Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Két anekdota az atomerőművek biztonságáról

2011.10.31. 08:56 Zöld_Dani

Ezt egy remek Kultúrpart cikkben találtuk:

2003-ban pár Greenpeace aktivista elhatározta, hogy megpróbál betörni az angliai Sizewell B atomerőműbe, már csak azért is, hogy kiderítsék, meg tudják-e csinálni. A szén-dioxid kibocsátás miatt aggódó fiatalok csak egy drótvágót vittek magukkal, hiszen ez a legzöldebb betörő eszköz. Szerencséjükre a legmodernebb biztonsági alkalmatosság, amivel találkoztak pont egy drótkerítés volt – a tisztesség kedvéért meg kell említeni, hogy volt rajta egy „Tilos az Á” feliratú tábla. Kis kóborlás után a fiatalok az erőmű vezérlőjében találták magukat, ahol kedvükre nézegethették a „Az Isten szerelmére kérlek, ne nyomd meg!” feliratú piros gombocskákat.
Ilyen persze csak egy egyszer történhet meg… kivéve, hogy a Greenpeace elhatározta, újra tesztelik a módszert és 2010-ben egy svéd atomerőművet jártak be meghívó nélkül. A legnagyobb szerencse az, hogy ezek a srácok csak plakátokat vittek magukkal és a legrosszabb dolog, amit tettek, az az volt, hogy kiabáltak a munkásokkal. Képzelhetjük mi lesz, ha erre rájönnek olyanok is, akik szélerőművek helyett bombákat építenek.


2 komment

Címkék: vicces atomenergia anekdota

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr703280200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Permian 2011.10.31. 20:24:54

Csak egy kis hozzáfűznivaló, ha már "vicc" címke alatt is megy...

Jómagam valószínűleg a szükséges erőforrások birtokában némi számolgatás és gondolkodás után elő tudnék állítani atombombát, ha nagyon kéne. (Nem látom úgy, hogy nagyon kéne.) De ami biztos, az az, hogy ha arra gondolok, hogy honnan lehetne beszerezni a szükséges alapanyagokat, a civil atomerőművek gyászos helyet foglalnak el a lehetséges helyszínek listáján. Ha valaki (legalább félig részletesen) felvázolja nekem azt a folyamatot, ahogy eljutunk az atombomba robbantásáig egy atomerőmű drótkerítésének átvágásától, lehet, hogy előbbre tornásszák magukat.

Ja, még egy dolog: nincsen olyan gomb egy atomerőműben, amit ha megnyom valaki, kész az apokalipszis. Még egy szimpla semtex-csomaggal sem lehet sokra menni. (Annyi robbanóanyagot viszont, amivel komoly, emberéletet veszélyeztető kárt lehet okozni egy atomerőműben, sajnos ennél sokkal "hatékonyabban" is fel lehet használni, ha valaki terrorisa-karriert fontolgat.) Egy csernobili performansz "előkészítéséhez" másfél napos "kemény munka" kellett az üzemeltetők (és korábban több éves kemény munka a tervezők) részéről.

De azért anekdotának jó... Mint egy haverom mondja: "Egy jó történetet sosem érdemes feláldozni az igazság oltárán."

pandava 2011.11.01. 18:13:02

@Permian: a mondandóddal egyetértek, de azért az valóban nem megengedhető, hogy illetéktelenek behatoljanak az reaktor épületébe és ott fel-alá mászkáljanak, ahogy az 2003-ban történt.

Azt a cikkíró azonban már nem említi meg, hogy a 2010-es "teszt" során az aktivisták átmásztak az elektromos kerítésén, de valamilyen okból kifolyólag ott is maradtak a kerítés mellett.

Ha az illetékteleneket a kerítés belső oldalán, de még a létesítményeken, épületeken kívül megállítják, szerintem megfelelő.

Megjegyzem hazánkban minden huszadrangú villamos alállomás is fel van szerelve behatolás jelzővel.
süti beállítások módosítása