Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Beszámoló a csütörtöki eseményekről

2009.12.15. 19:11 Schmidt Gergő

A szerdai, éjszakába nyúló megbeszélések után másnap reggel végre mi, magyar aktivisták is elindulhattunk a régóta tervezett akciónkban, aminek célja a Koppenhágába érkező vezető politikusok megszólítása volt.

Az önkénteseket hat csoportba osztották, mindegyiknek külön helyszín, de hasonló feladat jutott. Mi a konferencia központ felé indultunk. A feltűnésmentes odajutásért hármasával utaztunk az elővárosi vonattal, majd metróval egészen a helyszínig.

A közeli bevásárlóközpontban kellett szétszóródnunk, várva az indulást. Körülbelül egy órakor jött a jel, és tíz perc múlva mindenki a helyén volt, a mászó csapatok percek alatt feljutottak a számukra kijelölt oszlopokra és rögzítették transzparenseiket. Eközben a többi aktivista – köztük a kilenc magyar – a földön tevékenykedett, kibontottuk a bannereinket és elhelyezkedtünk az út mentén, hogy az érkező elnöki, miniszterelnöki konvojokat hatékonyan tudjuk megszólítani. Transzparenseinken a „Politikusok csak beszélnek, a vezetők cselekednek” felirat volt olvasható.

Hihetetlen mennyiségű rendőr és katona volt a helyszínen, valójában az út forgalmának megközelítőleg harmadát alkották ők. Öt perc sem telt el, és dán rendőrségi kisbuszok parkoltak le mellettünk, majd sorra igazoltattak minket. Szerencsére többségünk folytathatta az akciót, de a mászó aktivisták mindegyikét lehozták a speciális egységek. Néhány földi csapatot is őrizetbe vettek azon a jogcímen, hogy mivel túl közel demonstráltak az úthoz veszélyeztették a forgalmat és önmagukat.

Mi akik a helyszínen maradtunk még valamivel több, mint két órát töltöttünk ott, a mínusz három fok igénybe vette mindannyiunk állóképességét, a jeges szél pedig rendkívül megnehezítette a transzparensek tartását.

Az akciót mindezek ellenére siker koronázta, többek között olyan küldöttségek számára tettük láthatóvá az üzenetünket, mint a német, dél-afrikai, indiai, libanoni, monacói és még sorolhatnának.

A letartóztatott aktivisták tizenkét órát töltöttek fogdában, ezeket a ”gyors börtönöket” külön a klímakonferencia céljából állították fel egy gyárépületben, a körülmények ennek megfelelően igen mostohák voltak a néhány méteres ketrecekben, amikben még ülőalkalmatosság sem volt.

A tizenkét órás fogság után szerencsére minden önkéntesünk kiszabadult és épségben megérkeztek új szállásunkra.



Schmidt Gergő
 


Szólj hozzá!

Címkék: akció klíma rendőrök aktivizmus nemzetközi koppenhága

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr461761117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása