Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Tömeggyilkosokhoz hasonlítja a klímaváltozás szószólóit a Heartland Institute

2012.05.07. 08:35 Schmidt Gergő

Az amerikai agytröszt új plakátkampánya összekapcsolja Oszama bin Ladent, és más terroristákat azokkal, akik figyelmeztetnek a globális felmelegedés veszélyére.

 

Tényleg nehéz eldönteni hol is kezdjem, talán a legjobb lesz, ha azzal a kérdéssel, hogy: Mi a fene járt a fejükben, amikor ezt megcsinálták?

 

 

A Heartland Institute egy chicagói, jobboldali agytröszt, amely hírhedt terjesztője a klímaszkepticizmusnak, és immár elindítója a minden bizonnyal legátgondolatlanabb plakátkampánynak a legátgondolatlanabb plakátkampányok történetében.

 

Idézzünk hát saját – közelgő konferenciájukat megelőző – sajtóközleményükből, itt egyszerűen nincs is szükség további finomkodásra:

 

A Heartland Institute által finanszírozott plakátok megmutatják, hogy a világ legkegyetlenebb bűnözői „még mindig hisznek a globális felmelegedésben” és felteszik a kérdést: ,,te is?”. A plakátsorozaton Ted Kaczynski, a hírhedt bombagyáros, Charles Manson, tömeggyilkos, és Fidel Castro, diktátor képei tűnnek fel. De a jövőben a klímaváltozás egyéb vészmadarai is feltűnnek majd, mint Oszama bin Laden és James J. Lee.

Ezek az elvetemült gazemberek azért lettek kiválasztva, mert olyan nyilatkozatokat tettek, hogy krízishez vezet az ember által okozott felmelegedés, és drasztikus, és azonnali lépéseket kell tennünk annak megállítására.

Miért döntött úgy a Heartland, hogy ezekkel az emberekkel készíti el a plakátokat? Mert amit ezek a gyilkosok, és őrültek mondtak, az csupán egy egész kicsikét különbözik attól, amit az ENSZ szóvivői, az újságírók, a mainstream média, és a liberális politikusok mondanak a globális felmelegedésről. A lényeg pedig az, hogy a klímaváltozásban hinni nem ”mainstream”, nem intelligens, vagy éppen fennkölt dolog. Valójában éppen ellenkezője igaz. Még mindig hinni az ember által okozott globális felmelegedésben – a tudományos bizonyítékok ellenére, amik ennek ellentmondanak – több mint hülyeség. Sőt néhány igazán őrült ember arra használja fel mindezt, hogy igazolja erkölcstelen és ijesztő viselkedését.

 

És itt jön a legjobb rész:

 

Persze nem mindenki zsarnok, vagy gyilkos, aki a globális felmelegedéssel riogat.

 

A Heartland ezzel erkölcsileg próbálja igazolni a poszterereit. Egyrészt hivatkoznak az ún. „Climategate” botrányra, és arra az incidensre, mikor az amerikai tudós, Peter Gleick, megszerzett és kiszivárogtatott belső iratokat a Heartland finanszírozási és stratégiai döntéseiről (ezek eredetiségét az agytröszt tagadja), amelyek szerint „a globális felmelegedéssel foglalkozó mozgalom vezetői készek megszegni a törvényeket és az erkölcs szabályait annak érdekében, hogy elfojtsák a tudományos vitát és megvalósítsák baloldali küldetésüket”.

 

Hozzáteszi:


Azok, akik még mindig hisznek az ember által okozott globális felmelegedésben többnyire a társadalom radikális peremét alkotják. Ezért van az, hogy a felmelegedés legnagyobb szószólói nem tudósok. Ezek gyilkosok, zsarnokok, és őrültek.

 

A nagyobb kérdés – azontúl, hogy milyen őrült szervezet vállal fel egy ilyen kampányt –, hogy ezek után lesz-e olyan a konferenciára meghívott előadók, résztvevők vagy a szponzorok között, aki elhatárolódik az agytröszttől.

 

Korábban, a belső iratok kiszivárgását követő botrány miatt a General Motors amerikai autógyártó óriás már megvonta anyagi támogatását a szervezettől. Vajon a Microsoft, a Pfizer és a GlaxoSmithKline is csökkenteni fogja a Heartland Institute-nak nyújtott pénzösszegeket?

 

A Heartland Institute közelgő konferenciáján felszólal Roger Helmer brit politikus is, aki az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának szóvivője az ipar és az energia terén. Emailt küldtem neki nemrégiben, hogy választ kapjak arra a kérdésre, vajon a botrány ellenére is részt vesz-e a konferencián, és hogy egyáltalán egyetért-e a plakátkampánnyal?

 

Megerősítette részvételét, és hozzátette:

 

Nagy örömömre szolgál, hogy a Heartland kampány a Chicago klímakonferenciára elérte a célját, és felkeltette a Guardian figyelmét. Arra buzdítom a Guardian olvasóit, hogy vegyenek részt a konferencián, ha pedig ez nem lehetséges, akkor kövessék azt az interneten keresztül.

 

Egyszerűen nincs mit hozzáfűznöm...

 

Készült a Guardian cikke alapján.


11 komment

Címkék: katasztrófa kommunikáció klíma ostobaság klímaváltozás félrevezetés piszkos energia antizöldek szégyelljék magukat mérföldkövek a világvége előtt

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr424488897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

valaki76 (törölt) 2012.05.17. 11:57:11

„A Heartland Institute egy chicagói, jobboldali agytröszt,”

Inkább piachívő libertariánusnak tűnik

en.wikipedia.org/wiki/The_Heartland_Institute

klikk az alábbi ábrára:
marketliberal.org/Images/IQtest.png

a libertariánus nem jobboldali

valaki76 (törölt) 2012.05.17. 12:15:53

BTW

az üvegházhatás nem feltétlenül katasztrofális:)

Global warming could end Sahara droughts, says study
www.guardian.co.uk/science/2005/sep/16/highereducation.climatechange

Schmidt Gergő 2012.05.17. 12:53:37

Persze ezen lehet vitatkozni, azért azt vegyük figyelembe, hogy az USA-ban a 2 erős pártot nézve a republikánusok szinte korlátozás nélküli alulszabályozottság hívei a gazdaságban, és meglehetősen piachívők, addig a demokrata pártra kevésbé igaz ez (még ha európai mércével mérve nagyon ők is azok). A két párt közül egyértelműen a republikánus a jobboldali.
A cikk lényegét tekintve a kérdés nem olyan lényeges, de a Guardian szerzője ezt is kiemelte, így a fordításban is szerepel.

Schmidt Gergő 2012.05.17. 12:57:44

A Heartland Institute azt bizonygatja, hogy aki elfogadja, hogy létezik ember okozta klímaváltozás, az őrült, ebből a szempontból az nem releváns, hogy feltétlenül katasztrofális-e mindenhol, minden szempontból, vagy sem.

valaki76 (törölt) 2012.05.17. 13:28:24

@Schmidt Gergő:

ha már a heartland-ról írsz legalább a honlapjukat belinkelhetted volna:)

Heartland Institute
heartland.org/

ez így fair…

BTW

Fogalmam sincs arról, hogy kik ezek, de a „global warming” alarmizmust és se szeretem

Szvsz

Jó ez a kis üvegházhatás a jelenlegi interglaciális végén:)

en.wikipedia.org/wiki/Interglacial

valaki76 (törölt) 2012.05.17. 13:45:11

@Schmidt Gergő:

„A Heartland Institute azt bizonygatja, hogy aki elfogadja, hogy létezik ember okozta klímaváltozás, az őrült”

Sahara Desert Greening, Thanks to Global Warming
news.heartland.org/newspaper-article/2009/10/01/sahara-desert-greening-thanks-global-warming

akkor most ők is örültek? :)

kronstadt (törölt) 2012.05.18. 20:59:55

@Schmidt Gergő:

„a republikánusok szinte korlátozás nélküli alulszabályozottság hívei a gazdaságban”

ez nem igaz; a republikánus párt mindig is a „big government, big business” szószólója volt

„és meglehetősen piachívők, ”

ízlés kérdése:) szerintem inkább a kartellizálásban és a szabályozásban hisznek (tehát a privilégium és szubvencióosztogatásban)

a libertariánus párt nagyon távol áll ettől

LIBERTARIAN PARTY
PLATFORM

www.lp.org/files/LP%20Platform%202012.pdf

Schmidt Gergő 2012.05.22. 13:45:37

@kronstadt: lehet, hogy a libertariánus párt nagyon távol áll ettől, de én ahogy azt már írtam inkább a 2 nagy pártot érdemes számításba venni, ha ketté akarjuk választani a jobb és a bal oldalt. A republikánusok „big government, big business”-ét félreérted.
A republikánusok társadalmi kérdésekben konzervatívabbak, gazdasági téren liberálisabbak. mint a Demokrata Párt. Hisznek az egyén felelősségében, a kisebb kormányzatban és a magánvállalkozásokban. Szoros szálak fűzik őket mind a nagyvállalatokhoz ("Wall Street"), mind a helyi, kis cégek tulajdonosaihoz ("Main Street"). Az 1981-es elnöki beiktatási beszédében Ronald Reagan így foglalta össze nézeteit a kisebb kormányzatról: "A jelenlegi válságban nem a kormány a megoldás a problémákra; maga a kormány a probléma."

kronstadt (törölt) 2012.05.26. 14:33:54

@Schmidt Gergő:

„Hisznek az egyén felelősségében, a kisebb kormányzatban és a magánvállalkozásokban”

egyéni felelősség????

Kisebb kormányzat????

Valódi magánvállalkozás???

Szvsz

Ez nem igaz

„The REPUBLICAN PARTY was founded on BIG GOVERNMENT and ECONOMIC INTERVENTION with roots in the economic platforms of Federalist icon Alexander Hamilton and Whig leader Henry Clay. Indeed, the term "New Deal" was coined in 1865 to characterize Lincoln and his Republican Party economic platform. Republicans became the "MERCANTILE" PARTY of big business, BIG GOVERNMENT, EXTERNAL PROTECTION, CENTRALIZED MONETARY CONTROL, strong RESTRICTIONS on immigration, and aggressive foreign policy.”

„Harmful military spending, UNBALANCED BUDGETS, FISCAL IRRESPONSIBILITY, PROTECTIONIST and MONOPOLY handouts to friends is the OLD STYLE REPUBLICAN PLAYBOOK. The new style is audacious, unprecedented, and truly awful for the economy. It begins with the Republican-controlled Federal Reserve, which, under Alan Greenspan and Ben Bernanke, has flooded the economy with money and credit and bailed out every economic crisis since 1987. ”

More Awful Truths About Republicans

mises.org/daily/3098

kronstadt (törölt) 2012.05.26. 14:43:37

@Schmidt Gergő:

„Az 1981-es elnöki beiktatási beszédében Ronald Reagan így foglalta össze nézeteit a kisebb kormányzatról: "A jelenlegi válságban nem a kormány a megoldás a problémákra; maga a kormány a probléma."”

Klikk az alábbi grafikonra

www.usgovernmentrevenue.com/downchart_gr.php?year=1900_2010&units=p&title=Revenue%20as%20percent%20of%20GDP

Reagan alatt nőtt a GDP arányos állami újraelosztás…

És robbanásszerűen nőtt a GDP arányos államadósság (újabb grafi)
www.usgovernmentrevenue.com/debt_deficit_history

Reaganism = big government

The Reagan Fraud — and After

mises.org/daily/5009

kronstadt (törölt) 2012.05.26. 14:47:03

@Schmidt Gergő:

Egy kitűnő film a "piacpárti" (LOL) republikánusokhoz:

Overdose The Next Financial Crisis 1/3
www.youtube.com/watch?v=OWKkPjwphKY
süti beállítások módosítása