, a Greenpeace Brüsszelben dolgozó óceánpolitikai tanácsadójának írása.

Pár hónapja még Ausztráliában éltem a tengerparton egy esőerdő mellett. Mégis elmentem az esős Belgiumba dolgozni. Hogy miért? Mert nemrégiben hatalmas európai halászhajók tűntek fel a Csendes óceánon, hogy kifosszák a mi tengereinket is! Az egyetlen módja annak, hogy megállítsuk őket az az, hogy megváltoztatjuk az Európai Unió halászati jogait.

A Közös Halászati Politika (Common Fisheries Policy) tíz évenként módosításra kerül, és a jelenlegi nemrég kezdődött meg Brüsszelben. Az elkövetkezendő években az Európai Parlament tagjai és azok kormányai, a halászattal foglalkozó nagyobb országokat is beleértve, mint például Spanyolország, az új szabályok felett fognak vitatkozni.

 

A tanácskozás kimenetele fog dönteni földünk óceánjainak sorsáról, ugyanis Európa nemcsak halászati nagyhatalom, hanem a tenger gyümölcseinek importőre is. A legnagyobb problémát nem a főleg kisipari halászcsónakokból álló flottája okozza, hanem a vonóhálóval halászó óriás tengeri szörnyek. Ugyanis többségük meghaladja a 100 métert és naponta képesek kihalászni a tengerből egy kis nemzet flottájának évi fogásával megegyező mennyiséget, de a munkaerő és a kifogott zsákmány is Európa hasznára válik csak.

Ezek a hajók egyszerűen túl jók, és gyorsabban halásszák ki a halat, mint ahogy azok szaporodnak (néha kétszeres, háromszoros sebességgel). Nyomukban szomorúan és véresen áramlik a ‘melléktermék’ – a nem felhasználható tengeri állatok, amelyek véletlenül beleakadtak a hálóba és elpusztultak a fedélzeten. Mindezek után azt gondolnánk, hogy hatalmas profit van ebben. Valójában nincs. Annak ellenére, hogy a tenger ingyen adja a halat, túl kevés a hal ahhoz, hogy a halászat eme formáját anyagi támogatás nélkül folytatni tudják. Európa halászhajói mindössze 6%-os árréssel dolgoznak – anyagi támogatás nélkül ez mindössze 3 és fél százalék.

A halászati részlegnek termékeny halászterületekre, egészséges óceánokra, tulajdonképpen az önmagától való megmentésre lenne szüksége. Az általános halászpolitika, ami ma ülésezik, ezt megtehetné, és célja, hogy 2015-ig helyreállítsa a halászterületeket. De kihalászható halak számának és az európai hajók típusának korlátozása nélkül az ipar csak a falánk flottáját fogja ellátni.

A Greenpeace nagy erőkkel igyekszik megvédeni óceánjainkat és a kereskedelmi halászatot.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fent: Egy greenpeaces felfújható motorcsónak közelíti meg a hatalmas holland halászhajót, Willem van der Zwan-t, 2010-ben, Mauritaniában, Nyugat Afrika partjainál. Ez a 142 méter hosszú (hossza csaknem másfélszerese egy focipályának), 2000-ben épült ipari halászhajó hónapokig kint van a tengeren, és akárcsak egy úszó gyár, egy hatalmas csővel szívja be a tenger halait. Napi 300 tonna halat tudnak így kihalászni, a hajó pedig csaknem 6 000 tonna fagyasztott halat képes eltárolni! Az ilyen ipari halászhajók csak 20%-át teszik ki az EU halászati ágazatának, azonban a halak 80%-át ezek fogják ki. fotó: Christian Åslund / Greenpeace

Fordította: Mariann
 


2 komment

Címkék: politika európai unió hajók halászat óceánok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr563194382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mad Mind 2011.10.04. 13:52:47

Ezaz legyen még drágább a hal, hiszen minden európai gazdag.

fixilány 2011.10.04. 15:11:00

Ami azt illeti, ha pár évig (kb5) visszafognák magukat, akkor utána jóval több lenne a fogás, mint ha megy minden tovább a mostani üzletmenet szerint.
Tehát így rövidesen a gazdagoknak se lesz, a zöldebb út szerint meg ha kevesebb is de mindenkinek.
süti beállítások módosítása