Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

A repülő kamion

2012.04.11. 09:25 stradivari

Ne gondoljon most a kedves olvasó, valami új, technikai csodára, a kétéltű, szárnyas kamionra még kicsit várni kell. A mellékelt videón a forgószél kapott fel egy kamiont, majd ejtette le, a távoli Texasban, még a múlt héten.

Texasról nekem két dolog jut eszembe: a bólogató olajkutak százai – még a XX. század elejéről és a Kennedy ellen elkövetett halálos merénylet 1963-ból. Így utólag úgy tűnik, egyik sem volt jó ötlet. Az –akkor végtelennek tűnő - olajból irdatlan pazarlás – és persze környezetszennyezés lett, a merényletből pedig a vietnámi háború eszkalálódása.

Az index mostani beszámolója szerint, egymás után csapnak le a tornádók, az egyik alig nyolc kilométerre zúgott el Dallas belvárosától – ahol az elnököt a gyilkos golyók érték. Ami megtörtént, megtörtént. Így kellett lennie. Az egyes ember életében sincs sok értelme a múlton keseregni. Kicsiben, nagyban egyaránt tanulás az élet, s jó esetben bízhatunk abban, hogy lehetőség nyílik – épp a tapasztalatok alapján, másként folytatni az életet, mint ahogy eddig éltük.

A Meteorológia Világszervezet napokban közzétett jelentése szerint a 2001-2010 közötti időszak volt a legmelegebb, amelyet valaha mértek a Földön. Nyilván véletlen egybeesés, hogy a mostani tornádók épp abban az országban pusztítanak, amelyik egyetlenként nem írta alá az üvegházhatás csökkentéséről szóló Kiotoi egyezményt. Persze ez a forgószél-hullám bakfitty azokhoz a tömegkatasztrófákhoz képest, amit a föl(d)melegedés hozott a világra az elmúlt tíz évben. Néztem ezt a videót, ahogy a semmiből megjelenő elemi erő játékszernek tekinti mindazt, amit az Ember megteremtett az ő dicsőségére, vagy inkább kényelmére. S borzongató volt látni, ahogy a forgószéltől párszáz méterre, a kamionokban, autókban az emberek, mintha mi sem történt volna – történne -, mint szorgos hangyák nyomták tovább a pedált a halál országútján.

Nem kétséges, ha abban a röpülő kamionban ült valaki – és túlélte, picit másként tekint majd az épített világra, ami eddig körülvette őt, s másként a természetre is. Nem biztos, hogy az emberiségnek is halálközeli élményre van szüksége ahhoz, hogy tisztelje az életet. Számomra Texas a pusztulás-pusztítás szimbólum, a tőke-profit-haszonelvűség szentháromságának megtestesülése. Az a világ, amelyik részleteiben tökéletes, csak az egész mutat a szakadék mélyére. Létezik egy erő, amely nem engedi egy határon túl, hogy az ember megerőszakolja saját természetét, s így magát a Földet. Eljutottunk ehhez a határhoz, s az inga, most visszafelé indul. Bölcsebb dolog ezt tudomásul venni, mint akadályozni. Mert a végén minket is eltalál a röpülő kamion.


27 komment

Címkék: katasztrófa videó klíma

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr594374864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tisztakéz · http://netes.8x.hu/ 2012.04.11. 10:45:11

A természet erői végtelenek, soha nem lehet kiszámítani, hiába próbál az ember ellene tenni!

Trackback 2012.04.11. 15:17:07

"A Meteorológia Világszervezet napokban közzétett jelentése szerint a 2001-2010 közötti időszak volt a legmelegebb, amelyet valaha mértek a Földön."

"Valaha"?

:)

Az elmúlt négymilliárd évben volt ennél melegebb is, és az elkövetkező kétmilliárdban is így lesz.

Más: 180-, 120-, 60 millió évvel ezelőtt kozmikus katasztrófák miatt kihalt az aktuális élővilág 98%-a. Ha jól számolom, lassan ideje lesz a következő kataklizmának is. Ha a NASA bejelenti, hogy hamarosan (10-20 év múlva) megint belerepül a Föld a 60-65 millió éves periódusidejű kisbolygóövezetbe, és a 90%-os esélyű becsapódással járó következmény az élet kipusztulása lesz, milyen reakció várható a Greenpeace részéről?

Tüntetni fognak a gravitációs és az aszteroidák ellen?

Mire "kifogynának a Föld készletei", és mire az ember "végleg tönkretenné a bolygót", jönni fog az a bazi nagy kisbolygó, csak figyeljetek.

És pár millió év múlva újra paradicsomi viszonyok lesznek az érintetlen, buja természet részére.

Sunsertes 2012.04.11. 15:18:02

Majd a viharvadászok jól megmutatják.:)

fuck.the.system 2012.04.11. 15:27:44

@Trackback: A világszervezet nyilván az 'amióta mérések vannak' kategóriáb nelül értette. De ha neked megfelel a kétmilliárd évvel ezelőtti állapot, lelked rajta. Nekem sajnos biológiai adottságaim miatt nem :-(

peace_n_love 2012.04.11. 15:47:42

@Trackback:
Gondok vannak a szövegértéseddel... "valaha mértek" leesett?

Komolyra fordítva a szót: Chuck Norris kisbolygót reggelizik. Babbal.

Jó írás amúgy, még lehetne csiszolni, de jó!

nál 2012.04.11. 15:53:56

"Texasról nekem két dolog jut eszembe: a bólogató olajkutak százai – még a XX. század elejéről és a Kennedy ellen elkövetett halálos merénylet 1963-ból. Így utólag úgy tűnik, egyik sem volt jó ötlet. Az –akkor végtelennek tűnő - olajból irdatlan pazarlás – és persze környezetszennyezés lett, a merényletből pedig a vietnámi háború eszkalálódása."

No no no! Látod, épp ez a baj, hogy csak ez jut eszedbe. A kőolaj nem azért kell ám annyira, mert szeretjük elégetni a dolgokat. Ha egy csapásra átalakítanánk a belső égésű motorokat valami teoretikus, fenntartható üzemanyagra, a kőolaj akkor is az egyik legfontosabb nyersanyag maradna. Milliónyi terület van, ami az ásványi olaj valamelyik komponensét használja bemenetként, és a késztermék mára nélkülözhetetlenül életünk részévé vált. A tiedévé is, legfeljebb észre sem veszed.

fuck.the.system 2012.04.11. 16:04:50

@nál: Szeritnem ez világos - nekem legalábbis :-) A gond ott van, hogy rendszereszintű ösztönzőkkel simán lehetne érdemben csökkenteni a kőolajfüggést. Takarékoskodás, újrafelhasználat, alternatív technikákkal való kiváltás.
És ez nem történik.
Vagy legalább haladnánk arra, hogy történjen.

nál 2012.04.11. 16:13:06

@fuck.the.system:
Attól tartok, nem mindenkinek világos. Ha mégis, akkor boldog vagyok, és nem zavar, hogy feleslegesen írtam le. :)

Egyébként igazad van, én csak arra reflektáltam, hogy a bólogató olajkutakról mondjuk a vegy- és gyógyszeripar hihetetlen fejlődése is eszébe juthatna, nem csak a pazarlás.

fixilány 2012.04.11. 16:30:24

Index címlapon a greenpeace-blog, és nem jönnek tucatjával az agyatlan gyalázkodások? Mi van itt? :-)

kb. kognitív disszonancia · http://hu.wikipedia.org/wiki/Kognit%C3%ADv_disszonancia 2012.04.11. 16:42:26

"Nyilván véletlen egybeesés, hogy a mostani tornádók épp abban az országban pusztítanak, amelyik egyetlenként nem írta alá az üvegházhatás csökkentéséről szóló Kiotoi egyezményt."

Nyilván. De ha nem, Gaia jól megabuzálja a gazokat. Sőt évszázadokkal előtte, mivel ugye ezen környéken nem két hete járt az első tornádó, szegény indiánokat vagy kiket is, előlegbe, mert tudható volt, hogy jönnek a mocsok környezetszennyezők.

Jájj.

nál 2012.04.11. 16:51:44

@kb. kognitív disszonancia:

Hehe, ezt észre sem vettem, a keretes részeknél már unalmas volt a poszt. Köszi a kiemelést, igazán felvidított ezen a borús napon!

De tovább is lehetne menni, például Japánt biztos a bálnavadászat miatt sújtja földrengés és szökőár, sőt a Szahara is azért sivatagos, mert az ókori egyiptomiak felelőtlen gigaépítkezéseket folytattak. :)

tarsolya 2012.04.11. 17:58:01

Üvegházhatás csökkentése, Kyoto ... hát persze :D

flamer 2012.04.11. 18:01:41

"Nyilván véletlen egybeesés, hogy a mostani tornádók épp abban az országban pusztítanak, amelyik egyetlenként nem írta alá az üvegházhatás csökkentéséről szóló Kiotoi egyezményt."

Bocs, de ti ott a Greenpeace-nél tényleg és komolyan ennyire szánalamasan idióták vagytok?

@fixilány: Ha szerinted a fenti agyatlan gyalázkodás, akkor nagyjából mutassál rá, hogy hol van az idézett részben bármi, aminek kicsit is van értelme.

az okos pipacs 2012.04.11. 18:28:20

@flamer: Ez az! Még több agreszív beszédre van szüksége ennek az országnak! Attól tér észhez a kritizált vitapartner, és attól lesz jobb érzés itt létezni!

flamer 2012.04.11. 18:33:37

@az okos pipacs: Érveid és vaslogikád elsöprőek, nincs más hátra, mint hogy meghajoljak előtte.

az okos pipacs 2012.04.11. 18:36:35

@flamer: Pajtás, nem akartam semmi mellett érvelni. Csak fuldoklok attól, hogy mindenki marha nagy elánnal akarja a másikat földbe döngölni.

Makkasz 2012.04.11. 18:49:13

Tornadok mindig is voltak. Nem tudom surusodtek-e, szerintem nem. Raadasul biztos nem azert mert USA nem irta ala a kiotoi egyezmenyt. Ekkora baromsagot.
Az Afrikat sujto szarazsag es elsivatagosodas jobban passzol a kepbe, csak az iro okos es igazsagos termeszetanya elkepzelesebe nem. Bar ott meg elszaporodtak a gonosz kis emberek mert elfogadtak a fejlett nyugat gyogyszereit....
OMG

az okos pipacs 2012.04.11. 18:51:33

@Makkasz: Gyakoribbak a tornádók - évente vannak cikkek arról, hogy a biztosítóknak mennyivel több viharkárral és más időjárási szélsőséggel kapcsolatos kifizetésük van világszerte. Márpedig ők nem zöldek, hanem kapitalisták, eszük ágában sincs riogatni, csak a pénzükre figyelnek oda.

Makkasz 2012.04.11. 18:58:52

@az okos pipacs: Tenyeket, ne falmelleki dumat.
Szo mi szo, a szelsosegek szaporodnak vilagszerte, elfogadom (mert mar annyi helyrol halljuk, olvassuk, persze tenyek nelkul), es ez bizony a globalis felmelegedes, eghajlatvaltozas miatt van, aminek a fo okozoja a CO2 kibocsatas. De mi koze ennek ahhoz, hogy Texasban felkapott egy kamiont a tornado? Semmi.
Nem lehet egyedi esemenyeket az altalanossagban igaz alatamasztasara hasznalni. Ez igy csak larifari. Tornadok voltak es lesznek, ez az egyik legpusztitobb termeszeti jelenseg. 1000 eve is voltak.
Mutasd meg hogy a tornadok megszaporodtak, vagy nagyobb teruletet sujtanak, adatokkal. Mutasd be hogy azert texasban, mer nagy hagyomanya van az olajkitermelesnek.
Ha megvan, akkor igazad van (es lehet hogy igazad van), de attol a cikk csak butasagok halmaza marad.

flamer 2012.04.11. 19:41:11

@az okos pipacs: Nézd, bazdmeg, ez itt a Greenpeace blogja lenne. Ők lennének azok, akik meg akarják menteni a Földet, követelőznek, kiláncolják magukat, minden lófasz. Ők rakják ki saját magukat a kirakatba, nem én rángatom elő őket, nem én csinálok hülyét magamból azzal, hogy megafonba ordítom az ökörségeimet, hanem ők.
Azt meg csak szabadjon már kimondani, hogy meztelen a király.

Mondjuk megértem, hogy ideges vagy, a múltkor is kurvára beégtél, amikor a német napelemes erőművek által termelt áramról hantáztál.

impala 2012.04.11. 20:29:24

harmadszor vagy negyedszer találkozom rövid időn belül a "halál közeli élmény" kifejezéssel, miközben sima életveszélyről van szó.

most ezt kapják majd fel, mint a "kabátlopási ügyet", vagy a "mindenki szembe jön"-t?

lehetne még példákat találni, de nálam elássa magát, aki egyszer is ilyen szótöltelékkel él(vissza).

pandava 2012.04.11. 20:48:56

Nem tisztem védeni az USA-t, de nem vele van a baj.
Az tény, nem írta alá a jegyzőkönyvet, de attól még csökkentette a kibocsátását a 90-es évekhez képest.

Kína pedig aláírta, és nagy igyekezetében megduplázta kibocsátását. Ma már többet bocsátanak ki mint az USA meg az EU együttvéve. És lehet, hamarosan megint duplázni fog. Ez a baj.

davidappell.blogspot.com/2011/10/nice-chart-on-last-20-years-of-co2.html

Vondenberg 2012.04.11. 20:57:43

@flamer: mondjuk okos pipacsnak annyi esze lehetne, hogy nem szol meg egy "flamer" nevu kommentelot a tul heves beszolasaiert... Mindamellett abban igaza van, hogy lehet normalisan is ervelni. Marmint a cikk szerintem is baromsag, sot a fals ervelesi logikak egyik gyongyszeme, de akkor is.

Akik atlagokkal, meg gyakorisagszamokkal foglalkoznak ajanlanam, hogy allapodjanak meg hamar a nevezoben, mert eleg partalan lesz az vita.

@Makkasz:
ez blog, nem diplomavedes.Ha nagyon kepesztesz, megtudom porgetni ezt : www.spc.noaa.gov/climo/online/monthly/newm.html. Sokkal komplexebb ami folyik, mint sem hogy gyakoribbak lennenek, ez netto baromsag, hanem sokkal rapidabbak, gyorsabban es erosebbre novekednek, valamint szetesik az eves ciklus, tolodik elore a megjelenesuk.

Mellesleg tudom ajanlani a Norman-i kutatkozpont cuccait, hidd el, ok szivank rendesen a tornadokkal, tehat nem teljesen l'art pour l'art hogy megfejtsek mi folyik, mi okozza es mit lehet tenni. Es ha mar greenpeace blog... azthiszem ha valaha penzt adok ilyen celokra, elobb fogom nekik adni, mint azoknak akik lelancoljak magukat az atomvonat ele. (WTF! vagy sugarzik, akkor takarodjon minel elobb, vagy nemtokmind1? jaaa a balesetek.. sokat segit ha random emberek elelancoljak magukat baszki.)

Vondenberg 2012.04.11. 21:07:45

@stradivari: grinpices kollega meg tenyleg mondjon nevezot, mert az osszefoglalo azert picit pontosabb;
"2011-ben a 3. legnagyobb számú
tornádót figyelték meg 1950 óta, 2004 és 2008 után, és a 4. legtöbb halálos áldozatot
(537)."

nagyszulok tudtak volna szamolni. 50 eves adatsoron alapozva probalod menteni a _B_olygot? ... a seggedet mented, mert legy eros, a bolygo elvan nelkulunk is, mint arra mar korabban masok ramutattak. En ugy gondolom, hogy a (hozzam hasonlo) ide erkezo hozongoknek ez a baja a greenpeace jellegu kornyezetvedelemmel. Hogy az idotav amiben kepes gondolkodni kb 150 ev, de ezt potolja egy jo adag demagogiaval, egy altalanos iskolas nyolcadikos nagysagrendekkel nagyobb tortenelmi tavlaton kene illene lasson.

Makkasz 2012.04.11. 22:26:26

@Vondenberg: rapidabb? vagy faster? Mindenesetre itt hitek vitaznak. A blogban irtak logikatlan butasagok, es pipacs allitasai is. Latod, megtevedtem, azt allitottam hogy gyakoribbak az idojarasi szelsosegek, bar melle irtam, hogy ezt csak hirekbol szurtem le. Mondjuk egy aszaly nem tudom hogy tud rapidabb lenni, egyaltalan barmi.
süti beállítások módosítása