Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Olajfúrók árnyékában

2013.08.24. 17:08 Schmidt Gergő

A világ miNO-OIL-IN-THE-CANARIES-7.jpgnden részén jut feladat az önkénteseknek, nincs ez másként az olyan paradicsomi helyeken sem, mint a Kanári-Szigetek. Így amikor a magyar szervezettől búcsút vettem, és családommal ide költöztem nem kellett sokáig kutatnom a helyi Greenpeace aktivista csoport után. Ők azok, akik nem akarnak beletörődni, hogy a spanyol kormány szívesebben látna gázlángot és olajfoltokat azokon a vizeken, ahol ma még bálnák élnek.

A Kanári-szigetek kormánya és lakossága tiltakozik Spanyolország olajfúrási tervei ellen, hiszen azok, a szigeteken élők és környezetvédők szerint is veszélyeztetik a gazdaság alapját nyújtó turizmust, halászatot, valamint a helyi élővilágot. Madrid annak ellenére jóváhagyta a fúrási terveket, hogy Lanzarote és Fuerteventura szigeteitől kevesebb, mint 60 kilométerre kezdenék el a munkálatokat, és ez a terület fontos vándorlási útvonala a bálnáknak, és más, veszélyeztetett tengeri élőlényeknek.

Az energetikai miniszter, José Manuel Soria, azt állítja, hogy az ország már nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy érintetlenül hagyja az ehhez hasonló természeti erőforrásait. Emellett a kitermelésért felelős vállalat milliárdos haszonról, és 5000 új munkahelyről beszél.

greenpeace-activists-free-an-e.jpg

Arról már nem szólnak, hogy a Kanári-szigeteken javában zajlik a megújuló energiaforrások kiaknázása, hiszen a napsütéses órák száma rendkívül magas, és a folyamatos tengeri szél ideális környezetet biztosítanak számukra. A szigetek részét képező El Hierro kormánya állítja, hogy közel állnak ahhoz, hogy a világ első „100%-ban megújuló” szigetévé váljanak. Eközben tanulmányok bizonyítják, hogy a megújuló energia arányaiban jelentősen több munkahelyet teremt, mint az olajipar. Miről van tehát szó? Valószínűleg a munkahelyteremtés és a helyiek érdeke (nem is beszélve az élővilágéról), sokkal kevésbé érdekes Madrid számára, mint az olaj, amely az erős lobbigépezettel rendelkező mágnásokat gazdagíthatja majd.

campaign-against-oil-spills-whale-small-30467.jpg

A Kanári-szigetek regionális kormánya bejelentette, hogy megteszi a rendelkezésére álló jogi lépéseket a fúrások megakadályozására. "Mi teljes mértékben ellenezzük a terveket" mondta az alelnök José Miguel Pérez, hozzátéve, hogy "a Kanári-szigetek is megújuló energiákat fog hasznosítani a jövőben, és ezzel részt vesz a globális felmelegedés elleni küzdelemben."

A IMG_1957.JPGGreenpeace ezért döntött úgy, hogy részt vesz a kampányban, és helyi aktivistáival, és a kanári-szigeteki civil szervezeteket segítve felveszi a harcot az olajfúrók létesítése ellen.

Arra kérünk, hogy segíts te is az itt élőknek megvédeni a Kanári-szigeteket! Írd alá a helyi civilek, a Greenpeace, és más szervezetek közös petícióját Ide Kattintva. Köszönjük!

Írta Schmidt Gergő, Greenpeace aktivista a Kanári-szigetekről. Az idézetek, és adatok az angol Guardian cikkéből származnak.


2 komment

Címkék: bálna olaj óceánok megújulók

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr25460444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

calabria007 (törölt) 2013.08.25. 23:28:53

"vulkánok árnyékában", ill. "vulkánok felett" is lehetne a cím

UNDERWATER VOLCANO: Offshore eruptions in Canary Islands
www.youtube.com/watch?v=s1CghXYRWLo

WATCH!!! A NEW ISLAND EMERGES IN CANARY ISLANDS
www.youtube.com/watch?v=9md0q29ED5w

gondolom a bálnák ezt se komálják...

calabria007 (törölt) 2013.08.25. 23:32:05

"vulkánok felett" is lehetett volna a cím...

UNDERWATER VOLCANO: Offshore eruptions in Canary Islands
www.youtube.com/watch?v=s1CghXYRWLo

Canary Islands Eruption Undersea Volcano Now Just 70 Meters
www.youtube.com/watch?v=2-BAF-A7-bY

a bálnák gondolom ezt se komálják...
süti beállítások módosítása