Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Most a HP a legzöldebb

2011.11.21. 07:26 Toma001

Nemrég jelentettük meg a Gudie to Greener Electronics (Útmutató a Zöldebb Elektronikáról) új verzióját, amelyik a mostani állás szerint rangsorol 15 (elektronikus) kiegészítőket és egyéb elektronikai eszközöket gyártó céget az energia, a zöldebb termékek és a fenntartható műveletek szempontjából. A HP a lehetséges 10 pontból a legjobb 5,9-es értéket kapta, s a Dell, a Nokia és az Apple követi ezt a céget.


 

A HP azért áll ilyen előkelő helyen, mert nagyon odafigyel arra, hogy mérje és csökkentse a beszállítói láncolatából való szén-dioxid kibocsátását, csökkentve ez által a saját emisszióit és támogatva a határozott klímavédelmi döntéseket.
A Dell a második helyen van az útmutatóban, miután drámaian feljött az utolsó verzióban elfoglalt tízedik helyéről. Ennek a PC gyártó cégnek van a legambiciózusabb klíma (védelmi) célkitűzése és úgy tervezi, hogy 40 %-kal csökkenti az üvegházhatású gáz kibocsátását 2015-re, és egyértelműen támogatja a fenntartható papírfelhasználást.
Sajnos az RIM első beszámolója azt mutatja, hogy bőven van még mit javítania. A Blackberry okostelefonjai mellett (és azzal együtt) a cég az utolsó az ellenőrzött cégek sorában. Bár azt állítják, hogy a kanadai cég nem értékeli megfelelően a fontos ellentmondásokat is magukban hordozó ásványi anyag és a fenntartható papírfelhasználás kérdését.
Az elektronikai eszközök, köztük a számítógépek, a televíziók és a mobiltelefonok intenzív energia-felhasználók. Ez az, amiért az új energiahasználati útmutató arra összpontosít, hogy a cégek hogyan találhatnák meg az energiafelhasználásuk csökkentésének a módját, és hogy hogyan használhatnák fel a befolyásukat a tiszta energiával foglalkozó törvénykezés támogatásában.
Az olyan „ködös” informatikai cégeket, mint a Facebook, nem rangsorolják itt, bár feltehetőleg ők is szereplői a sztorinak. Egyre növekvő mennyiségű energiát használnak fel az adatközpontjaikhoz, és ez az energiafelhasználás az, amiért arra biztatjuk őket, hogy hagyják abba a piszkos energia felhasználását és legyenek klímavédelmi „akcióhősök”.
A Greenpeace útmutatója felgyorsította a jobbításokat, s pozitív változásokat sürget az elektronikai iparban, köztük az olyan veszélyes anyagok termékekből való kivonását, mint amilyen a PVC és a brómozott égésgátlók. A hatodik évében a Greenpeace szélesebb körű „Cool informatikai” kampányának a része az, hogy meggyőzzék az IT ipar vezetőit arról, hogy a klímavédelemben is játsszanak vezető szerepet.
A Nokia az első helyről a harmadikra csúszott vissza az után, hogy hosszú évekig volt vezető pozícióban. A finn telefongyártó cég még visszakapaszkodhat az első helyre a környezeti kérdések „kezelésében”, de ki kell mutatni, hogy hogyan csökkenti a jövőbeni kibocsátásukat az energiahatékonysággal és a megújuló energia felhasználásával.
A vásárlók egyre jobban aggódnak annak a hatásai miatt, amit vásárolnak, egyre jobban figyelnek a vállalatok zöldrefestéseire. Miután a világ számos vezető elektronikai cége előrelépett a legveszélyesebb anyagok kiiktatásért folyó küzdelemben, most arra biztatjuk őket, hogy javítsák az ásványi anyag felhasználásukat és figyeljenek jobban oda az energiafelhasználásra az őket ellátó láncokban is.
Az ilyen szintű közösségi nyomás mellett állíthatja-e azt valaki, hogy nem tehetnénk valóban fenntarthatóvá az elektronikai ipart?

http://www.greenpeace.org/international/en/news/Blogs/makingwaves/top-spot-for-hp-in-new-guide-to-greener-elect/blog/37717/

fordította: Margit
 


Szólj hozzá!

Címkék: it technológia tudatos vásárlás vállalatok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr793394129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása