Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Élt 150 évet

2013.03.25. 14:07 stradivari

harssssss.jpg

 Szombaton, a kora reggeli órákban, Piliscsaba határában kivágtak egy 150 éves, hársfát. Mint az erről szóló cikkből megtudhatjuk, az akció rendőri segédlettel, a helyi környezetvédők tiltakozása ellenére történt, a NIF Zrt megbízásából és az A Híd Építő Zrt  közreműködésével, a helyi jegyző, illetve önkormányzati határozat engedélyével. A hárs - tán mondanom sem kell - egészséges volt, még minimum 150 évet élhetett volna, de  Bizonyos Szempontok szerint útban volt. A műveletről felvételek készültek, az eset miatt a környezetvédők feljelentést tettek, a fát pedig feldarabolták és elszállították. Eddig  a tények.

Történt ehhez hasonló egy éve, a főváros szívében, a Kossuth téren, ahol szintén Bizonyos Szempontok miatt kivágtak több tucat egészséges fát és mégannyi cserjét. Ugyancsak a kora reggeli órákban, ugyancsak lakossági tiltakozás ellenére. És bizony mondom néktek, könnyen lehetséges, hogy minden a szabályok betartásával, formailag hibátlanul történt mindkét esetben. Ha az ember szíve ennek ellenére kicsit  hevesebben kezd dobogni, esetleg valami megmagyarázhatatlan szomorúság fogja el, esetleg üvölteni támad kedve, az más kérdés kedves feleim. Szív ide vagy oda, (sokan a Pilist a világ szívének tartják), itt szívás van inkább, ki tudja hol áll meg.

Na most ezért írom ezt a cikket.  Ez a hárs kibírt 150 évet. Kibírta a kiegyezést, kibírt két világháborút, forradalmakat és ellenforradalmakat német-és szovjet megszállást, rendszerváltást, de most, az Úr 2013-ik évében nem bírta tovább. Lehet, örömmel adta meg magát sorsának, mert Ő már sejti, milyen 150 év elé nézünk (aki nem tudná nézze csak meg alaposan Csontváry Zarándoklás a cédrusoknál Libanonban című alkotását: a fáknak lelkük-szellemük van), de az is lehet, hogy áldozatot vállalt - ez így Húsvét táján simán elképzelhető -, az Ügy érdekében. Bevállalta, hogy felkiáltójel, vagy inkább felkiáltás legyen ebben a monoton, hatalmi zakatolásban: Emberek, tudjátok mit cselekszetek?!

Mert gondoljuk csak végig kedves feleim, mi mindennek (ki mindennek) kellett ahhoz történnie, hogy a hársfát kivágják. Hány kézen-közön, hány íróasztalon, hány megbeszélésen és döntésen, hány utasításon kellett végigmennie ennek a Gondolatnak, amíg valóság lett belőle? Hány ember tehette volna fel azt a kérdést, hogy nincs más megoldás? Hány ember mondhatta volna, hogy nem támogatom, hány ember mondhatta volna, hogy nem hajtom végre ezt a feladatot? Egy sem akadt. Sem tisztviselő, sem hivatalnok, sem helyi képviselő, sem rendőr, sem fakivágó. Parancsra tették. Egyedül a gallyazást végző kisiparos állt át a természetvédők oldalára.

Na ezért írom ezt a cikket. Hogy világossá legyen: bármely hatalom bornírt döntéseit csak az egyes emberek kiállása és összefogása vétózhatja meg. Hogy bármely hatalom engedelmes végrehajtók nélkül szánalmas ripaccsá silányul, kar nélküli polippá, zátonyra futott hajóvá, ami körül elapad a víz. Aki elolvassa a NIF Zrt (Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő) honlapjának, arcpirítóan hazug, pr-es szövegét levonhatja a tanúlságot - ha eddig még nem tette -,  nem annak kell hinni amit mond, vagy hirdet magáról a hatalom, hanem a saját szemünknek, fülünknek, de legfőképp a szívünknek.

Ezért tehát én is megteszem itt a magam feljelentését, nem a földi, hanem az égi igazságszolgáltatás felé. Ha a cikkben olvasottak megfelelnek az Igazságnak, ha ennek a hársnak a végzetét szakmai hozzá nem értés, lelketlenség, profitéhség okozta, ha ennek a hársnak az élete megmenthető lett volna odafigyeléssel, szeretettel, emberi odaállással, akkor ki-ki a maga területén és a maga felelősségének mértékében kapjon  kóstolót a saját életében abból, amire a fát ítélte: milyen az elveszteni a lábunk alól a talajt, milyen az, amikor a természetes működés felett Bizonyos Szempontok veszik át a hatalmat. Kapjanak figyelmeztetést, hogy legközelebb tudják, mit cselekszenek. Ezért írtam ezt a cikket.


44 komment

Címkék: hazugság fa erdő hatalom bűn és bűnhődés szégyelljék magukat

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr345166629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fuck.the.system 2013.03.25. 14:24:12

szerintem nem annyira kapzsiságból vágták ki ezt a fát, mint inkább ostobaságból és gyávaságból
de jó írás, köszi

Blogger Géza 2013.03.25. 18:49:46

Hűha, kivágtak egy, azaz egy darab fát. Most mi lesz. Ha egyszer kijelölték az útvonalat egy úthoz, vasúthoz, hídhoz, akkor bizony aki annak az útjába nőtt, annak annyi. Ha nem így lenne, soha semmi nem épülhetne meg ebben az országban. Magyarországon ma kb 50%-kal több erdősített terület van, mint 50 évvel ezelőtt. Ezzel vigasztalódjanak a hiperérzékenyek.

Leonard Zelig 2013.03.25. 18:57:40

Erőből. Úgy mondta a Vezér.

midnight coder 2013.03.25. 19:05:11

A Bizonyos Szempont itt speciel vasútfejlesztés. Amit a dolgok jelenlegi állása szerint a legsötétebb zöldek is támogatnak. De minden sötétzöldnél van még sötétebb zöld.

omlósz 2013.03.25. 19:28:33

jaj szegény fa, most mi lesz... majd ültetnek másikat, aztán elél az is 150 évet, nagy ügy

Rendíthetetlen Álamkatona 2013.03.25. 19:51:34

@Blogger Géza: Eddig is sejthető volt, hogy elég nagy tahó vagy, de most vált teljesen világossá.

köszönni meg én fogok 2013.03.25. 19:55:11

@Blogger Géza: igen, pontosan ez a cinikus hazug hozzáállás az, ami miatt szétrohad az országunk, s a környezetünk.
"ha már egyszer kijelölték" - kik? Agyatlan bürokraták. Miért nem lehet megváltoztatni, 30 méterrel arrébb tenni a nyomvonalat? Kicsit újratervezni? Sérti a bürokrata büszkeségüket?

konrada 2013.03.25. 19:57:48

@köszönni meg én fogok:
Na ja. Tesznek a sínbe egy kunkort.;)))

kingtiger 2013.03.25. 19:59:01

omlósz, Blogger Géza:

Ilyen elven, ahogy ti látjátok a dolgokat benneteket is bármikor lehet likvidálni.
Utána majd csinálnak két ilyen balféket megint helyettetek.

kingtiger 2013.03.25. 20:00:42

Egyébként a vasút fejlesztésekben eddig se sok logikát lehetett felfedezni. Miért pont most csináltak volna valamit normálisan, ész szerűen.
A vasút az egyik legpazarlóbb, legidiótább állami cég.

remixer 2013.03.25. 20:15:49

Vogon autópálya. Beszopták.

infrablu 2013.03.25. 20:35:36

Nem tudom, hogy kellett-e vagy nem ez a kivágás, de azért az érdekes, hogy akár itt, akár a Kossuth téren az a kis pökhendi f@szkalap illés zoltán hol volt? Most nem rohant lélekszakadva a helyszínre okoskodni, parancsokat osztogatni, kvázi hülyét csinálni magából mint a Liszt Ferenc téren, vagy a Nagymező utcában. Ja akkor a komcsik ellen ugatott a "fákért". Most az igazi komcsik befogták a pofáját.

Ibn al-Haiszam 2013.03.25. 20:53:51

@Blogger Géza: Pont ilyen érveket lehetett 40 éve hallani Nicolae Ceaușescu szájából, amikor magyar falvakat rombolt. Te is ugyanolyan rongy ember vagy a gazdáddal együtt.

Dont' wake up! 2013.03.25. 20:55:21

halihó, halihé!
miről beszél a kedves posztoló?
és a legfontosabb kérdés, hogy KI Ő VALÓJÁBAN?!
HA ZÖLD LEVÉLLEL TÖRLI A SEGGÉT, akkor ugyan olyan természetromboló, mint aki papírt használ.
ehhez pedig fára - a zöld levelek szintúgy szülőjére - van szükség, szintúgy.
a mellékelt kép, kicsit hazug, mert NEM MAGA A FA aggatta magára azt a transzparenst, hanem egy magát EMBERnek nevező valami...
kedves sztradivári! van valami, ami igazán alá tudja támasztani azt a paradox érvet, hogy valaminek ÖRÖKKÉ KELL LÉTEZNIE? mind + fogunk halni egyszer...

sutpet 2013.03.25. 21:02:05

Néhány éve megfúrták a 10 út Pilisjászfalu-Piliscsaba-Pilisvörösvár elkerülő szakaszát.
A zöldek arra hivatkoztak, hogy fejlesszék a vasutat, az autózás káros.
Most fejlesztik a vasutat, részben kétvágányú és villamosított lesz.
Erre itt egy fa, ami megfúrná az egészet.
Akko ne legyen semmi ,menjen mindenki gyalog a fővárosba vagy a környékére (mert Északnyugati körgyűrű szintén természetvédelmi okok miatt nincs még).
.......és visszatérünk a középkorba.
Fenntartható fejlődés, erről a zöldek hallottak?

KAné 2013.03.25. 21:15:42

@Ibn al-Haiszam: itt most éppen nem magyar falvak rombolásáról van szó.

KAné 2013.03.25. 21:17:21

@Rendíthetetlen Álamkatona: súlyos sürgősséggel igyekezz tükörbe nézni, vagy az igazságot keresni!!

Blogger Géza 2013.03.25. 21:21:51

@Ibn al-Haiszam: Jó, hát akinek egy egész falu meg egy darab fa egy kategória, az agyilag menthetetlen...

KAné 2013.03.25. 21:25:10

@köszönni meg én fogok: A Te hozzászólásod miért valaki más basztatására irányul?!
És miért nem látod, hogy igaza van?!
A bejegyzés mulandó, mint a fa, amit kivágtak, vagy Te, vagy Én, vagy akit fikázol...
Jaj, de utálom a szájalók színházát!
Nézzük magunkba, nézzük meg, hogy mit teszünk nap, mint nap. Brrr...!

Blogger Géza 2013.03.25. 21:27:37

@köszönni meg én fogok: Ja, mert a nyomvonal az már csak olyan, hogy bárhova át lehet tenni... Majd a vasút csinál egy hajtűkanyart, vagy éppen majd leomlik alatta a talaj, csak hogy kikerüljenek egy fát. Látszik, hogy nem csináltál még ilyet, akárhova teszed, valaki mindig visít. Ha meg nem, akkor ott egy fa.

kézműves étcsokimikulás 2013.03.25. 21:30:11

no,ket nap kesessel ide is megerkezett a faholokauszt???
:(
alapvetoen szeretem a zold gondolatokat,de ez most fals...
okfejtesileg,hozzaallasilag,mindenhogy...
egy darab fat vagtak ki,nem erdoket pusztitottak,nem tavat csapoltak,nem mezot vagtak keresztbe...
ha az egy darab fa miatt tobbmillios koltseggel ujratervezik a nyomvonalat akkor meg az lenne a baj...

ez olyan magyaros hozzaallas...
legyen,de...
ne itt,ne ott,nem az en ablakom alatt,ne kozel,mert akkor zajos,budos,fuj,de ne legyen messze se,mert akkor meg az a baj...
legyen modern,halk es csilli villi,meg wifi meg zold,de legyen patinans meg kornyezetbarat meg ne acel/uveg/mesterseges...

lasd m0...

itt tenyleg nem lehet semmit csinalni,mert egybol jon valami berretego es kopkod...
:(
akkor is,ha epp nincs miert...

Lajos ghr 2013.03.25. 21:43:53

ilyenkor vizes vattába kell dugni a törzset és újra gyökeret ereszt, vagy az csak a babnál van?:))

sutpet 2013.03.25. 21:57:37

Mentsük meg az útszéli fákat is, mert akkor lesz hova tenni a koszorút.......

VÉDD A FÁKAT!
EGYÉL HÓDOT!

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.03.25. 22:15:06

nagyon jol etttek hogy kivagtak!!!

legalabb az agglosok konnyebben be tudnak jarni vonattal
ha kell en az OSSZES 150 eves budapesti fat kivagom kezi furesszel ha pl. az agglosok megigerik hogy a SZMOGOS idoben Judapest teruletere vonattal lepnek be

Naaaa! 2013.03.25. 22:26:25

@Blogger Géza:
Mondjuk ha ezt Gyurcsányék alatt csinálták volna, te üvöltöznél a leghangosabban, hogy mekkora skandallum történt.

Az összes hozzászólásodból látszik, hogy csak egy agyatlan Fidesz-droid vagy. Csak nehogy meglepődj, amikor kikapcsolnak, mert már nem lesz rád szükség.

Naaaa! 2013.03.25. 22:27:48

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe:
Ahogy látom, neked meg az agyadat vágták ki.
Csak az a különbség, hogy a fával ellentétben az úgyis totál értéktelen volt.

köszönni meg én fogok 2013.03.25. 22:29:03

@sutpet: fenntartható fejlődés? A burzsujok kiköltöznek a "büdös" fővárosból, mert nekik "jár" a zöldövezet (meg elég jól fekszenek az aktuális hatalom seggében, hogy megszedjék magukat), aztán meg rinyálnak, hogy jajj nincs út meg vasút meg infrastruktúra, építsen nekem az állam azonnal a köz pénzén! Hogy a megszállt falunka esetleg egy kulturális örökségét emiatt el kell pusztítani, az hol érdekli ezeket...

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.03.25. 22:34:11

@Naaaa!: te faszparaszt EMBEREK DÖGLENEK MEG mert a sok retek autoval zudul ra Budapestre
te meg barom modon vedesz egy kalyhaba valo fat, ami raadasul a VASUT utjaban all

Számolgatós 2013.03.25. 22:38:04

@köszönni meg én fogok: Javasolnám a kommentelőknek, hogy mielőtt véleményt mondanak valamiről némileg tájékozódnak.
1. ha a javasolt 30 méterrel eltolják beruházást a túloldalon lényegesen értékesebb (idősebb, állóképesebb) tölgyeket kellett volna kivágni.
2. ki és milyen adatok alapján állítja, hogy a kérdéses hársfa 150 éves az évgyűrűk szerint max. 90.
3. a kérdéses fa koronája alatt futott volna egy nagyfeszültségű vezeték, a hasonló kombinációk miatt maradt néhány tízezer ember áram nélkül.
4. a demonstrálók elfelejtettek nyilatkozni, hogy amennyiben a fa kidőlne ága leszakadna és ennek következtében az alá tervezett peronon vagy az ott közlekedő vonatokon megsérül esetleg meghal Ők mindennemű anyagi és erkölcsi feleelősséget vállalnak.
5. a kibicnek semmi nem drága.

WLaci 2013.03.25. 23:29:12

@Blogger Géza: Te írogatsz a "konzervatív" fidesz-központból, idióta?

qwasder 2013.03.25. 23:31:36

NER nickek védik a NER-t. Bezzeg a Bánáti Bazsarózsa! Akkor még meneteltek is, pedig azóta többszörös áron van megvalósítva a katonai radar.

Itt nem a növény és a jog vagy a zemberek a lényeg az orbanitáknak, hanem a vezér és a ző szava. Alfarhangja. De majd belebújnak....

2013.03.25. 23:35:05

Én csak azt mondom: aki efféle fákat vág, még másfélét is, ami szép és ép, vagy éppen egyik se már, de "nagy idők tanúja", azt ugyanerre kell ítélni: beásni a földbe, tetszőleges mélységig, majd ráküldeni valami favágóeszközt, és kettévágni vele.

Nemrég vágták ki Rákóczi fáját, a szülőháza előtt (Borsi, Szlovákia), az is biztos az útjában volt valami "vogonnak" meg se merem tippelni, de biztos nem egy vasút vagy hasonló miatt ... És akkor még a Fehér Fáról Minas Tirithben nem is beszéltem, bár azt Tolkiennél legalább senki se akarta kivágni, pedig akarhatta volna, és épp ez volt a lényeg :).

Egyáltalán, aki fákat irt, nem különb annál, aki ártatlan emberrel vagy állattal teszi ugyanezt.

csillagház 2013.03.26. 02:53:12

Csúsztatás és hazugság, HATALOM a neved. A fa nem volt útban, illetve majd valamikor a jövőben építendő felsővezeték hálózat oszlopát tervezték oda. Az esztergomi vasútvonalon Diesel vonatok járnak. A másik csúsztatás, hogy nem védte a helyi önkormányzat, mert védte, sőt fent volt a Facebookon is. De átverte és becsapta őket és a zöldeket is a hazug NIF, mert hajnalban odavittek egy fatolvaj cigót, aki jó pénzért (és az elvihető fáért) mindenre kapható volt. A fa az NIF szerint beteg és balesetveszélyes volt, ami újabb hazugság, mert ép és egészséges volt. Most mivel mosakodnak? Hogy a fából pad lesz és a többi részét vihetik a "rászorulók" (a fatolvaj láncfűrészes pereputtya)? Illés Zoltán is, de főképpen a VM örökre levizsgázott, semmit sem ér a hazai hivatalos környezet- és természetvédelem. Illetve éppen szombaton szónokolt Fazekas az erdők és a fák védelméről. Cinikus és aljas a HATALOM, a múltkori hóviharban már megbuktak, a civilek parancs nélkül is tudják a dolgukat. Most is tudják: a FA helye a emlékhely lesz, oda oszlop nem kerülhet, menjen a NFI és a MÁV melegebb éghajlatra, a csakazértis pusztító HATALOMMAL együtt. És szerdán tüntetés lesz.

Naaaa! 2013.03.26. 03:47:01

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe:
Mondom én, hogy kivágták az agyadat.
Bár előtt sem vehetted sok hasznát, csak húzta lefelé a súlya a fejedet.

@qwasder:
Na jó, de azt a mocskok komenisták akarták.
Ezt meg Orbán Viktor valamelyik saját magukhoz hasonló másik seggnyalója.

@ekszvájzed:
Mondjuk Rákóczi fájáról már rég kiderült, hogy csak legenda, jó 100 évvel fiatalabb, mint Rákóczi.

Egyébként meg fákat kell kivágni, mert meghalna az ipar (mondjuk nem lenne papír, amivel a segged kitöröld), ráadásul bizonyos erdőket direkt ilyen célból telepítenek mondjuk 30 évre előre.
Csak nem kéne mindent kivágni.

Robin Good 2013.03.26. 08:34:22

Érdekes, hogy nyomvonaltervezésnél figyelembe kell venni, hogy hol van ház, bánya, ipari létesítmény,csókos oligarcha földje, de a természeti értékeken (még, ha azok pontszerűek is, mint adott esetben) gátlástalanul át lehet gázolni.
Sukoróból és Zengőből okulva a jelenlegi kormány először rombol, utána szerez engedélyt, majd végül tájékoztat. Ügyes.

Rendíthetetlen Álamkatona 2013.03.26. 09:53:08

@KAné: Elfelejtettél nicket váltani, Géza.

2013.03.26. 12:00:01

@Naaaa!:

Az ipari fa ipari kitermelése részemről sem vitatott. Az pedig, hogy mondjuk pl. a "Lehel kürtjéről" kiderül, hogy NEM a Lehel kürtje, még nem jelenti azt, hogy fel kell végni, mondjuk fogpiszkálónak. Az a Rákóczi-fa az akkor is Rákóczi-fa, mert az emberek a lelkükben Rákóczihoz kötik, és kész, még ha Szlovákiában is, na.

2013.03.26. 12:03:40

Bocs, nem "végni", hanem "vágni. A sejhajomat pedig másból főzött, esetleg újrahasznosított papírral is tudom törölni, a papírgyárakhoz már rég nem az erdőt vágják, mert akkor a kutyának sem kellő céges szórólapok tengere miatt itt ma már sivatag ásítana.

És valóban, a fatolvajokkal meg még inkább azt csinálnám, amit fentebb, akik a "megélhetésről" hazudozva egyenesen a viliágörökségszámba menő kategóriáknak esnek neki, nem is egy esetben.

2013.03.26. 12:10:42

Abban pedig nem értek egyet a tisztelt előttem szólókkal, hogy a nevezett esemény jellege és keresztülverése, mindenféle antidemokratikus módszerekkel, kormány- ill. pártspecifikus lenne.

A természetvédők és lakosok kisebb serege könyörgött egy nyomorult multinak nemrég, amelynek a korábbi kormány asszisztált egy teljesen natúr mocsár parkolónak való lebetonozásához,

úgyhogy a pártos dumák ilyen ügyekben (is) nálam ittbe-ottki. A radikális környezetvédők és a rájuk támaszkodó "civil" szervezetek ugyanis minden kormányzatnál képesek kivágni a biztit.

elerion 2013.03.26. 17:14:10

Legyen ez a vers a fa emlékére:

A hárs utolsó éjszakája

Minden tagom nyugatnak fordul… egész, fél, negyed,
Elfogyott a nap, s a zöld színem… beesteledett.
Szokatlan ez a csend, ma még a szél sem zargat,
Tölgyek, bükkök, gesztenyék, titeket sem hallak.
Az égre megannyi ágam gyökeret ereszt,
De se hold, se csillagok csak törzsemen egy kereszt.
Belém hasít, izzik, rosszabb, mint ezer féreg.
Ránéz egy bagoly s elrepül, most már én is félek…
Elmúlt az éj körülöttem sok fém, zaj, s ember.
Virradnia kéne, ám úgy érzem, most alszom el.

Mon3 2013.03.28. 13:01:09

1. Már megint az a fránya kettős mérce. Amikor Demszky kivágatta a Nyugatinál a két hasonló korú és állapotú eperfát a Greenpeace sehol se volt. Amikor az ingatlanpanamás Verók ki akarta vágatni a Nagymező utcában a platánfák tömegét, a Greenpeace hallgatott. A "vörös-iszapnál" is harmatgyengék voltak és akkor is csak utólag!
Ez a társaság akkor emeli fel a szavát, ha a konkurencia fizet neki, vagy a kozmopolitizmust hirdethetik.
2. Ha nem vágják ki a fát, és megépül az új pályaív, és a rézsű építése miatt meggyengült gyökerű fa rádőlt volna az éppen alatta elhaladó vonatra néhány ember halálát okozva, akkor mit szólnának a mostani tiltakozók.
Ennek az új nyomvonalnak a kitűzését 5-6 évvel ezelőtt végezték. Aki a pályát megterveztette, annak lett volna kötelessége, hogy a közvéleményt tájékoztassa, hogy a gyorsabb közlekedés áldozata lesz majd ez az értékes fa. De hát kis hazánkban nem ott és nem akkor ildomos tiltakozni, amikor kellene. Most az „aljaskák” köpködhetik a mostani, kész helyzet elé állított kormányt, hogy milyen antidemokratikus, ez a lényeg... Gratula
süti beállítások módosítása