Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Sarkvidéki Tanács olajkiömlések esetére

2013.02.04. 12:33 tmarton

„Konszenzusos testület vagyunk. Felismertük, hogy évekbe kerülne megegyezni [a vállalatok felelősségének meghatározásáról]” – mondta Karsten Klepsvik, Norvégia nagykövete a Sarkvidéki Tanácsban. Úgyhogy teljes egészében ejtették is a témát.

A Sarkvidéki Tanács a napokban dolgoz ki egy együttműködési megállapodást, hogy gyorsan és hatékonyan reagálhassanak a térség olajkatasztrófáira. A 21 oldalas dokumentum azonban nem tér ki olyan részletekre, mint az alkalmazandó hajóflotta és legénység, a takarításhoz szükséges eszközök, vagy a katasztrófát előidéző vállalatok felelősségre vonása.

KullukAground_1jan2013.JPGSikertelen kullukvium. (Fotó: az Egyesült Államok Parti Őrsége.)

Rick Steiner környezetvédelmi tanácsadó, az Alaszkai Egyetem egykori professzora szerint a Tanácsnak inkább az olajkatasztrófák megelőzésére kellene helyeznie a hangsúlyt. Steiner azt is hozzáteszi, hogy a teljes körű felelősségvállalás ezen vállalatokat és biztosítóikat nagyobb óvatosságra intené.

A Sarkvidéki Tanács tagja Kanada, Dánia, Finnország, Izland, Norvégia, Oroszország, Svédország és az Egyesült Államok; mellettük – állandó résztvevői státuszban – képviseltetheti magát néhány sarkvidéki őslakos csoport is. A Tanács logójában egy aranyos sarki róka is szerepel.

A Tanács tagországainak környezetvédelmi miniszterei február 5–6-án egyeztetnek a megállapodás szövegéről a svédországi Jukkasjärviben. A dokumentumvázlatban mindenesetre világosan szerepel, hogy jogilag nem lesz kötelező érvényű – az a tagország sem kap semmilyen „büntetést”, aki nem tartja be a megállapodást.

A Shell, a ConocoPhillips, a Lukoil és a Statoil tehát továbbra is bátran vállalhatják az emberfeletti kihívásokat. A Shellnek szilveszterkor futott zátonyra Kulluk nevű fúrótornya. (Éppen Seattle felé vontatták, többek között azért, hogy ne kelljen az alaszkai adót kifizetni az eszközök után.

Ezektől kell megmentenünk az Északi-sarkvidéket.

(Forrás: Reuters.)


Szólj hozzá!

Címkék: északi-sarkvidék Shell Sarkvidéki Tanács

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr965062016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása