Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Mari a szabaduLÓ

2013.01.30. 08:54 stradivari

A mellékelt videón egy népmesei ihletésű történetet láthat a kedves olvasó, pár percben.  Azért népmesei, mert ott szoktak csodák történni és ráadásul győz az igazság (a kettő nagyjából fedi egymást). Az embereknek pedig úgy látszik, szükségük van ilyenre, mert a történetről beszámoló cikk szerint három hét leforgása alatt négyszázezren tekintették meg a felvételt. Ha visszaszámolunk, akkor a nagyjából szilveszter magasságában történhetett, hogy Johnnak odaszólt a felesége Suzy (ezek persze kitalált nevek), hogy apjuk, a Mariska néz be az ablakon (ez valódi név). John ekkor gondolom hümmögött, teremburázott, hogy miért ilyen feledékeny, és nem zárja le az istálló ajtaját. De amikor már másodjára sötétült el a nyílászáró, nyilván gyanút fogott. Ezt követően készülhetett a fenti videó, sokak örömére, mert ez olyan, mint a felszállott a páva, csak amerikai kiadásban.

Miután már a kedves olvasó is megnézte a klippet, valszeg felteszi a logikus kérdést: hogy tudhat ilyet egy Ló, és miért? A lehetséges válaszokat két nagy csoportba sorolnám.

  1. A Mariska nevű ló (amit méltatlannak ítélek egy ilyen kecses, fekete kanca esetében, ráadásul ilyen teljesítménnyel, tehát nevezzük Mariló-nak) évszázadok, de legalábbis generációk verejtékes munkájának gyümölcseként megvalósította ősei üzenetét-tanítását: kiszabadította magát, majd társait a fogságból. Mariló anyuja és apuja, meg az ő anyuja és apuja kilesték az idők során, hogy működik az istálló retesze. Kilesték és továbbadták, a kancatejjel, meg a fülébe nyerítették, esetleg szimulálták a dolgot egy-egy éjszaka. Hogy egyszer majd, ha itt az ideje, akkor élesbe is…És eljött az idő.
  2. Csak.  Én ez utóbbit látom befutónak.  Egy logikátlan világban ugyanis csak logikátlanul lehet eligazodni. Mondhatni úgy, ha nem a fejünkre, hanem a szívünkre, a megérzéseinkre hagyatkozunk. Mariló (aki nem tévesztendő össze Murilló-val, a jeles, barokk festővel), tehát ezen a szilveszteri napon (Murilló egyébként január elsején született, akár csak a mi Petőfink), minden különösebb rákészülés és ideológiai megfontolás nélkül odament az istállóajtóhoz, felhúzta a reteszt és kijött a szabadba.  Nem nyerített hozzá nagyokat, nem kapált a lábával (pedig akár büszke is lehetett volna), csak tette a dolgát. Egy átlagos ló ilyenkor nekiiramodik a világnak és meg sem áll az erdőig, vagy a tengerpartig. De Muriló nem átlagos, mint tudjuk. A többiek kiszabadításával folytatta sörénymeresztő akcióját, majd vételezett némi elemózsiát is, aztán – gondolom -, visszasétált a helyére.

Egy népmesében persze jobb vég illenék, de én itt inkább a költői szabadságra, illetve a befogadói oldalnak szánt, a zen irodalomban befejezetlen beszédnek hívott megfontolásra tippelek. Ha engem kérdeznek, Muriló csak azt akarta jelezni, hogy: Szabad vagyok haver! Lejárt a fogság ideje. És, hogy miért? És miért most? Csak.

  

 

 

 

 

 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr225050302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása