Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Viszlát, Rainbow Warrior II.!!

2011.08.25. 08:14 Kumi Naidoo

Kedves Barátaim és Kollégáim!

Miután oly sok éven át kampányolt és hirdette üzeneteinket szerte a világban, zászlóvivő hajónk, a Rainbow Warrior II. szolgálati évei véget értek - eseménydús életében új fejezet kezdődik.
 

 

A hajót egy jó hete, augusztus 16.-án, szingapúri idő szerint délután 4 órakor adták át a Barátság nevű bangladesi NGO-nak, melynek fő profilja az orvosi segítségnyújtás és a vészhelyzetben történő segélyezés. A Rainbow Warrior új neve: Rongdhonu, ami bengáli nyelven annyit tesz, szivárvány. Miután átalakították kórházhajóvá, Banglades parti övezeteiben és a Bangladesi-öbölben fog orvosi alapellátást és szakellátást nyújtani a világ néhány legkiszolgáltatottabb közösségének. A Rongdhonu sürgősségi orvosi ellátást is nyújt majd a környező területek lakóinak; így azokon is segíthet, akik már a bőrükön tapasztalják a klímaváltozást.

Ha visszagondolunk a cree indiánoktól kapott alábbi próféciára – amelyből a Rainbow Warrior (Szivárványharcos) neve is származik -, nem meglepő, hogy a hajó a továbbiakban a gyógyító munkát segíti majd: „Ha a Föld beteg lesz és pusztulni kezd, a világ minden részén összefognak majd az emberek, akik nem a szavakban, hanem a tettekben hisznek. Céljuk az lesz, hogy meggyógyítsák a Földet. Csak úgy fogják őket emlegetni: Szivárványharcosok.” A Rongdhonu méltó folytatója lesz e tradíciónak.

Habár a hajónak új neve és küldetése lesz, hűek maradunk elveinkhez akkor is, amikor hasznos éveinek végeszakad. Éppen ezért nagy gondossággal lefektettük a Barátsággal kötött szerződésben, hogy amikor megérik az idő, hogy a hajót leselejtezzék, ezt a legmagasabb környezetvédelmi elvárásoknak megfelelően kell elvégezni, amihez anyagi segítséget is nyújtunk. Beleszólásunk van abba, hogy a jövőbeli tulajdonosok hogyan tartsák be ezt. Így a hajó mindazzal összhangban zárja majd életét, amit oly sok éven át hirdetett velünk együtt.

Ideje, hogy elbúcsúzzunk a Rainbow Warriortól, és jókívánságokkal lássuk el a Rongdhonu-t.

Köszönet mindenkinek, aki üzenetet hagyott weboldalunkon a hajóval kapcsolatban – a megemlékezéseket és jókívánságokat az átadási ceremónián felhúzott zászlóra nyomtattuk, amit a továbbiakban a Rainbow Warrior III.-on őriznek majd.

Végül, köszönjük a Rainbow Warriornak és legénységének az oly sok ember számára fontos kemény és lelkesítő munkát. Szellemetek tovább él a Rainbow Warrior III.-on.

Fordította: Majcsi


3 komment

Címkék: egészség szegénység hajók rainbow warrior

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr83175163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amergin 2011.08.29. 14:05:51

Tudom, hogy off-topik, de aktuális témákkal mindig a legfrissebb post-hoz szólok hozzá. Szóval lehet rá reagálni, ha valaki úgy érzi:

nol.hu/lap/forum/20110829-genriogatott_publikum

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2011.10.01. 15:20:52

Miért kellett új csónak?
A régiben nem volt Ipad, meg jacuzzi?

Bob_ 2011.10.01. 22:19:24

@Almaleves: Kedves Almaleves, a Rainbow Warrior 52 évesen vonult vissza. Az IACS neten elérhető statisztikája szerint a tengeri szállítóhajók átlagéletkora emelkedik ugyan, 2006-ban már 13 év volt, de ennél jóval alacsonyabb. Lásd: www.iacs.org.uk/document/public/Publications/Other_technical/PDF/_FSA_General_Cargo_Ships_Preparatory_Step_pdf848.pdf 11.oldali táblázat

Felhívom a figyelmed, hogy nem hulladék lesz belőle, hanem kórházhajó: think.transindex.ro/?p=9420

szép estét!
bob
süti beállítások módosítása