Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Szennyvízblokkoló Greenpeace akció a Fülöp-szigeteken

2012.01.28. 10:14 majcsi

A Greenpeace Water Patrol (vízi őrjárat) nevű dél-ázsiai „különítménye” január 12.-én eltorlaszolta az Unilever-RFM nevű cég üzemének szennyvízcsatornáját, mely tartósan megmaradó vegyi anyagokat bocsát a fülöp-szigeteki Marikina folyóba. A csatorna zavaros vizű tartalma egyébként közvetlenül a folyóba ömlik, majd onnan továbbáramlik a közeli Laguna-tóba.

 „Jelenleg a fülöp-szigeteki ipari létesítmények kényük-kedvükre engedhetnek vegyszereket a folyókba, tavakba és a levegőbe, nem törődve a közösségekkel, sem a környezettel, sem az emberek megélhetésének biztonságával. Ideje volna, hogy a vállalatokat végre felelősségre vonják az általuk kibocsátott szennyezőanyagok miatt.” – mondta Beau Baconguis, a dél-ázsiai Greenpeace mérgező anyagok elleni kampányának tagja.

A Greenpeace Water Patrol csapatának négy önkéntese vegyvédelmi ruházatba öltözve egy vasból és betonból készült öntvénnyel zárta le a csatorna száját, hogy a folyóba ömlő mérgező folyadékokat megállítsa. A helyszínen egy feliratot is elhelyeztek a következő szöveggel: „Innen indul a Laguna-tó szennyezése”. A Greenpeace jelentést készített arról, hogyan sújtja az ipari szennyezés a Laguna-tavat. A tanulmányból küldtek egy példányt az üzem képviselőinek, azzal a kéréssel, hogy egyszer s mindenkorra hagyják abba a szennyezőanyagok kibocsátását a természetbe, és álljanak át inkább a tiszta termelésre és a zéró kibocsátásra.

Az Unilever-RFM üzeméből származó szennyezés sajnos nem egyedi eset. Számos ipari létesítményből engednek vegyianyagokat is tartalmazó szennyvizet a Laguna-tóba. A Greenpeace 6 különféle ipari létesítmény környékén vett víz-, üledék- és talajmintákat, és ezek alapján készítette el vizsgálatát. A létesítmények közül négyről bebizonyosodott, hogy mérgező vegyi anyagok, és tartósan megmaradó hulladékanyagok forrása és kibocsátója. A ludasok közt szerepel a Mayer Textile, a TNC Chemicals, a Carmelray1 ipari park Kalambában, és az Unilever-RFM bizonyos üzemegységei Pasig Cityben.

„A jelentés pillanatképet nyújt a Laguna-tó vízgyűjtő területét sújtó vegyianyag-szennyezés problémájáról azok számára, akiknek joga volna tudni, mi is folyik tulajdonképpen – azok számára, akiknek ivóvize a Laguna-tóból származik. Hiszen a tó a fővároshoz tartozó területeken (Metro Manila), valamint Luzon tartományban több város és közigazgatási egység számára biztosítja az édesvizet. A közösségeket nem szabad kiszolgáltatni az ipar szeszélyeinek. Ezért a Greenpeace a PRTR nevű Szennyezőanyag-kibocsátási és

-szállítási Nyilvántartás bevezetését sürgeti, amely intézményesítené az emberek ahhoz való jogát, hogy tudomást szerezzenek a környezetükben előforduló szennyező és mérgező anyagokról. Azokban az országokban, ahol a PRTR rendszert már bevezették, drasztikusan csökkent a szennyezés mértéke” – tette hozzá Baconguis.

Az elmúlt időszakban  egy egész iskolát sújtott a mérgezőanyag kibocsátás Pasay Cityben, a hatóságok pedig tehetetlenül állnak, nem tudva, ki a hunyó, és milyen mérgekről is van szó pontosan! A szennyezést-leleplező rendszer kötelezővé tenné a vállalatok számára, hogy nyilvánosságra hozzák, pontosan milyen szennyező anyagokat bocsátanak ki. A Greenpeace szerint, ha ez a rendszer bevezetésre kerülne a Fülöp-szigeteken, egy felmerülő ügy esetén a közösségek felkészültebben reagálhatnának, a hatóságoknak lenne mi alapján lépnie. Végül de nem utolsó sorban az ipari szereplők arra sarkallná, hogy kiiktassák a méreganyagok használatát, és elinduljanak a tiszta termeléshez vezető úton.

(forrás: www.greenpeace.org)


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr713740832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása