Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Csőd szélén a japán bálnavadász flotta

2013.01.04. 08:51 Toma001

A Greenpeace és 18 másik japán civil szervezet felszólította a japán kormányt, hogy vessen véget a veszteséges bálnavadászati tevékenységének. Előző évben mintegy 1,8 millárd japán yent (kb. 16 millió eurót) különített el a bálnavadászatra a 2011-es cunami és földrengés helyreállítására létrehozott kármentő alapból.

stop whaling.jpg

„A bálnahús iránti kereslet rekord alacsony szintet ért el, és nagy mennyiségű fagyasztott bálnahús áll a raktárakban, melyeket nem tudnak értékesíteni. A bálnavadászok nem tudnak annyi mennyiséget fogni, mely kihúzná őket az adósságból, mivel a piaci igények elég alacsonyak, és az elmúlt években a tervezett fogások mennyiségét is csökkentették, hogy az elraktározott mennyiség ne nőjön tovább.” – meséli Junichi Sato, a japán Greenpeace ügyvezető igazgatója. Emellett a Greenpeace arra is rávilágít, hogy a Japán Halászati Ügynökség a bálnavadász flotta veszteségének 90%-át ki akarja fizetni az elkövetkező három évben a Nyereséges Halászati Támogatási Projekt keretein belül. A projekt célja elvileg a küszködő halászati közösségek támogatása, azonban a forrásból Japán déli-sarki bálnavadászatát kívánják fenntartani.

Egy felmérés szerint a bálnahús megítélése erősen függ a fogyasztók életkorától. Az idősek nosztalgiaként tekintenek rá, de a fiatalok körében már nem népszerű. Az egy főre jutó fogyasztása elég alacsony: alig 25 gramm/év. Ez egy átlagos táblacsoki egynegyede.  

„ A bálnahús értékesítése nem fedezi a legénység fizetését, és akkor még nem beszélve az üzemanyag és egyéb más költségekről. A bálnavadászati ipar alapjában véve teljesen halott, egyedül az adófizetők pénze tartja valamennyire életben.” – meséli Sato. A japán Bálnakutatási Intézet (ICR) szintén kölcsönt kapott az államtól, hogy a bálnavadász flotta feldolgozóhajója, a Nisshin Maru még további 10 évig tevékenykedhessen, annak ellenére, hogy az ipar megítélése egyre jobban hanyatlik külföldön, és az országon belül egyaránt.

„A hónap elején a dél-koreai kormány legvégül elállt a japánhoz hasonló bálnakutatási tervétől, újra bizonyítva ezzel, hogy a kereskedelmi bálnavadászat véget ért. Az iparnak juttatott hiteleket soha nem fizetik vissza. Ez egy fekete lyuk, mely elnyeli az adófizetők pénzét. A japán kormánynak végre le kellene vennie a szemellenzőt, és helyre kéne hoznia a nemzetközi hírnevét azzal, hogy befejezi a bálnavadászatot egyszer s mindenkorra.” – tette hozzá Sato.   

A japán Greenpeace és 18 másik civil szervezet egy öt pontból álló követelést nyújtott át a japán kormánynak:

- Szüntessék meg a déli-sarki „kutatási célú” bálnavadászati programot.

- Ne támogassák tovább a „kutatási célú” bálnavadászatot a Nyereséges Halászati Program keretéből.

- Állítsák le azokat a programokat, melyek a bálnahús értékesítésének növelését célozza, különösképp az iskolai étkeztetésre vonatkozóan.

- Hozzák nyilvánosságra a Nisshin Maru javítására és fejlesztésére vonatkozó részleteket.

- Tegyék elérhetővé a Japán Bálnakutatási Intézet (ICR) és a Kyodo Senpaku, a bálnahús értékesítéséért felelős vállalat közötti szerződések pénzügyi adatait.


3 komment

Címkék: bálna déli-sark

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr804985175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pandava 2013.01.06. 15:06:29

"A bálnahús iránti kereslet rekord alacsony szintet ért el, és nagy mennyiségű fagyasztott bálnahús áll a raktárakban, melyeket nem tudnak értékesíteni."

Tehát az emberek valamiért már nem vesznek annyi bálnahúst, mint tették mondjuk 10 évvel ezelőtt. Ez jó hír. Ha nincs a fogyasztónak igénye a bálnahúsra, minek megölni a bálnát?

De nincs ennek köze fukushimához? A radioaktivitás nagy része az óceánba került. Nem attól félnek most nagyon, hogy ez a bálnaban dúsul fel, és ezért nem eszik azt meg?

rézkalapács 2013.01.09. 22:41:38

Azokat a bálnákat a déli tengereken ölik le főleg, oda nem ért el a fukusimai szennyezés. A tokiói öbölbéli halakban mutatták ki a sugárzást, az tény.
Egyébként meg kutyakaját csinálnak a bálnahús nagy részéből, úgy tudom.
Már jó pár éve kezd kimenni a divatból.

pandava 2013.01.15. 21:39:09

@rézkalapács: miért, ha te japán lennél, és azt mondaná a hatóság, hogy oda biz'a nem került sugárzás, te elhinnéd neki?

Még itt mifelénk is kimutatták a radioaktív jódot. Egyszer véletlenül hallottam mit beszélgetett egymással két gimis a cba-ban a tejpult előtt. A tinilány szlovák uht-t vett le a polcról, mire a tinifiú megszólal: azt nem szabad megvenni, ott kimutatták a sugárzást.

Persze, japán déli részén tuti nincsen semmi:)
Csak hát az utca embere a semmitől is nagyon tud félni.
süti beállítások módosítása