Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Valami, aminek érdemes örülni

2012.09.03. 08:08 Toma001

Dávid és Góliát történetét idéző tengeri kampányunkat szeretném megosztani veletek, amit Nyugat Afrikában vívtunk (és számunkra sikerrel végződött). A Thiaroye, Dakarban élő helyi halász közösségnek minden oka megvan az örömre. Az új szenegáli kormány kezdeményezésének köszönhetően a régió halászai újra kihasználhatják a tenger adta lehetőségeket és nagyobb fogással térhetnek haza. Afrika vizeinek kifosztása nem csak a halakról szól, hanem az ott élő emberekről is, az ő érdekük is, hogy ezt megakadályozzák. A halállomány megfelelő kezelésével és regenerálódásának biztosításával egy értékes forrást védelmezünk, amely munkát biztosít, élelemmel látja el az ott élőket és az óceánt életben tartja. Az egészséges óceán alatt egészséges embereket is értünk – olyasvalamit, amit Dakarban, Szenegálban első kézből is megfigyelhetünk.

Afrika Nyugati partjai adnak otthont a világ néhány leggazdagabb halászterületének és a szenegáli és más tengerparti közösségek számára fontos proteinforrást és munkalehetőséget is biztosítanak. De ahogy az európai és ázsiai tengereket már teljesen kifosztották a halászhajók, így most az afrikai vizekre eveztek. Ezek az idegen halászhajók hatalmas mennyiségű halat fognak ki a vízből nap, mint nap – sokszor többet is, mint amennyit a helyi halászok egy év alatt. Ez súlyos károkat okoz a halállományban. A szenegáli halászok általában több időt töltenek a tengeren sokkal kisebb zsákmányért cserébe. A történet mégis happy end-del végződik: a közösség hatásos együttműködésének köszönhetően és az új szenegáli kormány döntései következményeként a helyzet változni látszik.

Az alábbi videoklipben többet is megtudhatsz a történetről, a szenegáliak és a Greenpeace dakari irodájának együttes győzelméről.

Tetszett? szeretnéd, ha többen olvasnák ezt a blogot? Szavazz a Greenpeace blogjára a Goldenblog szavazás Szakértői kategóriájában

http://www.greenpeace.org/international/en/news/Blogs/makingwaves/something-worth-dancing-about/blog/41853/

fordította: Mariann, filmfelirat: Zoli és Toma


2 komment

Címkék: afrika európai unió megoldások halászat óceánok jó dolgok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr114740384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rézkalapács 2012.09.03. 17:54:20

Több ilyen videó kéne! :-)

kronstadt (törölt) 2012.09.05. 21:13:24

miért nem ezek a derék emberek BIRTOKOLJÁK a szóban forgó vizek esetében a halászati jogokat?

mi köze van ehhez az egészhez a szenegáli államnak?
süti beállítások módosítása