Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Tényleg szükség van a Greenpeace hajókra?

2012.07.09. 08:16 majcsi

 Nem érdemes tagadni: a Greenpeace hajókon lenni jó móka. Kalandok, egzotikus helyek, egy közös célért lobogó nemzetközi csapat – mindezeknek köszönhetően hihetetlen élmény a világ leghíresebb környezetvédelmi aktivista csapatával hajózni– főleg azon szerencsések számára, mint mi, akik feljutottunk a hajóra.

 2012. május 5. A Rainbow Warrior Brazíliában - © Karla GAchet / Panos / Greenpeace

40 éve bontott vitorlát első hajónk, és az atomkísérletekkel szembeszállva bevonult a csodálkozó köztudatba. Bizony már négy évtized is eltelt amióta az ütött kopott hajót kormányzó hippik és álmodozók tarka csapata először vízre szállt, hogy fityiszt mutasson a hatalmasoknak és a szabályokat felrúgva megmentse a földet. Az első – bájosan kaotikus - utak meghatározó eleme volt az idealista közelharc, amelyben mégis felbukkant valami kézzelfoghatóan új, egy teljesen más taktika. Ez meglepetésként érte a kormányokat, pimasz rendíthetetlenségével pedig milliók csodálatát vívta ki. A legkorszerűbb video-technológiának és az ügyes média munkának köszönhetően megdöbbentő képek kerültek a legfontosabb szerkesztőségekbe és nappalikba. Úttörő teljesítmény volt, és működött.

De térjünk vissza 2012-be – mára a világ sokat változott. És a Greenpeace hajói meghatározó szerepet játszottak ebben a változásban, a mérgező hulladékok tengerbe öntésének tilalmától kezdve az ipari bálnavadászat 80-as években megindult visszaszorulásáig. Ám korunk környezetvédelmi kihívásai is sokat változtak, hiszen milliárdok vándoroltak és vándorolnak vidékről a nagyvárosokba, és az eddigi legnagyobb fenyegetés, a klímaváltozás is megjelent a láthatáron. Óceánjaink még mindig veszélyben vannak, hiszen a túlhalászat és az olajfúrások a nyílt vizek legtöbbjét érintik. Talán a hajóablakok keskeny rései mögül túl beszűkülten látunk mindent, és alábecsüljük a konferenciatermek erejét?

Nézzük csak meg a Rainbow Warrior legutóbbi útját az USA-ban. Míg az aktivisták országszerte foggal-körömmel harcoltak a piszkos és szennyező szénerőművek ellen, a Greenpeace koronaékköve lehorgonyozva állt egy jó mérföldnyire a tengerparttól. Azokat, akik az észak-karolinai Asheville-ben megmászták az erőmű egyik hatalmas kéményét, biztosan melegséggel töltötte el a tudat, hogy a Rainbow Warrior a közelben várakozik, de vajon városi és szárazföldi környezetben folyó harcukban tényleg segítséget jelentett a hajó?

Talán igen.  Míg a szénerőműnél aktivistáink magas energiatartalmú édességeket rágcsáltak a kémény tetején, több mint 2.000 ember sorakozott és várt türelmesen, hogy feljuthasson az Észak-Karolinában horgonyzó hajó fedélzetére. És Belemben, az Amazon-folyó torkolatánál elterülő kisvárosban is több ezren látogatták meg a hajót. Talán nem mi, aktivisták, hanem a fiatal és idősebb támogatók, hippik és kíváncsi járókelők ezrei a Greenpeace legerősebb bástyái. Sőt, talán ez mindig is így volt. A bámulattól tágra nyílt szemek ezreit figyelem, ahogy csodálják e hihetetlenül abszurd jelenséget, és álmélkodva nézik a gyönyörű és erőteljes vitorlás hajót, amely nem egy milliárdos szépfiú tulajdona, hanem együtt mindnyájunké… Lehet, hogy ebben van az erőnk?

Amikor a régi öregek csapata útra kelt az Aleut-szigetekre, hogy behúzzanak egyet a hatalmasoknak és megmentsék a világot, bizonyára nem is álmodtak ilyesmiről. De most már nem ők vannak a kormánynál. Hanem Ti, mindannyian.

(az eredeti blogbejegyzést írta James Turner, korábban a BBC, az ITV és a Greenpeace UK munkatársa, jelenleg pedig a San Francisco-i székhelyű Greenpeace USA sajtósa)

 


Szólj hozzá!

Címkék: aktivizmus hajók rainbow warrior

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr604579569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása